Sprint naar content

Verslavingskunde

  • Start september
  • Nederlands
  • 30 ECTS
  • 5 maanden
Eindhoven
Verslavingen zijn er in vele soorten; alcohol- en drugsverslaving, maar ook gamen, seks en sport. Een verslaving kan iemands leven flink ontwrichten. Wil jij meer weten van verslavingen én hoe je mensen erbij kunt ondersteunen? Je onderdompelen in de verslavingskunde, zodat je echt iets kunt betekenen voor iemand? Volg dan de minor Verslavingskunde.

Over deze minor

De minor Verslavingskunde is er voor iedereen die vanuit zijn (aankomende) beroep meer kennis wil hebben over genotmiddelengebruik en (gedrags)verslavingen. Je maakt kennis met de verschillende facetten van verslavingskunde; groepen binnen de verslavingszorg, het effect van verslavende middelen, preventie, signalering en wet- en regelgeving. Je leert hoe je kunt omgaan met mensen die hun gedrag (nog niet) willen veranderen. Ook doe je praktijkopdrachten.

Waarom de minor Verslavingskunde?

  • Zelf aan de slag in praktijkopdrachten
  • Leren over alle facetten van verslavingskunde
  • Kennis opdoen én jezelf ontwikkelen als persoon
  • Trainingen, werkbezoeken en coaching
 

Meer over de minor

Werken met mensen die kampen met risicovol middelengebruik en/of een verslaving is pittig. Je moet er sterk voor in je schoenen staan. Daarom besteden we in de minor Verslavingskunde ook aandacht aan je beroepshouding. Samen werken we aan je communicatieve vaardigheden, aan hoe jij gezien wordt als professional en hoe jij jezelf wilt laten zien.

  • Werken aan je eigen ontwikkeling als persoon
  • Je communicatieve vaardigheden ontwikkelen
  • Aandacht voor de pittige kant van de verslavingszorg
Sfeerafbeelding Fontys
 
 

 

Opbouw

De minor Verslavingskunde duurt 20 weken. In die 20 weken ga je aan de slag met 3 thema’s:

Thema 1: Basiskennis over verslavingskunde: algemene inleiding
Thema 2: Behandelen
Thema 3: Destigmatisering en normalisering

Binnen het eerste thema, ‘Basiskennis over verslavingskunde’, krijg je kennis van en inzicht in verslavende middelen en verslavend gedrag.

Bij thema 2, ‘Behandelen’, leer je over de behandelmogelijkheden in de verslavingszorg. Daarnaast maak je je verschillende communicatieve vaardigheden en methodieken eigen die binnen de verslavingszorg worden gebruikt.

Thema 3, ‘Destigmatisering en normalisering’, is een verdiepend onderdeel van de minor. Je krijgt kennis van en inzicht in destigmatisering en normalisering van mensen die verslaafd zijn aan middelen of die kampen met een gedragsverslaving (bijvoorbeeld gamen, seks of sport).

In deze minor doe je kennis op in kennissessies én ga je zelf aan de slag met het maken van praktijkopdrachten en beroepsproducten. Zo krijg je een training Motiverende Gespreksvoering, coachingsbijeenkomsten en ga je op werkbezoeken.
We toetsen jouw kennis met de beroepsproducten die je maakt en met kennistoetsen. Ook doen we een 'performance assessment' en beoordelen we de portfolio die je inlevert aan het eind van de minor.

 

Voor wie?

Je kunt de minor Verslavingskunde alleen doen als je een agogische opleiding volgt. Voordat je met de minor start, moet je je propedeusegetuigschrift op zak hebben.

Heb je een propedeuse van een andere opleiding dan hierboven genoemd en denk je dat de minor Verslavingskunde een passende minor is voor jou, schrijf dan een motivatiebrief waarin je duidelijk aangeeft waarom je deze minor wilt volgen en waarom deze passend is voor jou en stuur deze naar minorcoördinator Loes Vreede, l.vreede@fontys.nl.

 

 

Aanmelden voor deze minor

Meld je aan voor een minor die start in februari vanaf 1 juli tot uiterlijk 15 december.

Meld je aan voor een minor die start in september vanaf 1 februari tot uiterlijk 1 juli.


  • Niet elke minor start in februari en september, bovenaan de pagina van de minor vind je de startdata.
  • Minoren kunnen een numerus fixus instellen waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!
    • Om te kunnen deelnemen aan de minor moet je de propedeuse behaald hebben of toestemming hebben van de examencommissie van jouw opleiding.
       
       

      Agenda

      Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de minor voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een meeloopdag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

      Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

      Praktische info

      De voertaal van deze minor is Nederlands.

      Een minorregeling informeert je over wat je gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kun je als student rechten ontlenen.

      Ga naar de minorregelingen