Sprint naar content

Vaardig in leiderschap

  • Start februari en september
  • Nederlands
  • 30 ECTS
  • 5 maanden
Eindhoven
Heb jij altijd al de ambitie gehad om leiding te geven, maar weet je niet hoe je jouw talent hiervoor het beste kunt inzetten? Ben je ondernemend, proactief, zelfstandig, positief kritisch, hardwerkend en wil je leren hoe je het beste uit jezelf en anderen haalt? Volg dan de minor Vaardig in leiderschap.

Over de minor

Binnen deze minor werk je aan vaardigheden die je nodig hebt om als leidinggevende aan de slag te gaan. Je leert welke competenties belangrijk zijn om een goede leidinggevende te worden en om deze competenties toe te passen in de praktijk. Verder ontdek je wat er allemaal komt kijken bij leidinggeven, en of het iets voor je is.  
Ontwikkeling op individueel niveau is de kern. Je volgt een coachingstraject, neemt deel aan assessments en ondersteunende colleges. Het oefenen in praktijksituaties staat centraal. Ook observeer je een echte leidinggevende in actie.

Waarom de minor Vaardig in leiderschap?

  • Je leert jezelf beter kennen
  • Ontdekt of leiderschap echt bij je past
  • Gaat aan de slag met vaardigheden in de praktijk
  • En leert van echte leidinggevenden
 

Meer over de minor

De minor heeft 3 leerlijnen: Persoonlijke ontwikkeling, Management (stafzaken) en Leiderschapsvaardigheden. Bij Persoonlijke ontwikkeling maak je een plan van aanpak voor een aantal ontwikkeldoelen. Je leert je eigen sterke punten en je ontwikkelpunten kennen. Bij Management krijg je basiskennis over managementtaken als financiën, project- en personeelsmanagement, interne communicatie en veranderende organisaties. Bij Leiderschapsvaardigheden leren we je vaardigheden aan.  

Om de 3 leerlijnen samen te brengen, organiseer je een event rondom leiderschap. Je werkt hiermee aan je eigen leerdoelen en past de opgedane managementkennis en leiderschapsvaardigheden toe in de praktijk. 

  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Managementkennis
  • Leiderschapsvaardigheden
  • Interactief
 
 

Studenten van de minor Vaardig in Leiderschap spelen een feedback spel

 

Opbouw

De minor duurt een half jaar en is opgebouwd uit 2 periodes.  
 
De leerlijn Persoonlijke ontwikkeling start in de eerste periode met een persoonlijk ontwikkelplan en loopt door in periode 2. Ook ga je een leidinggevende observeren in de praktijk. Deze reflectie neem je op in je portfolio. Aan het eind van periode 2 sluit je af met een portfolio en een presenatie. 

De leerlijn leiderschapsvaardigheden bieden we aan in zowel periode 1 als 2. Je laat je persoonlijke ontwikkeling zien in assessments en in je portfolio. 

De managementvakken zijn verspreid over periode 1 en 2. Na elke periode sluit je de vakken af met een beroepsproduct. Dat kan bijvoorbeeld een assessment, rapport, presentatie of vlog zijn.  

Blended onderwijs 

We werken met blended-onderwijs: je volgt een deel van het programma online en een deel op locatie. De lessen zijn interactief: we gaan in workshopachtige lessen aan de slag met de kennisvakken en de vaardigheden.  

Coaching 

Voor het coachingstraject werk je samen met een coach en circa 6 medestudenten. Je coach is ook je eerste aanspreekpunt tijdens de minor. Belangrijk is dat je openstaat om jezelf te ontwikkelen, dat je een spiegel durft voor te houden bij jezelf en anderen en dat je feedback aan elkaar durft te geven.  

Event 

Tijdens de minor organiseer je een event over leiderschap. Dat doe je samen met medestudenten in een projectgroep. Samenwerken en projectmatig werken staan centraal.  

Toetsing 

Om de minor succesvol af te ronden, moet je alle onderdelen goed doorlopen. Wij werken voornamelijk met beroepsproducten en een enkel tentamen. Gehaald? Dan krijg je een minorcertificaat.  

Om je meer inzicht te geven in je eigen leidinggevende capaciteiten en te ontdekken wat komt kijken bij leidinggeven, volg je het onderstaande traject 

Coaching 

Competenties 

Aan het begin van de minor ga je na in hoeverre jouw competenties aansluiten bij die van een leidinggevende. Op basis van een persoonlijk ontwikkelingsplan bepaal jij de persoonlijke invulling van het minortraject, en bepaal je waar jij je gedurende de minor op gaat focussen en in gaat ontwikkelen. Aan het einde van de minor zal een eindassessment plaatsvinden waarin jouw groei gemeten gaat worden. 

Vraaggestuurd 

Het coachingstraject gedurende de minor is grotendeels vraaggestuurd. Samen met jouw coach stel je een ontwikkelpad op. Waar wil je precies aan werken? En hoe kan de coach jou daar het beste bij helpen? Gedurende de minor ontvang je van zowel jouw coach, teamgenoten als externe deskundigen feedback op jouw performance en leerdoelen om zo te kunnen groeien in jouw persoonlijke ontwikkeling. 

Feedback 

Gedurende de minor ga je samenwerken in teamverband aan diverse leiderschapsvraagstukken en een project. Het geven van peerfeedback is een onderdeel van het leerproces van deze minor. Leer van de feedback van anderen, maar deel ook jouw kennis en kunde met je medestudenten om zo op persoonlijk vlak te groeien. 

Assessments 

In assessments waarbij praktijksituaties nagebootst worden, kun jij jouw leiderschapskwaliteiten tonen. Denk hierbij aan o.a. functioneringsgesprekken, conflicthantering en slechtnieuwsgesprekken met medewerkers. In teamverband bereid jij je voor op het assessment door te oefenen, te oefenen en nog eens te oefenen. Bij de assessments zijn stakeholders uit de praktijk betrokken. Vanuit hun praktijkervaring weten zij jullie van feedback te voorzien en te beoordelen op jullie competenties. De assessments worden opgenomen en deze ga je vervolgens samen met jouw team en coach analyseren. Wat ging er goed? En wat kan ik een volgende keer anders aanpakken? 

Workshop Leiderschapsvaardigheden 

Persoonlijke vaardigheden 
In (workshop) colleges ga je aan de slag met leiderschapsvaardigheden. Zo ga je aan de hand van de theorie praktijksituaties analyseren en ga je de theorie zelf toepassen in de praktijk. Denk hierbij aan o.a. presenteren, coachen en het brengen van slecht nieuws. 

Gastcolleges 

Altijd al eens willen weten wat een leidinggevende drijft? Of hoe een leidinggevende omgaat met kritische situaties? Tijdens diverse gastcolleges komen leidinggevende uit de praktijk vertellen over hun ervaringen. Een unieke kans om al je vragen te stellen die je voorbereiden op de toekomst. 

Leiderschapsobservatie 

Tijdens een periode van 20 uur ga je een echte leidinggevende in actie observeren en analyseren. De observatie heeft als doel helder te krijgen wat de rol van een leidinggevende is en om voor jezelf na te gaan in hoeverre jij al beschikt over de gewenste leiderschapscompetenties. Je gaat zelf op zoek naar een geschikte observatieplaats, als toekomstig leidinggevende is het belangrijk om een goed netwerk om je heen te hebben waar je gebruik van kan maken. 

Project 

Binnen een project gericht op het organiseren van een officieel event leer je de opgedane kennis uit de minor in de praktijk toe te passen. Het doel van dit project is het integreren en het toepassen van bedrijfskundige kennis in de praktijk, maar biedt ook de mogelijkheid aan de studenten om hun leiderschapsvaardigheden en verantwoordelijkheden in de praktijk te brengen. 

Kennisvakken 

Als leidinggevende doe je meer dan alleen leidinggeven. Ook een aantal stafzaken zijn cruciaal binnen een leidinggevende functie. Hiervoor ga je bedrijfskundige kennis opdoen. Denk hierbij aan vakken als projectmanagement, innovatiemanagement, interne communicatie, personeelsmanagement, psychologie, marketing, strategievorming, arbeidsrecht, kwaliteitsmanagement en financiën. Dit is basiskennis voor een leidinggevende. 

Studenten van de minor Vaardig in Leiderschap tijdens een zelf georganiseerd evenement

 

Voor wie?

Voor deze minor geldt een maximaal aantal van 36 studenten.

Bedrijfskunde 

De minor Vaardig in leiderschap is ook toegankelijk voor studenten van de opleiding Bedrijfskunde. Je volgt dan hetzelfde traject op het gebied van leiderschapsvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. Voor de theorievakken krijg je als Bedrijfskundestudent in verband met overlap een apart programma. 

Kennismakingsgesprek 

Voordat de minor van start gaat, plannen wij een kennismakingsgesprek in om je verwachtingen van de minor te toetsen met onze verwachtingen. Je krijgt hiervoor ook een voorbereidingsopdracht. Zo kun je een goede minorkeuze maken. 

 

 

Aanmelden voor deze minor

Meld je aan voor een minor die start in februari vanaf 1 juli tot uiterlijk 15 december.

Meld je aan voor een minor die start in september vanaf 1 februari tot uiterlijk 1 juli.


  • Niet elke minor start in februari en september, bovenaan de pagina van de minor vind je de startdata.
  • Minoren kunnen een numerus fixus instellen waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!
    • Om te kunnen deelnemen aan de minor moet je de propedeuse behaald hebben of toestemming hebben van de examencommissie van jouw opleiding.
       
       

      Agenda

      Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de minor voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een meeloopdag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

      Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

      Praktische info

      De voertaal van deze minor is Nederlands.