AD-ICT

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Associate degree
 • Voltijd
Locaties: Eindhoven, TilburgBen jij nieuwsgierig, flexibel en initiatiefrijk? Heb je doorzettingsvermogen en werk je graag samen met anderen? Realiseer jij je bovendien dat wat je vandaag leert, morgen alweer verouderd kan zijn? Kom dan onze 2-jarige associate degree-opleiding volgen. Wij stomen je klaar voor een functie in de ICT.

Over de opleiding

Met de brede Ad-opleiding krijg je een half jaar de tijd om te ontdekken welk aspect van ICT jij interessant vindt en waar je goed in bent. Je maakt via vijf verschillende richtingen kennis met de hele breedte van het ICT-vakgebied. Van het vormgeven van websites, via het automatiseren van organisatieprocessen, inrichten van netwerken, ontwikkelen van software tot het programmeren van robots. Daarna kies je 1 richting en specialiseer je je in een specifieke praktische ICT-functie.

Waarom de AD-ICT bij Fontys?

 • Eerst oriënteren op het brede ICT-vakgebied, dan specialiseren.
 • Leren door te doen.
 • Persoonlijke begeleiding met alle ruimte voor jouw talenten en wensen.
 • Samenwerking met ruim 120 gerenommeerde bedrijven.

 

Wat ga je leren?

Als ICT’er moet je snel kunnen schakelen en meegaan met de laatste ontwikkelingen. Je moet vooruit denken, creatief zijn en een kei zijn in je ICT-specialisatie. AD-ICT geeft je hiervoor alle tools. 

 • Je krijgt basiskennis van uiteenlopende onderwerpen.
 • Je doet (bedrijfs-)opdrachten en projecten om je kennis in praktijk te brengen.
 • Je doet zowel technische als sociale en communicatievaardigheden op.
 • Je bent klaar voor de toekomst van ICT, ook voor functies die misschien nu nog helemaal niet bestaan.
 
afspelen

Ervaring van studenten

“Wij krijgen “studentnabij onderwijs”. Dit betekent, dat je je eigen leerroute en leervorm kiest vanaf het tweede leerjaar. Dat is echt heel tof en uniek ten opzichte van andere ICT-opleidingen. Ik doe dus eigenlijk alleen wat ik leuk vind!”

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de AD-ICT: 

 • Je volgt les, doet een project of volgt een gastcollege in het Open ICT Lab: jouw studieomgeving
 • Je voert opdrachten uit voor gerenommeerde bedrijven
 • Alleen of samen met je medestudenten en onder begeleiding van onze docenten
 • Volgens je eigen persoonlijke keuzes
 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Doorstroom van mbo naar hbo
  Wil je na het behalen van je mbo-diploma een hbo-opleiding volgen bij Fontys? Meer weten over hoe de overstap naar het hbo is, hoe groot de studiedruk is of wat voor werk je kunt gaan doen na het hbo? Kijk voor meer informatie op: fontys.nl/mbo.

  HBO-ICT Stage: Voor een goede overstap van mbo naar hbo
  Heb je (bijna) een mbo-4-diploma en twijfel je of je de stap van het mbo naar het hbo kunt maken? Volg dan ons HBO-ICT Stagetraject, dat de stap van het mbo naar het hbo makkelijker maakt. Je volgt dan een half jaar lang een dag in de week bij ons onderwijs en leert over alle afstudeerrichtingen binnen HBO-ICT. Je kunt wennen aan het niveau en de studiehouding die nodig is voor studeren aan het hbo. Je maakt ook kennis met de inhoud van de opleiding. Het programma start twee keer per jaar, in februari en september. 

  Met een aantal mbo-scholen hebben we samenwerkingsafspraken gemaakt. Dat zijn: ROC ter Aa, ROC-Gildeopleidingen, ROC Leijgraaf, ROC Sint Lucas, ROC Summa en ROC Tilburg. Zit je op één van deze scholen, dan kun je deelnemen aan de HBO-ICT stage. Ben je scholier aan een andere mbo-school, dan kun je ook deelnemen. Dat doen we dan in overleg met jouw school. 

  Meer weten? 
  Stuur dan een e-mail met je naam en je mbo-opleiding aan onze mbo-coördinator: mbofhict@fontys.nl 

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Kom eens naar onze open dag of proefstudeerdag en maak vrijblijvend kennis met onze docenten en studenten. Zij informeren je graag over hun ervaringen op de opleiding.”

 

Opbouw

In het eerste half jaar oriënteer je je op de hele breedte van het ICT-vakgebied. Je maakt kennis met elk van de vijf profielen:

Na het eerste half jaar kies je voor één van de vijf profielen. Doordat je dit onderwijs volgt samen met bachelorstudenten, kun je dan eventueel ook kiezen voor een vervolg in het bachelorprogramma (onze 4-jarige opleiding). 

Heb je je profiel gekozen, dan specialiseer je steeds meer naar een specifieke praktische functie en ontwikkel je de daarbij horende vaardigheden. Kies je er bijvoorbeeld voor om je te specialiseren als test engineer, dan leer je welke taken een test engineer uitvoert en hoe deze aangepakt moeten worden. In projectgroepen vervul je dan ook steeds meer deze rol. 

Je specialiseert je 12 weken lang in methoden, technieken en tools die passen bij de door jou gekozen functie. In de laatste 8 weken laat je in een afstudeeropdracht bij een bedrijf zien dat je klaar ben om jouw functie ook echt in de praktijk uit te voeren. Aan het eind van deze 8 weken laat je je resultaten zien in een afstudeerzitting, waarna je jouw diploma ontvangt.   
 
 

Na je opleiding

Juist omdat de ICT-wereld zich zo snel ontwikkelt, leiden we je binnen de AD-ICT op voor een beroep dat nu misschien nog helemaal niet bestaat. Wie bijvoorbeeld jaren geleden geleden aan de opleiding begon, kon toen niet vermoeden dat hij werk zou vinden in werkgebieden die er nu zijn. Verder hangt jouw toekomstig beroep ook af van de richting die je kiest.  

Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en na de AD-ICT instromen in het tweede leerjaar van de bacheloropleiding HBO-ICT

 
afspelen

Na de Ad-ICT

"Na deze tweejarige opleiding kan ik gaan werken, maar ik overweeg de mogelijkheid verder te studeren en door te gaan met de bacheloropleiding HBO-ICT. Daar zou ik dan in het vierde semester kunnen starten, waardoor ik dat bachelor-getuigschrift in 2,5 jaar zou kunnen behalen."

 

Meer weten over de opleiding AD-ICT

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Vanaf donderdag 30 januari kun je je aanmelden voor de open dag op zaterdag 21 maart.

Eindhoven
26 jan 2020
10:00 - 15:00 uur
Selecteer
Eindhoven
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur
Tilburg
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij AD-ICT.

Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit.

Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt.

Eindhoven
15 jan 2020
08:45 - 14:45 uur
Volgeboekt
Tilburg
30 jan 2020
08:45 - 14:45 uur
Eindhoven
19 feb 2020
08:45 - 14:45 uur
Tilburg
12 mrt 2020
08:45 - 14:45 uur
Eindhoven
01 apr 2020
08:45 - 14:45 uur
Tilburg
09 apr 2020
08:45 - 14:45 uur
Eindhoven
03 jun 2020
08:45 - 14:45 uur
Tilburg
11 jun 2020
08:45 - 14:45 uur
Sfeerafbeelding Fontys

"Een aanrader om te doen!"

“Tijdens de proefstudeerdag heb ik echt kennisgemaakt met de vak-inhoud en de manier van lesgeven. Na deze dag wist ik zeker dat dit helemaal bij mij paste! Echt een aanrader om te doen!”

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  .  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet