Automotive Management (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Locaties: Eindhoven, Tilburg

Ben jij geïnteresseerd in auto’s, bussen, trams, motoren of mobiliteit in het algemeen? Ben jij ondernemend, veelzijdig en praktisch ingesteld? Stap dan in de wereld van Automotive Management. Deze opleiding combineert kennis van mobiliteit met managementskills en bereidt je voor op een functie als technisch bedrijfskundige in de automotive branche.

Over de opleiding

Automotive Management stoomt jou klaar voor een mooie functie in de automotive-branche. In het eerste jaar krijg je een brede managementbasis. Jaar twee staat voor verdieping binnen de verschillende vakgebieden, oriëntatie op automotive en kennismaken met de praktijk. Met een stage in het derde jaar, afstuderen en een innovatieproject in het laatste jaar, stap je echt in de wereld van automotive. We leren je zelfstandig en in teamverband te werken. Samen zorgen we ervoor dat jij klaar bent voor een baan in de automotive branche. 

Waarom opleiding Automotive Management ?

 • Veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke begeleiding
 • In Eindhoven een gloednieuwe technische omgeving in een modern gebouw
 • Breed aanbod van managementvakken binnen een unieke opleiding
 • Opdrachten voor echte bedrijven uit de automotive-industrie

 

Wat ga je leren?

Je gaat studeren en werken in een snel en constant veranderende wereld. Mobiliteitsconcepten worden opnieuw uitgevonden en van deze veranderingen kun jij deel uitmaken. Automotive Management bereidt je in ieder geval voor op een baan in deze wereld, met goede begeleiding tijdens je hele studie.  

Dat doen we door:  

 • Goede mix tussen theorie (kennis) en praktijk.
 • (Bedrijfs-) opdrachten en projecten.
 • Vaardigheden: je leert onder andere ontwerpen, plannen, samenwerken, leidinggeven.
 • Vakken: logistiek en techniek, bedrijfseconomie, organisatiekunde, marketing, personeelsmanagement, autotechniek.
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. En dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij Automotive Management: 

 • Het ene moment zit je in een leslokaal
 • Het volgende moment ontdek je de techniek van een auto in onze eigen werkplaats
 • Of voer je opdrachten uit voor echte bedrijven uit de automotive-industrie
 • Samen met je medestudenten en onder begeleiding van onze docenten
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 482 respondenten
4 gemiddeld, 2392 respondenten
Aantal eerstejaars
 
348
119
Lesuren per week
 
12-18
12-18
Door naar het tweede jaar
 
72%
66%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 55%
45%
 
HBO-bachelor of hoger 58%
51%
Doorstuderen
 
19%
27%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
95%
werkloos
2%
van de werkende afgestudeerden
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
4,2 gemiddeld, 78 respondenten
4 gemiddeld, 2392 respondenten
Aantal eerstejaars
 
51
119
Lesuren per week
 
12-18
12-18
Door naar het tweede jaar
 
72%
66%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 55%
45%
 
HBO-bachelor of hoger 58%
51%
Doorstuderen
 
19%
27%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
95%
werkloos
2%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Intakegesprek 
Om te kijken of je geschikt bent voor onze opleiding en of je de juiste keuze hebt gemaakt, houden we een intakegesprek met je. Van jou verwachten we volledige inzet met bijbehorende resultaten. Van ons mag je verwachten dat we je een curriculum aanbieden dat studeerbaar is, zodat jij je propedeuse in één jaar haalt. Waar nodig met extra begeleiding. 

Opfriscursus wiskunde 
Kun jij wel een opfriscursus wiskunde gebruiken? Klik hier voor meer informatie. 

 

Je kunt de opleiding Automotive Management eigenlijk zien als een toegangskaartje voor de Automotive branche!”

Murat, student Automotive Management

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit:

 • 15 uur colleges/lessen
 • 15 uur projecten/praktijk
 • 10 uur zelfstudie

Je krijgt vakken als logistiek en techniek, bedrijfseconomie, organisatiekunde, marketing en personeelsmanagement.

Tijdens deze propedeuse werk je zelfstandig en in projectgroepen. Je zet ook de eerste stappen naar abstract leren denken. In de eerste twee studiejaren lopen inzicht, ontwerpen, plannen, uitvoeren, leidinggeven, samenwerken, communiceren en professioneel handelen door alle projecten en lesprogramma’s heen.

In het tweede jaar ga je door met het volgen van de vakken uit het eerste jaar en met het uitwerken van projecten. Ze zijn zoveel mogelijk gekoppeld aan actuele vraagstukken uit het bedrijfsleven. Je doet de projecten met een groepje medestudenten. Je doet mee aan workshops als 'onderhandelen' en 'besluitvorming'. Ook presentatie- en gesprekstechnieken komen voorbij. Natuurlijk sta je er niet alleen voor in het draaien van de projecten: je kunt altijd rekenen op begeleiding van docenten. 
 
Management 
De opleiding is primair een managementopleiding. Daarom ligt in het eerste en tweede jaar de nadruk op het ontwikkelen van je algemene managementvaardigheden. In het tweede jaar zijn er verdeeld over het jaar in het totaal vier automotive weken. Het automotivedeel van de opleiding zit voornamelijk in het derde en vierde jaar.  

Minor 
De eerste helft van het derde jaar volg je een minor. De minor duurt een half jaar en gaat in op de techniek en andere facetten van automotive. Je leert de basisbeginselen van de autotechniek, tot het niveau dat je nodig hebt als toekomstig manager in de automotive branche. Een flinke dosis technische kennis van de principes van een auto is onmisbaar. 

Stage 
In de tweede helft van het derde jaar ga je op stage. Je past dan je kennis en ervaring toe in het bedrijfsleven, in binnen- of buitenland. Je krijgt intensieve begeleiding vanuit de opleiding en je stageplek. Ieder bedrijf is weer anders door bijvoorbeeld de activiteiten, de grootte en de cultuur binnen het bedrijf. Je loopt je stage altijd individueel. 

Je laatste jaar staat in het teken van een innovatieproject en je afstuderen. 
 
Afstuderen 
In de afstudeerfase in het vierde jaar doe je onderzoek binnen een bedrijf in de automotive-branche. Je stelt het onderzoek op in overleg met je afstudeerbedrijf en je afstudeerbegeleider van de opleiding. Je schrijft een rapport over het onderzoek. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de resultaten van je onderzoek leiden tot verbetering van inzicht in de markt, in de organisatie of in verschillende processen. Vaak is een afstudeeropdracht dé opstap naar een baan in een bedrijf in de automotive-branche. 
 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van Automotive Management kun je in de automotive-branche gaan werken in een managementfunctie op het gebied van bedrijfskunde, maar ook commercie, financiën, organisatiekunde of logistiek. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij: 

 • grote dealerbedrijven
 • importeurs
 • leasebedrijven
 • ontwikkelcentra
 • productiebedrijven
 • een eigen bedrijf

Je kan natuurlijk ook doorstuderen en een masteropleiding gaan volgen aan de universiteit. 

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Automotive Management

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Eindhoven
26 jan 2020
10:00 - 15:00 uur
Eindhoven
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur
Tilburg
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur

Open dag in Eindhoven
Leuk dat je een kijkje komt nemen bij Automotive Management in Eindhoven. We heten je tijdens de Open dag van harte welkom in gebouw Fontys Nexus op de TU/e Campus voor onze voorlichtingen. We hebben een informatiemarkt ingericht om je een goed beeld te geven van de opleiding in lokaal 3.46. Studenten en docenten zijn aanwezig om je te informeren. Ook ben je van harte welkom bij onze voorlichtingen in lokaal 3.71. Deze zijn elk uur vanaf 10:15 tot en met 14:15 en duren een halfuur.

Ben je aan het oriënteren op een vervolgopleiding en heb je interesse in de opleiding Automotive Management, maar weet je het nog niet zeker? Meld je dan aan voor een proefstudeerdag!

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt.

Alle Proefstudeerdata voor Automotive Management
Kijk in dit overzicht welke data er beschikbaar zijn voor Proefstuderen Bedrijfsmanagement MKB en meld je aan voor de proefstudeerdag van jouw keuze.

Heb je inmiddels een goed beeld van de opleiding Automotive Management, maar wil je een keertje de sfeer komen proeven? Meld je dan aan voor een meeloopdag!

Tijdens de meeloopdag volg je alle lessen die de student ook volgt. Je krijgt een goed beeld van het gebouw, de sfeer, de docenten en de studenten. Je kunt een meeloopdag plannen met onze onderstaande eerstejaars studenten.

Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beter beeld of de opleiding bij jou past.

Open de Sneak Preview
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  .  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet