
Communicatie (incl. Advertising)
- 4 jaar
- Hbo-bachelor
- Voltijd
Kom kennismaken
- Open dagen
- Meeloopdagen
- Proefstuderen
Over de opleiding
Het communicatievak is divers, uitdagend en altijd in beweging. Je probeert steeds op nieuwe manieren met mensen in gesprek te komen. Je leert mensen te inspireren, te informeren en aan je te binden. Hoe zet jij samen met organisaties met jouw frisse ideeën een verandering in gang? Alleen met scherp inzicht en grote verbeeldingskracht krijg je het juiste concept en de juiste content via het juiste kanaal bij je doelgroep.
Waarom de opleiding Communicatie?
- Je kunt alle kanten op en ontdekt alle facetten van het vak tijdens je studie.
- Je kan de afstudeerrichting Advertising kiezen wanneer je wilt werken in de reclamewereld.
- Vanaf dag één werk je aan de verhalen van echte opdrachtgevers!
- We dagen je uit een originele blik te ontwikkelen.
Wil jij je opties nog openhouden?
Je wilt een economische opleiding volgen, maar welke? Als je nog niet weet welke opleiding het beste bij jou past, kun je kiezen voor de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie. Dit is een gezamenlijke propedeuse van de verschillende economische opleidingen van Fontys. Wil je er meer van weten? Kijk hier.
Wat ga je leren?
De wereld verandert continu. Dit vraagt om nieuwe ideeën en oplossingen. Je hebt de passie en het lef om in andere richtingen te denken. Je houdt er van om je ideeën te realiseren. Dit leer je bij Communicatie in Eindhoven. Bij ons leer je het vak, maar je leert vooral je eigen kracht ontdekken en je talenten vorm te geven.
- Vaardigheden, zoals: schrijven, samenwerken, presenteren, onderzoeken en conceptueel denken.
- Kennisvakken, zoals: communicatietheorie, media, marketingcommunicatie en sociale psychologie.
- Praktijkopdrachten, zoals: mediaplan maken en creatieve campagne ontwikkelen en uitvoeren.
- Een goede mix tussen les, werkcolleges, projectwerk en zelfstudie.


Binnenkijken bij de opleiding Communicatie in Eindhoven
Toelatingseisen
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
-
Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.
Eén vak niet in jouw pakket?
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.
Niet de juiste vooropleiding?
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.
Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
Na je opleiding
Organisaties hebben professionals nodig om hun verhaal te vertellen, de dialoog aan te gaan met klanten, met burgers, met mensen uit de doelgroep. Hierin kun jij het verschil maken. Na je opleiding kun je aan de slag als:
- Communicatiemedewerker of -adviseur
- Social media specialist
- Eventmanager
- Copywriter (tekstschrijver)
- Conceptontwikkelaar

Agenda
Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.
Open Dag
4, 5 & 25 november 2023
Programma
Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.
Onze open dagen zijn op:
4 november: Eindhoven, Utrecht en Venlo
5 november: Den Bosch, Sittard en Tilburg
25 november: Eindhoven*
*Extra open dag van een aantal opleidingen in verband met verhuizing naar nieuwbouw (Social Work, Logopedie, Podotherapie, Mens en Techniek, MBRT, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Verpleegkunde - Technische stroom, Zorg en Technologie, Pedagogiek, Leraar Pedagogiek & Leraar Basisonderwijs.)
Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.
Hbo voorbereiding mbo Commercieel en Communicatie | Eindhoven
5 vrijdagen vanaf 24/11
Programma
Commerciële Economie
In het onderdeel Commerciële Economie maak je kennis met de basisbegrippen van Marketing en Sales. Je leert in een korte tijd een marketing analyse uit te voeren en een advies te formuleren.
Communicatie
Bij het onderdeel Communicatie ga je aan de slag met een case omtrent communicatie. Hierbij komen begrippen aan de orde als naamsbekendheid, doelgroepen en creatieve concepten/advisering.

In vijf bijeenkomsten kijk je vanuit de invalshoek van een communicatieadviseur, een marketing-adviseur naar een aantal vraagstukken die in de opleidingen ‘Communicatie’, ‘Commerciële Economie’ aan bod komen.
Daarvoor zet je jouw onderzoeksvaardigheden in en ontwikkelt deze door deze toe te passen op een praktijkvraagstuk zoals dat in het hoger beroepsonderwijs van je verwacht wordt. Je reflecteert op de betekenis van deze ervaring voor jou in jouw proces om tot een passende studiekeuze te komen, met als doel om jouw vervolgstappen in dat proces duidelijk te krijgen.
Als je dit hbo voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:
- Basiskennis opdoet op het gebied van Marketing en Sales en Communicatie.
- De markt gaat analyseren.
- Leert hoe je een (marketing) advies oplevert.
- Ontdekt hoe je een doelgroep bepaalt en communicatie advies opbouwt.
- Leert wat de koppeling tussen mbo en hbo is op communicatie gebied.
- Ontdekt welke stakeholders een rol spelen bij een vraagstuk.
- Leert hoe je samen met je studiegenoten onderzoek doet naar een vraagstuk (met daarin het vergaren van informatie, analyseren en rapporteren/presenteren.
- Een indruk krijgt van de vaardigheden, kennis en houding die van belang zijn om op hbo-niveau de opleiding Commerciële Economie / Communicatie te kunnen volgen.
- Leer je reflecteren op je eigen handelen.
- Inzicht hebt in hoe studenten de opleiding beleven en ervaren.
- Meer duidelijkheid krijgt ten aanzien van de keuze tot het wel of niet verder studeren.
Het inschrijven voor dit hbo voorbereidingsprogramma is mogelijk van 13 oktober – 10 november. Meld je snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt.
Data van de bijeenkomsten zijn:
- vrijdag 24 november 2023
- vrijdag 8 december 2023
- vrijdag 15 december 2023
- vrijdag 12 januari 2024
- vrijdag 19 januari 2024
Contactpersoon Commerciële Economie
Stel je vragen aan Joost Wijen
Contactpersoon Communicatie
Stel je vragen aan Sabine Arkeveld
Aanwezigheidsplicht
Het 5-daags voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.
Meer weten over de opleiding Communicatie Eindhoven
Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.
Open de Sneak PreviewWil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.
Heb je geen goede laptop? Schaf er een aan! Programma’s als InDesign, Photoshop of Premiere vragen nogal wat rekenkracht en geheugen en ook een goed beeldscherm is geen overbodige luxe. Met een tablet alleen kom je er niet!
Elke Apple Macbook Pro voldoet. Ze zijn stevig, hebben een goed scherm, gaan lang mee en hebben een prima accu.
Voor een Windows-laptop adviseren we minimaal een Core i5 snelheid, minimaal 2.4 Ghz, minimaal 8 Gb intern geheugen en een sterke videokaart van Nvidea of AMD. Windowsversie 7 of hoger voldoet.
Beide systemen – Apple en Windows – worden ondersteund door Fontys. Voor de opslag op harde schijf raden we een SSD harddisk aan. Ze schrijven en lezen niet alleen sneller dan een gewone harddisk, ze zijn ook nog eens schokbestendig
Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.
Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.
Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.
Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.
Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.