Sprint naar content

Docent Muziek

Docent Muziek

Jouw toekomst

Als Docent Muziek kun je zo veel meer dan alleen voor de klas staan.

Waar kun je werken?

Je wordt opgeleid in de volle breedte van het muziekwerkveld. Tegelijk krijg je de ruimte om je te profileren en je eigen richting te kiezen. Vanuit persoonlijk leiderschap ontdek je tijdens de opleiding welke plek jij wilt innemen in het werkveld. Je bepaalt jouw route en leert hoe je een muzikale inspirator kunt zijn. Met jouw kennis, vaardigheden, lef en zelfvertrouwen bied je inspirerende muzikale leerervaringen aan individuen en groepen. In de praktijk zie je kansen en weet je die ook te benutten.

student speelt gitaar

Welk werk kun je doen?

Na je opleiding heb je jouw route ontdekt en weet je hoe je een muzikale inspirator kunt zijn. Met jouw kennis, vaardigheden, lef en zelfvertrouwen geef jij inspirerende muzikale leerervaringen aan individuen en groepen. Je ziet kansen in het werkveld en grijpt ze met beide handen aan.

Je selecteert en arrangeert de muziek bij een voorstelling. Je bent verantwoordelijk voor de hele visie en zorgt ervoor dat de muziek past bij de betreffende productie, qua sfeer en thema. Je coacht de zangers en muzikanten en werkt nauw samen met de regisseur.

Als muziekdocent geef je muzieklessen aan scholieren of studenten van verschillende leeftijden en niveaus. Dat kan theorie, praktijk en muziekgeschiedenis zijn. Je helpt leerlingen met hun persoonlijke en muzikale ontwikkeling en geeft ze feedback. Je maakt lesplannen, zoals praktijkopdrachten.

Je ontwikkelt en voert educatieve muziekprogramma’s uit die leerlingen helpen hun muzikale vaardigheden en kennis te vergroten. Daarbij werk je samen met scholen en evalueer je de werking en het effect van je lesmethodes. Je bent op de hoogte van trends om je lesprogramma's up-to-date te houden. Je werkt dan bijvoorbeeld voor een onderwijsinstelling, een culturele instelling of een educatief platform.

Bands schakelen jou in om hen te helpen hun samenspel en hun muzikale vaardigheden als band en als individu te verbeteren. Je helpt ze met het kiezen en repeteren van nummers die bij hen passen. Een bandcoach kan ze ook begeleiden in alle aspecten van de bandpresentatie op een podium.

Volg een Masteropleiding na je studie

Doorstuderen na je hbo-opleiding? Tijdens de tweejarige deeltijdmaster Kunsteducatie onderzoek je hoe kunstonderwijs werkt, met een stevige focus op interdisciplinariteit en interculturaliteit. Je verbindt kunst met de samenleving. Wil je liever een professionele performer worden? Kies dan voor de tweejarige, Engelstalige Master of Music (voltijd).

Vervolgopleidingen

1 opleiding

Master Kunsteducatie

Deeltijd 2 jaar Tilburg

Jouw toekomst in cijfers

95.7%

stroomt door naar het tweede jaar

53.6

behaalt een diploma voor deze opleiding

16

eerstejaars

37
Meer cijfers

Ervaringen van studenten

De opleiding heeft mij klaargestoomd voor dit brede en veelzijdige werkveld

Jelle

Alumnus, docent Fontys Educatie en student Master of Music

Tijdens mijn opleiding volgde ik zang als hoofdvak, waarna ik me verder ben gaan verdiepen in muzikaal leiderschap, met een specifieke focus op de koppeling met theater.

In de afgelopen jaren heb ik naast mijn werk als docent ervaring opgedaan als begeleider (piano en gitaar), dirigent, arrangeur en componist.

Als maker ben ik gefascineerd door de manier waarop muziek een theatrale lading kan versterken en ondersteunen – en andersom.

Op dit moment ben ik werkzaam als vakdocent muziek aan Fontys Educatie, waar ik studenten leer hoe zij muziekonderwijs kunnen vormgeven binnen het primair onderwijs. Daarnaast werk ik als dirigent en muzikaal leider bij diverse muziek- en musicaltheaterverenigingen, projecten en (voor)opleidingen.

In 2024 ben ik gestart met de Fontys Master of Music in de richting Creator Performer.

Deadline: 12 mei 2025

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Docent Muziek

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • Aanmelden

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink.

  • Toelatingsassessment

    Voor deze opleiding doe je eerst een assessment. Meer info staat bij Toelating & Aanmelden.

    Let op: Pas als je dit succesvol hebt afgerond, kun je worden toegelaten.

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Open dag/ avond

Kom naar de Open dag/ avond en ontdek of deze opleiding bij je past. Praat met studenten en docenten, check het programma en meld je aan!

Open dag

25 oktober 2025

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Tilburg