Sprint naar content

Docent Theater

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Open dagen en meer

 • Open dagen
 • Proefstuderen
 • En meer...

Theatermaker én lesgeven... Ben je gepassioneerd over theater en wil je graag je creativiteit en kennis delen met anderen? Dan is de HBO opleiding Docerend theatermaker echt iets voor jou! Tijdens deze opleiding leer je zelf theater maken en zelf te spelen. Ook leer je anderen te inspireren en te begeleiden. Na de bacheloropleiding ben je Docerend Theatermaker (ook wel docent theater of docent drama genoemd). Je maakt, je speelt, je geeft les.

Over de opleiding Docent Theater

Ons doel is je in vier jaar op te leiden tot professioneel theatermaker die verbinding legt tussen spelen, acteren en anderen coachen en inspireren.

De opleiding is praktijkgericht: Je leert en onderzoekt door te doen, je speelt veel zelf en werkt samen met je klasgenoten en docenten. Praktijkervaring doe je op tijdens stages en projecten in het onderwijs en daarbuiten.

Na het behalen van je diploma ga je bijvoorbeeld aan de slag als theatermaker, docent theater, regisseur, trainingsacteur of ondernemer.

Nog twijfels of je theatermaker wil worden bij de opleiding Docent Theater? In samenwerking met Wildpark Eindhoven bieden we een voortraject van 10 weken aan.

Ben je al theatermaker en wil je als docent drama anderen coachen, lesgeven en inspireren? Dan is de opleiding in deeltijd interessant voor je.

Waarom de opleiding Docent Theater?

 • Kleinschalige community met betrokken docenten
 • Samen werken en samen onderzoeken
 • Leren door te doen en veel spel
 • Theater maken is de basis voor de docent die je wordt

Sfeerafbeelding Fontys

 

Hoe ziet je week eruit?

Het ene moment bereid je een jeugdtheaterles voor en het andere moment volg je een workshop over improvisatie. Je bezoekt met je klasgenoten een voorstelling of je doet mee aan het Storm Theater Festival. Geen dag is hetzelfde!

In de video krijg je een kijkje binnen de opleiding. Wil je hierna meer kijkjes in de keuken (letterlijk want we hebben een eigen huiskamer met keuken)? Volg ons dan op Instagram.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Sfeerafbeelding Fontys

Wat ga je leren?

We zijn een praktijkgerichte opleiding. Dit betekent veel doen: theater maken, toneelspel, lesgeven en samenwerken met je klasgenoten. Vakken die je krijgt zijn bijvoorbeeld improvisatie, bewegingles en stemontwikkeling. Er is ook een deel theorie. Denk hierbij aan lessen zoals dramaturgie (de leer die het theaterspel bestudeert), onderwijskunde en psychologie.

 • Vakken als improvisatie, beweging, stem, koor, dramaturgie, speldidactiek, onderwijskunde en spelcoaching
 • Veel praktijkervaring via opdrachten en stages in het werkveld
 • Zelfstandig én samenwerken
 • Doorzetten en grenzen verleggen
 
Juul Veraa vertelt waarom je Docerend theatermaker studeert:

Juul Veraa

“Vanaf dag één voel je je thuis. Als docerende makers worden we verbonden met docenten, het werkveld en zeker ook met elkaar.”
 
 
 

Auditie doen, hoe werkt dat bij Docent Theater?

Voordat je je aanmeldt voor de opleiding ga je eerste door een driedaagse auditie. Onze studenten ervaarden de auditie als leuk, leerzaam en als een veilige plek waar ze zichzelf konden zijn. En dat is voor ons het allerbelangrijkste: dat je jezelf bent. We letten vooral op hoe leerbaar je bent door te kijken naar hoe je bijvoorbeeld omgaat met feedback. Verder krijg je les in spelen, bewegen en theater maken.

In deze video vertellen studenten en docenten over auditie doen. Wil je daarna meer weten? Volg ons dan op Instagram.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Buitenlands diploma
Heb je een buitenlands diploma? Dan moet deze aan de Nederlandse normen voldoen. Wanneer je wordt toegelaten, vragen we gewaarmerkte kopieën van je diploma en cijferlijst op, zodat wij het diploma kunnen laten waarderen. Wil je dit eerder laten doen, neem dan contact met ons op. Daarnaast heb je voldoende kennis van de Nederlandse taal nodig. Hiervoor vragen we om een bewijs van NT2 Programma II. Heb je een Belgisch diploma (Vlaams), dan voldoe je automatisch aan de taaleis.

Niet de juiste vooropleiding?
Heb je niet de juiste vooropleiding en ben je 21 jaar of ouder, dan is het mogelijk om een 21+ toelatingsonderzoek te doen. Deze leeftijdsgrens (21+) geldt voor Art, Communication and Design en de Educatieopleidingen. Voor de overige (Performing) opleidingen geldt dat je het 21+ toelatingsonderzoek mag doen als je 17 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start.
Uiteraard moet je daarnaast nog toelatingsexamen/auditie doen.

Aanvullende toelatingseisen: auditie
Voor toelating tot de opleiding Docent Theater moet je een selectieprocedure (auditie) van drie dagen doorlopen. Ter voorbereiding op die dagen moet je een thuisopdracht maken en uploaden. Klik op de 'Thuisopdracht' om de opdracht in te zien en volg de instructies in de mail nadat je je hebt ingeschreven.

Data voor de audities zijn

 • Sessie 1: 24, 25, 28 april 2023
 • Sessie 2: 19, 20, 23 juni 2023

Inschrijven is mogelijk via de aanmeldknop hieronder.

 
Placeholder for Fontys video
Gedurende de opleiding ontwikkel je steeds meer je eigen manier van lesgeven en theater maken. Zo wordt iedere student uniek.”
Student Niek Claassen
 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:

 • 22 uur les: helft theorie, helft praktijk
 • 18 uur zelfstudie

Het eerste jaar is verdeeld in meerdere blokken namelijk Spelen, Educatie en Maken. In het blok Spelen krijg je op een speelse en overdrachtelijke manier inzicht in jezelf en in je spelontwikkeling, en geef je vorm aan je visie op het vak van docerend theatermaker.

Vakken
Vakken in dit blok zijn improvisatie, beweging, stem, koor en dramaturgie.

Het tweede jaar bestaat, net als het eerste jaar, uit verschillende blokken. We geven je alvast een kijkje in het blok Educatie: Je ontwerpt minimaal zes lessen voor een groep jongeren in het voortgezet onderwijs. De lessenserie is de voorbereiding op een voorstelling met die jongeren, gebaseerd op een bestaand toneelstuk.

Vakken
Vakken die je krijgt in dit blok: speldidactiek, onderwijskunde, leer- en adolescentiepsychologie, spel, stem, beweging, intervisie en dramaturgie.

Tijdens de gehele opleiding doe je veel praktijkopdrachten. Daarnaast loop je stage. Wat je precies gaat doen is per werkplek verschillend. Tijdens de stages oefen je bijvoorbeeld het lesgeven, begeleid je spelers, speel je in een productie of regisseer je. Je bent de eigenaar van jouw leerproces. Stagelopen in het buitenland is daarom zeker een mogelijkheid.

Het afstudeertraject bestaat uit een stage, bijvoorbeeld op een centrum voor de kunsten, bij een professioneel theatergezelschap, op een middelbare school of bij een amateurtoneelgroep.

Daarnaast doe je een praktijkgericht onderzoek waarin je jouw visie op theatereducatie verder ontwikkelt.

 
 

Na je opleiding

Je studeert af met de titel Bachelor Docent Theater (ongegradeerd). Dit betekent dat je op alle niveaus les mag geven. Maar het werkveld is breder dan het onderwijs.

Afgestudeerden worden bijvoorbeeld (ook):

 • theaterdocent
 • regisseur
 • jeugdtheatermaker
 • trainingsacteur
 • cultureel ondernemer

Neem een kijkje op de Digital Stage pagina van onze afgestudeerden waar ze terugkijken op hun studie en vooruitkijken naar de toekomst.

 
Alumnus Ruby Kieft, docerend theatermaker, zegt:

"Theater is de manier om mensen die op individuele eilandjes leven, samen te brengen. Als je begint vanuit de ander, maakt het hokje "doelgroep" geen verschil."

Alumnus Ruby Kieft, docerend theatermaker, pedagoog en theaterdocent bij Theater Stap.

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open Dag
november 2023

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond. 

Het programma en de definitieve datum is nog niet bekend.  Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Auditie Docerend Theatermaker 2023 | Tilburg
24 apr 2023 10:00 - 17:00 uur
Auditie formulier Docerend Theatermaker
Auditie Docerend Theatermaker 2023 | Tilburg
19 jun 2023 09:00 - 17:00 uur
Auditie formulier Docerend Theatermaker

Meer weten over de opleiding Docent Theater

Collegegeld
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor de opleiding Docent Theater? Ga dan naar de collegegeldmeter.

Aanvullende kosten
Naast het collegegeld moet je ook rekenen op kosten voor:

 • een laptop
 • excursies / museumbezoek / theatervoorstellingen, circa € 350
 • boeken, readers, dictaten enzovoorts circa € 200 per studiejaar
 • stages en projecten in het werkveld; de opleiding vergoedt geen (stage)reiskosten

Voor alle opleidingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten geldt dat je eerst toelating moet doen. Je aanmelding bestaat daarom uit twee stappen.

Stap 1: aanmelden voor de auditie

Je moet eerst een selectieprocedure doorlopen. Deze procedure bestaat uit een driedaagse auditie en een fysieke test. Meld je aan voor de auditie Docent Theater via deze link.

Stap 2: inschrijven bij Studielink

Heb je de selectieprocedure succesvol doorlopen? Schrijf je dan pas in via Studielink.

Aanmelden

Aanmelden doe je voor 1 mei bij studielink.
Voor deze opleiding gebruik je:

Instituut Fontys Hogescholen
Locatie Tilburg
Opleiding B Docent Theater