Sprint naar content

Elektrotechniek

Elektrotechniek

Jouw opleiding

Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.

Zo ziet je studie eruit

Bij Elektrotechniek leer je om de elektronica in apparaten te begrijpen en vervolgens zelf te kunnen ontwikkelen. Je leert het vooral door te doen, dus de theorie die jij tijdens de lessen krijgt, pas je meteen toe in je project. Deze vakgebieden heb jij nodig om je eigen apparaten te bouwen:

  • Analoge elektronica

    Je leert alles over circuits, sensoren en stroomtoevoer om bijvoorbeeld het geluid van de koptelefoon te verbeteren.

  • Programmeren van embedded systemen

    Je ontwikkelt software voor elektronische apparaten, waarbij je functionaliteiten aan sensoren koppelt, zoals bij het maken van games.

  • Digitale techniek

    Je ontwerpt hardware zoals een CPU, het slimme brein dat ervoor zorgt dat jouw telefoon razendsnel werkt.

Opbouw van de komende vier jaar

Bij Elektrotechniek heb je veel vrijheid om te leren op jouw manier! Je werkt samen met medestudenten aan projecten waarbij je wordt begeleid door een mentor. Je bouwt een portfolio op om je voortgang te laten zien.

Bij de opleiding Elektrotechniek heb je een gestructureerde week die je helpt om je projecten succesvol af te ronden en effectief te leren. Je lesdag ziet er als volgt uit:

  • Ochtend: Je volgt lessen en practica om de basiskennis te leren die je nodig hebt voor je projecten.
  • Middag: Tijd voor zelfstudie en projecten om de theorie toe te passen.

Deze opleiding in het Engels volgen? Bekijk de opleiding Electrical and Electronic Engineering.

Studenten opleiding Elektrotechniek achter computer
jaar 1
Eindhoven

Propedeusejaar

In je eerste jaar leg je de basis voor je toekomstige carrière. Je begint met vakken zoals wiskunde, programmeren en analoge elektronica. Er wordt verwacht dat je een achtergrond hebt in natuurkunde en wiskunde, maar alle belangrijke onderwerpen worden herhaald zodat iedereen op hetzelfde niveau komt.

Je ontdekt hoe je van een idee een werkend apparaat maakt. In een team van medestudenten ga jij aan de slag met gave projecten, zoals een eigen speaker en het ontwerpen van een elektrische verkoopautomaat!

Studenten Elektrotechniek aan het werk
jaar 2
Eindhoven

Verdieping

Het tweede jaar duik je dieper in de wereld van de elektrotechniek. Wat eerst basis wiskunde was, wordt nu signaalverwerking en analoge elektronica verandert in power elektronica.

Je tilt je technische vaardigheden naar een hoger niveau en ontdekt waar jouw passie ligt in de elektrotechniek. De projecten worden nóg uitdagender: je bouwt bijvoorbeeld een autonome auto die je zo programmeert dat hij zelfstandig kan navigeren en obstakels vermijdt. Of je werkt aan een zonnepaneel om je telefoon op te laden.

Bijdrage Glow minor Be Creative
jaar 3
Eindhoven

Stage & minor

In het derde jaar ga je op stage bij een bedrijf en kies je een minor.

Stage

Tijdens je stage pas je je kennis toe op projecten binnen een bedrijf. Zo krijg je een goed beeld van het werk als elektrotechnisch ingenieur. Je ontwikkelt zowel technische- en sociale vaardigheden, wat je voorbereidt op een succesvolle carrière. Werk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de chipindustrie bij ASML, denk mee over geavanceerde MRI of CT-scanners van Philips Health of doe onderzoek naar duurzame elektrische aandrijfsystemen bij VDL.

Minor

Met je minor geef je je studie een persoonlijke draai: je kunt je kennis verbreden, internationale ervaring opdoen of je verder specialiseren in Elektrotechniek. Bij de minor Be Creative van Fontys werk je met studenten van verschillende opleidingen waar creativiteit en techniek samenkomen, zoals een interactief kunstwerk voor het lichtfestival GLOW in Eindhoven.

Studenten opleiding Elektrotechniek werken samen
jaar 4
Eindhoven

Afstuderen

Specialisatie

Aan het begin van het vierde jaar kies je een specialisatie:

  • Electronic Systems: Ontwerp systemen van sensor tot actuator, zoals robotarmen en agressie detectiesystemen.
  • Embedded systems: Programmeer hardware voor slimme apparaten zoals valdetectiesystemen voor ouderen.
  • Innovation Engineering: Combineer product- en businessinnovatie, ideaal voor toekomstige ondernemers.

Je volgt vakken en werkt aan projecten die aansluiten bij jouw specialisatie. Tijdens projecten werk je samen met internationale studenten, wat je voorbereidt op de internationale arbeidsmarkt.

Afstudeerstage

In de laatste fase van je studie werk je aan een afstudeeropdracht bij een bedrijf in binnen- of buitenland. Je voert de opdracht uit, schrijft een verslag en presenteert je resultaten. Ontwikkel bijvoorbeeld een apparaat dat de geluidsproductie van MRI-scanners vermindert of een smart watch voor paarden om hun gezondheid te volgen.

Ervaringen van studenten

Ik hoop dat studenten tijdens de opleiding ontdekken dat ze over meer veerkracht en vaardigheden beschikken dan ze vaak denken. Iedereen bewandelt een eigen pad op zijn of haar eigen manier.

Niek

Studiecoach

Ik werk als studieloopbaancoördinator bij de opleiding Elektrotechniek. Ik begeleid studenten in hun studievoortgang en welzijn door middel van één-op-één gesprekken en coach mijn collega studieloopbaanbegeleiders in hun omgang met studenten. Daarnaast geef ik workshops zoals ‘Communiceren in Projectgroepen’, ‘Uitstelgedrag’ en ‘Gamefication’. Ten slotte ben ik ook nog hbo-top coördinator. Zelf ben ik als stagiair bij Fontys begonnen. Tijdens mijn studie Toegepaste Psychologie liep ik stage bij Bèta Ritme, de onderwijsondersteuning binnen Fontys Engineering. Dat beviel zo goed dat ik er ook mijn afstudeerstage gedaan heb en uiteindelijk bij Fontys Engineering ben gaan werken.

Ik vind het hartstikke leuk om de unieke verhalen van studenten te horen, en ik maak oprechte connecties om hen stap voor stap te helpen in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling. Ik bied een luisterend oor en help studenten bij problemen rondom zowel hun studie als persoonlijke omstandigheden. Ik ben het aanspreekpunt voor studenten van de opleiding Elektrotechniek, maar ook breder binnen Engineering.

Elektrotechniek is de ideale opleiding voor studenten die projectgericht willen leren over de werking van elektrische apparaten. Een nieuwsgierige student met een passie voor engineering, die meer wil weten over alles van software tot analoge systemen, soundengineering en embedded systems, en graag samen met andere studenten wil leren, is hier op de juiste plek. Ik hoop dat studenten na het behalen van hun diploma hebben geleerd dat geen enkele route zonder pieken of dalen gaat. Dat ze ontdekken dat ze over meer veerkracht en vaardigheden beschikken dan ze vaak denken. Ieder bewandelt een eigen pad op zijn of haar eigen manier.

Ik vind Elektrotechniek leuk omdat er veel meer achter zit dan je in eerste instantie zou denken. Apparaten zijn ook van binnen super interessant!

Gregowynn

Student

Ik heb altijd al in het buitenland willen studeren. Na wat onderzoek besloot ik om naar Nederland te gaan. Ik vind het super fijn dat iedereen hier Engels praat. Praktisch gezien was het ook handig dat ik in februari met de opleiding kon beginnen, aangezien ik een onverwachte opleiding switch moest maken. Het is misschien een beetje toevallig dat ik bij Fontys ben gaan studeren, maar ik ben nu heel blij met deze keuze en zit helemaal op mijn plek!

Ik vind het fijn hoe open de relatie is tussen studenten en docenten. Het gevoel dat je je docent elke vraag kunt stellen zonder dat er een drempel is, is heel prettig. Studenten en docenten worden echt als gelijke behandeld. Soms voelt het zelfs meer alsof je met een coach aan het praten bent die kennis over hun expertise deelt dan dat je les krijgt van een ‘traditionele’ docent. Het is een erg prettige manier van leren.

Zo lang ik me kan herinneren, heb ik interesse gehad in techniek. Ik ben altijd al heel nieuwsgierig naar hoe dingen werken en in elkaar zitten. Toen ik een studie moest kiezen, wist ik dat ik iets met techniek wilde doen, maar ik had geen enkel idee welk specifiek onderwerp ik moest kiezen. Uiteindelijk koos ik voor de studie Elektrotechniek, vooral omdat er veel meer bij komt kijken dan je in eerste instantie zou denken. Als je een apparaat of machine open maakt, dan is echt alles wat erin zit eigenlijk Elektrotechniek! Ik vind het zo’n leuk onderwerp, dat ik zelfs thuis in mijn vrije tijd met technische projecten bezig ben. Ik klus graag thuis, zoals het aansluiten van verlichtingssystemen. Ik zou binnenkort ook graag iets nieuws maken, zoals een elektrische fiets of misschien bouw ik mijn eigen pc. Techniek is echt mijn hobby!

Je moet gemotiveerd zijn om je studie succesvol af te ronden, maar als je interesse hebt in techniek zal dat geen probleem zijn!

Michel

Student

Ik zit momenteel in mijn tweede jaar en ben bezig met allemaal leuke projecten. Zo heb ik dit studiejaar al moeten werken aan het converteren van een zonnepaneel zodat je het zou kunnen gebruiken om een mobiele telefoon op te laden, en aan een zelfrijdend autootje. Je moet dit soort projecten echt van a tot z helemaal uitwerken. Voor het autootje kregen we bijvoorbeeld een klein kitje met vier motoren, vier banden en wat printplaatjes. De rest moest je allemaal zelf regelen. Het is leuk om een project zo helemaal van start tot einde uit te zoeken. In het eerste jaar is dat nog anders, dan word je wat meer door je docenten bij de hand genomen. Maar vanaf het tweede jaar moet je het echt zelf doen! Natuurlijk kun je daarbij wel altijd hulp vragen aan docenten.

Het feit dat je veel zelfstandigheid krijgt, betekent ook dat het geen makkelijke studie is en dat je echt gemotiveerd moet zijn om hem succesvol af te ronden. Het goede nieuws, als je interesse hebt in Elektrotechniek is het ook een heel erg leuke studie. Dan wil je echt voor je opleiding aan de slag, wat het allemaal een stuk makkelijker maakt.

Mijn vader werkt in de techniek als salesengineer. Ik ben toen ik jong was een keer meegegaan naar zijn werk. Daar heb ik alles kunnen zien, tot aan de clean room toe. Dat vond ik heel erg interessant, maar ik had toen ook het idee dat ik iets anders wilde doen dan mijn vader. Daarom ben ik eerst een andere studie gaan volgen. Achteraf bleek dat niet de goede keus te zijn en lag mijn interesse toch echt bij Elektrotechniek. Nu vind ik het juist leuk dat ik het met mijn pa over mijn schoolprojecten en zijn werk kan hebben!

Deadline: 1 mei of 1 februari

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Elektrotechniek

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • Start in februari

    Jouw studiekeuze, begint met kennismaken voor jouw opleiding in februari.

    Take a look at our orientation events
  • 1 februari

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 februari.

    Hoe werkt dat aanmelden?
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop en info over je eerste lesweek.

  • 10 februari 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Elektrotechniek

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Eindhoven