Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.
Bij Elektrotechniek leer je om de elektronica in apparaten te begrijpen en vervolgens zelf te kunnen ontwikkelen. Je leert het vooral door te doen, dus de theorie die jij tijdens de lessen krijgt, pas je meteen toe in je project. Deze vakgebieden heb jij nodig om je eigen apparaten te bouwen:
Je leert alles over circuits, sensoren en stroomtoevoer om bijvoorbeeld het geluid van de koptelefoon te verbeteren.
Je ontwikkelt software voor elektronische apparaten, waarbij je functionaliteiten aan sensoren koppelt, zoals bij het maken van games.
Je ontwerpt hardware zoals een CPU, het slimme brein dat ervoor zorgt dat jouw telefoon razendsnel werkt.
Bij Elektrotechniek heb je veel vrijheid om te leren op jouw manier! Je werkt samen met medestudenten aan projecten waarbij je wordt begeleid door een mentor. Je bouwt een portfolio op om je voortgang te laten zien.
Bij de opleiding Elektrotechniek heb je een gestructureerde week die je helpt om je projecten succesvol af te ronden en effectief te leren. Je lesdag ziet er als volgt uit:
Deze opleiding in het Engels volgen? Bekijk de opleiding Electrical and Electronic Engineering.
In je eerste jaar leg je de basis voor je toekomstige carrière. Je begint met vakken zoals wiskunde, programmeren en analoge elektronica. Er wordt verwacht dat je een achtergrond hebt in natuurkunde en wiskunde, maar alle belangrijke onderwerpen worden herhaald zodat iedereen op hetzelfde niveau komt.
Je ontdekt hoe je van een idee een werkend apparaat maakt. In een team van medestudenten ga jij aan de slag met gave projecten, zoals een eigen speaker en het ontwerpen van een elektrische verkoopautomaat!
Het tweede jaar duik je dieper in de wereld van de elektrotechniek. Wat eerst basis wiskunde was, wordt nu signaalverwerking en analoge elektronica verandert in power elektronica.
Je tilt je technische vaardigheden naar een hoger niveau en ontdekt waar jouw passie ligt in de elektrotechniek. De projecten worden nóg uitdagender: je bouwt bijvoorbeeld een autonome auto die je zo programmeert dat hij zelfstandig kan navigeren en obstakels vermijdt. Of je werkt aan een zonnepaneel om je telefoon op te laden.
In het derde jaar ga je op stage bij een bedrijf en kies je een minor.
Tijdens je stage pas je je kennis toe op projecten binnen een bedrijf. Zo krijg je een goed beeld van het werk als elektrotechnisch ingenieur. Je ontwikkelt zowel technische- en sociale vaardigheden, wat je voorbereidt op een succesvolle carrière. Werk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de chipindustrie bij ASML, denk mee over geavanceerde MRI of CT-scanners van Philips Health of doe onderzoek naar duurzame elektrische aandrijfsystemen bij VDL.
Met je minor geef je je studie een persoonlijke draai: je kunt je kennis verbreden, internationale ervaring opdoen of je verder specialiseren in Elektrotechniek. Bij de minor Be Creative van Fontys werk je met studenten van verschillende opleidingen waar creativiteit en techniek samenkomen, zoals een interactief kunstwerk voor het lichtfestival GLOW in Eindhoven.
Aan het begin van het vierde jaar kies je een specialisatie:
Je volgt vakken en werkt aan projecten die aansluiten bij jouw specialisatie. Tijdens projecten werk je samen met internationale studenten, wat je voorbereidt op de internationale arbeidsmarkt.
In de laatste fase van je studie werk je aan een afstudeeropdracht bij een bedrijf in binnen- of buitenland. Je voert de opdracht uit, schrijft een verslag en presenteert je resultaten. Ontwikkel bijvoorbeeld een apparaat dat de geluidsproductie van MRI-scanners vermindert of een smart watch voor paarden om hun gezondheid te volgen.
Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.
Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.
We helpen je graag verder.