Sprint naar content

Gezondheid

Gezondheid

Jouw opleiding

Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.

Zo ziet je studie eruit

Tijdens de opleiding word jij opgeleid tot een specialist op het gebied van gezondheid en preventie. Je leert wat gezondheid is en welke factoren daarop van invloed zijn. Je draagt bij aan actuele praktijkvraagstukken en denkt actief na over gezondheidsinnovaties.

Beschrijf de afbeelding/video
  • Kennis en vaardigheden ontwikkelen over preventie en gezondheid.

  • Samenwerken en communiceren met anderen.

  • Direct de praktijk in bij een Professionele Werkplaats.

Opbouw van de komende vier jaar

De hbo-opleiding Gezondheid is opgebouwd uit modules, waarmee je stap voor stap je kennis en vaardigheden ontwikkelt. In de eerste zes modules bouw je een stevige basis. Daarna krijg je de mogelijkheid om je verder te specialiseren door een keuzemodule te kiezen die past bij jouw interesses en ambities.

Vanaf het begin van de opleiding werk je al drie dagen per week aan praktijkvraagstukken bij een Professionele Werkplaats. Zo leer je direct hoe je jouw kennis toepast in echte praktijksituaties.

jaar 1
jaar 1
Tilburg, Venlo

Je propedeusejaar

In het eerste jaar werk je binnen de module steeds aan een ander thema:

Module 1 + 2: Gezondheid en Gezondheid per Levensfase

In deze module leer je de opleiding kennen en ontdek je wat gezondheid betekent. Je kijkt hoe gezondheid verandert door je levensfase en leefstijl. Ook onderzoek je kwetsbare groepen. Zo begrijp je beter hoe gezondheid verandert in het leven en welke dingen daarop invloed hebben.

Module 3 + 4: Gezondheid in de Regio en Maatschappij

In deze module leer je hoe je goed gezondheidsadvies geeft en mensen helpt hun gedrag te veranderen. Je onderzoekt ook hoe de leef- en werkomgeving de gezondheid beïnvloedt. Zo krijg je een beter beeld van hoe regionale en maatschappelijke factoren het welzijn van mensen en groepen bepalen.

jaar 2 - Opleiding Gezondheid
jaar 2
Tilburg, Venlo

Verdieping

Ook jaar 2 bestaat uit enkele vaste thema's:

Module 5 + 6: Inclusiviteit en diversiteit in Gezondheid

In deze module leer je hoe je kunt bijdragen aan gelijkwaardige toegang tot zorg en welzijn, met speciale aandacht voor de rol van technologie in inclusieve gezondheidsoplossingen. Inclusiviteit en diversiteit in gezondheid zijn daarbij de centrale thema's in deze modules.

Module 7 + 8: Keuzefocus

Kies een thema dat bij jou past, zoals technologie in de zorg, gezond ouder worden of veranderingen in de zorg. Hiermee geef je jouw studie een persoonlijke en gerichte invulling.

jaar 3 - opleiding Gezondheid
jaar 3
Tilburg, Venlo

Minor

Module 9 + 10: Keuzefocus

In het derde jaar kies je opnieuw een onderwerp dat past bij jouw interesses en toekomstplannen. Denk bijvoorbeeld aan leefstijlcoaching, internationale gezondheid of gezondheid en politiek. Met deze modules kun je je verder specialiseren in een specifiek gebied.

Modules 11 + 12: Minor

In het derde jaar volg je ook een minor van 30 studiepunten. Je kunt kiezen voor een minor binnen de opleiding of bij een andere instelling. Dit geeft je de kans om je kennis te verdiepen of je horizon te verbreden in een vakgebied dat jou interesseert.

jaar 4
jaar 4
Tilburg, Venlo

Afstuderen

Het laatste jaar van de opleiding draait helemaal om je afstuderen. Je ontwikkelt een praktijkgericht businessplan waarin je je verdiept in een specifiek domein van de gezondheidszorg. Daarnaast voer je een afstudeerproject uit om je businessplan te evalueren en verbeterpunten te formuleren. Zo zorg je ervoor dat jouw plan een waardevolle bijdrage levert aan het werkveld.

Ervaringen van studenten

"Voor een portfolio verzamel je datapunten, zoals rapporten en presentaties, maar het belangrijkste is dat je laat zien wat je hebt geleerd en hoe je dat kunt toepassen."

Charlotte

Student Gezondheid

Toen Charlotte Heuijerjans drie jaar geleden besloot om aan Fontys Hogeschool de opleiding Gezondheid te starten, was ze opgelucht te horen dat toetsing via halfjaarlijkse portfolio’s plaatsvond. Ze was al een aantal jaren de schoolbanken uit en vreesde dat ze geen stof meer uit haar hoofd kon leren. Toch betekende dit niet dat ze rustig achterover kon leunen. Ze vertelt over haar ervaringen aan de hand van enkele vragen.

Voor een portfolio moet je datapunten oftewel bewijsstukken verzamelen. Hoe doe je dat?“Voor een deel gaat dat vanzelf. Je bent natuurlijk een halfjaar op een leerwerkplek en daar rolt altijd een eindproduct uit, bijvoorbeeld een adviesrapport. Dat kun je gebruiken als datapunt.”

Het lijkt nu alsof je je portfolio pas aan het einde van het halfjaar in elkaar zet.Charlotte lacht. “Nee, voordat je op de leerwerkplek een eindproduct inlevert, gaat er een heel proces aan vooraf. Je hebt bijvoorbeeld in het begin van het semester interviews afgenomen op je leerwerkplek, misschien heb je een literatuuronderzoek gedaan, wetenschappelijke rapporten of beleidsstukken gelezen; dat kan allemaal als datapunt dienen.

Ook kun je datapunten verzamelen tijdens de lessen, bijvoorbeeld doordat je een presentatie hebt gegeven en daarop feedback vraagt. Om iets te gebruiken als datapunt leg je vast: wat je hebt gedaan, hoe je het hebt gedaan, je onderbouwt het en legt uit waarom het aan een bepaalde leeruitkomst is gekoppeld. Vervolgens vraag je feedback aan de docent, praktijkbegeleider of medestudenten. Ook is het reflectiegedeelte heel belangrijk: wat heb je ervan geleerd? Wat zou je een volgende keer anders doen?”

Vraag je die feedback dan aan het einde van het semester?“Nee, dat is altijd mijn valkuil geweest. Ik ben heel perfectionistisch, dus ik liet mijn werk pas zien als ik dacht dat het af was. Maar professionals hebben altijd aanmerkingen. Dan is het heel erg zonde als je die niet in het proces hebt meegenomen.”

Zijn er nog meer valkuilen?“Je moet in een portfolio meestal 6 leeruitkomsten onderbouwen met ieder 2 datapunten. Dat krijg je niet binnen 2 weken afgewerkt en ook niet binnen 5 weken, kan ik je vertellen. Feedback moet je dan ook meteen opvragen. Het is heel raar als jij in week 1 iets gedaan hebt en daarop in week 18 feedback gaat vragen. Dan weet de praktijkbegeleider of docent het vaak ook niet meer. Dus je zult zelf heel goed moeten bijhouden, plannen en afvinken.”

Heb jij tips voor nieuwe studenten?“Blijf met iedereen sparren. Je hoeft echt zelf het wiel niet uit te vinden. Als je het even niet weet, laat je werk zien! Vaak hoor je dan: heb je hier of daar al eens aan gedacht? Dat geeft zo veel perspectief en maakt je werk zo veel sterker!”

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Gezondheid

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Gezondheid

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Tilburg

Stel je vraag aan de opleiding in Venlo