Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.
Tijdens de opleiding Leraar Biologie leer je over de vakinhoud, pedagogiek en (vak)didactiek. Zo leer je lesgeven aan, en omgaan met, jongeren. Je leert welke manieren er zijn om kennis te delen, zodat jouw lessen bij iedere leerling passen. Tijdens stages ervaar je hoe het is om docent te zijn.
Bij de Lerarenopleiding Biologie in Tilburg staat nauw contact centraal. Je werkt veel samen met anderen en wordt persoonlijk begeleid door je studentcoach. Studeren is hier leerzaam én gezellig. We gaan regelmatig in zowel binnen- als buitenland op excursie om de natuur te onderzoeken.
Je begint met veel vakken over biologie, zoals: plantkunde, dierkunde, menskunde, ecologie en celbiologie. De natuur leer je het beste kennen door deze van dichtbij te bestuderen. Daarom gaan we al snel een week voor onderzoek naar de wadden.
Je leert over lesgeven. Om kennis te maken met het onderwijs begin je in je eerste jaar al met stage.
Verder de diepte in. Je krijgt bijvoorbeeld microbiologie, evolutie, gedragsbiologie, epidemiologie, duurzaamheid en biotechnologie. Ook nu leer je de natuur beter kennen tijdens dagexcursies naar verschillende landschappen in Nederland, zoals de Voerstreek en het natuurgebied Geuldal.
Tijdens stages ontdek je steeds beter wat voor soort docent jij bent. Je oefent steeds meer in de onderwijspraktijk.
In de postpropedeuse ga je je specialiseren. Maar liefst een kwart van je opleiding is hiervoor gereserveerd.
Je kunt je verdiepen in je vak of een doelgroep of je verbreden met een track. Je kunt ook onderwijs volgen als voorbereiding op een tweede lesbevoegdheid of master. Maak jij de combinatie met aardrijkskunde of scheikunde of wil je meer weten van mentorschap?
Je kunt er ook voor kiezen om in het buitenland stage te lopen. Wat dacht je van Australië, Engeland of Amerika?
Tijdens je studie loop je ieder jaar stage en word je begeleid in jouw ontwikkeling. Je staat steeds meer zelf lesgeven.
In je laatste jaar loop je het hele jaar zelfstandig stage. Dit doe je in de onderbouw van havo/vwo of in het beroepsonderwijs. Daar doe je ook jouw onderzoek. Een voorbeeld is hoe je een moderne techniek als VR in kunt zetten in je lessen.
En dan: tijd voor je diploma! Hiermee kun je in het gehele tweedegraadsgebied lesgeven.
Bij Fontys geloven we dat iedereen talenten heeft, die waardevol zijn voor de toekomst. Tijdens je studie ontdek je waar je goed in bent, ontwikkel je jouw vaardigheden en leer je deze in te zetten voor het leraarschap. Je ontwikkelt een stevige basis aan inhoudelijke kennis en vaardigheden, door te werken aan echte vraagstukken. Het onderwijs is flexibel, wat betekent dat je keuzes kunt maken, die bij jou en je interesses passen.
Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.
Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.
We helpen je graag verder.