Sprint naar content

Leraar Biologie

Leraar Biologie

Jouw toekomst

Jij maakt het biologieonderwijs. In de klas, maar ook daarbuiten kun je bijdragen aan onderwijsontwikkeling.

Waar kun je werken?

Na de opleiding Leraar Biologie kun je aan de slag als docent of een andere educatieve functie. Op een middelbare school, in het middelbaar beroepsonderwijs en ook in het bedrijfsleven. Werk jij liever centraal mee aan onderwijskwaliteit? Ook dat kan.

Docente legt uit op digibord

Welk werk kun je doen?

Na de opleiding kun je aan de slag als:

Als tweedegraads bevoegd docent biologie mag je lesgeven aan onderbouw havo/vwo, vmbo, mbo, in het praktijk- of speciaal onderwijs of in het volwassenonderwijs. Praat jij straks met leerlingen over de evolutietheorie of plantenfysiologie? Of over duurzaamheid in de stad? Jouw lessen zitten vol avontuur: van praktijkonderzoek tot excursies met de klas.

Jij vindt het vak biologie fantastisch. Wat je nog leuker vindt, is schoolmateriaal zélf ontwerpen. Jij bedenkt de leukste lessen en schrijft lesboeken waar iedere leraar én leerling plezier van heeft. Je weet welke leerdoelen er per schooljaar zijn en hoe docenten daar in de klas mee aan de slag kunnen.

Niet alleen op school maar ook daarbuiten kun je mensen leren over biologie. Ook aan bezoekers van musea of medewerkers in bedrijven kun je daarover leren. Als educator ben jij een onderwijzer buiten de klas: je geeft informatie over het milieu, op een manier die bij de doelgroep past.

Doorstuderen na je studie

Heb je de smaak van het studeren te pakken? Met de vakmaster word je leraar biologie in bovenbouw havo/vwo. Ook kun je jezelf specialiseren met een andere educatieve master, een korte cursus of versneld een extra lesbevoegdheid halen voor een ander schoolvak. Er is keuze genoeg!

Je vindt de mogelijkheden op www.fontys.nl/educatie.

Toekomst in cijfers

3.4

studenttevredenheid, 1 (zeer ontevreden) - 5 (zeer tevreden)

33

eerstejaars

59.1%

stroomt door naar het tweede jaar

Meer cijfers

Ervaringen van studenten

Door vanaf het eerste jaar stage te lopen, kan je direct van betekenis zijn.

Jente

Student Lerarenopleiding Biologie Tilburg

De opleiding Leraar Biologie leert je alles over het vak, het lesgeven en pedagogiek. Het meeste waardevolle dat ik heb geleerd is dat ik altijd mezelf mag zijn om me te ontplooien. Iedereen is anders en we kunnen van elkaar leren. Ik vind de individuele begeleiding fantastisch. De medewerkers op alle niveaus denken met je mee en zijn niet bang om nieuwe dingen te proberen. Door vanaf het eerste jaar stage te lopen, draai je gelijk mee in het onderwijs. De docenten op de diverse opleidingsscholen nemen je serieus. Je wordt opgenomen in hun team en geven een uitstekende begeleiding. Hierdoor kan je direct van betekenis zijn. 

Pas dan ontdek je of je het leuk vindt om voor de klas te staan.

Romy

Student Lerarenopleiding Biologie Tilburg

Waarom heb je voor de opleiding Leraar Biologie gekozen?

“Tijdens mijn mbo-opleiding kreeg ik al vaker te horen: ‘jij zou echt een leuke docent zijn’. Iets uitleggen aan andere leerlingen, dat lag me wel. Vanaf toen ben ik kritisch gaan nadenken of het mij leuk lijkt om voor de klas te staan. In het begin twijfelde ik tussen de pabo en docentenopleiding. Doorslaggevend was voor mij de doelgroep: het lijkt me leuk om meer op hetzelfde niveau met leerlingen te kunnen communiceren, qua humor en belevingswereld. Toen ik eenmaal wist dat ik voor de klas wilde staan, moet ik nog de keuze voor een vak maken. Biologie heb ik altijd leuk gevonden dankzij de diversiteit en practica. Tijdens de open dag op Fontys ben ik echt gevallen voor de Brabantse gezelligheid in Tilburg. Je voelt je er gelijk op je plek!”

Wat is voor jou tot nu een hoogtepunt in je studie?

“Mag ik er twee noemen? De eerste keer door een binoculair kijken, vergelijk ik met het gevoel dat je als kind in de Efteling ervaart. Ik heb me verwonderd over het feit dat er een wereld afspeelt in iets wat je met het blote oog niet ziet. Mijn oog viel op mini slakjes en kleine miertjes: heel bijzonder! Een ander hoogtepunt is mijn eerste stage, oftewel: het moment dat je een leerling voor het eerst iets uitlegt in de klas. Dat is heel mooi! Pas dan ontdek je of je het leuk vindt om voor de klas te staan. Ik kreeg er zoveel energie van.”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“Ik denk vooral door er gewoon te ‘zijn’. Het contact met docenten is superfijn! Ik heb nog nooit het gevoel gehad dat ik iets niet durfde te vragen. Docenten staan altijd voor je klaar en zijn bereid om je iets op een andere manier uit te leggen. De opleiding is heel kleinschalig. Je hebt slechts met enkele docenten te maken en dat maakt de band heel persoonlijk.”

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?

“Ik hoop leerlingen iets bij te brengen wat ze later nog weten. Ik hecht veel waarde aan de coaching van leerlingen en de groepsdynamiek in een klas. Om uiteindelijk een diepere connectie met een klas te creëren. Dit zorgt er namelijk voor dat je in bepaalde situaties makkelijker kunt reageren. Ook wil ik de docent zijn die leerlingen vermaakt met diverse werkvormen: van spelvormen tot groepsopdrachten, projecten en practica. Elke leerling leert namelijk anders. De één leert door te luisteren, de ander steekt meer op van een presentatie of juist van medeleerlingen; ik vind het belangrijk dat iedere leerling aan de beurt komt.”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

“Bereid je goed voor! Stel, je hebt nog geen scheikunde gehad, dan raad ik je zeker aan om bijlessen te volgen of jezelf in te lezen. Het is oprecht heel handig dat je de basis van scheikunde kent, voordat je begint aan de opleiding. Zo voorkom je een valse start en kun je met een gerust hart aan de opleiding beginnen!”

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Biologie

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Leraar Biologie

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag over de opleiding in Tilburg