Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.
Zowel de breedte als de diepte in van de geschiedenis én het nu. Je leert natuurlijk over de Tien Tijdvakken. Daarna ga je specifieker in op verschillende onderwerpen die ook vandaag aan de orde zijn, zoals: migratie, oorlogsherdenking en kolonisatie. Je neemt jouw leerlingen hierin mee.
De Lerarenopleiding Geschiedenis in Sittard is kleinschalig en persoonlijk. Centraal staan vakinhoud, vakdidactiek, historisch denken en redeneren, en Mens en maatschappij-onderwijs. Door samenwerking met andere opleidingen verruim je jouw blik. Tijdens veldwerk ervaar je de geschiedenis nog beter.
Het eerste jaar maak je kennis met de Grieken en Romeinen, monniken en ridders, ontdekkers en hervormers. Je leert wat het schoolvak geschiedenis precies inhoudt. En hoe je een mooie les maakt. Je leert welke onderwijsstrategieën er zijn en hoe je die gebruikt. Je maakt ook kennis met het lesgeven in de praktijk.
Geschiedenis kan je op verschillende manieren bekijken, ze is namelijk nooit zwart-wit. Samen met je medestudenten en docenten heb je het daarover.
Je leert wat jij kunt betekenen voor leerlingen. Je vindt het antwoord op de vraag hoe jij een goede leraar bent.
Je loopt niet alleen stage voor de klas, maar ook bij een erfgoedinstelling. Je ontwikkelt educatief materiaal met als doel deze erfgoedinstelling aantrekkelijker te maken voor jongeren en je eigen geschiedenisonderwijs ermee te verrijken.
In de postpropedeuse ga je je specialiseren. Maar liefst een kwart van je opleiding is hiervoor gereserveerd.
Kies jij voor meer verdieping in jouw vak, bijvoorbeeld in Erfgoed of Historische literatuur? Of wil je je breder verdiepen in Mens- en Maatschappij-onderwijs.
Je kunt ook een tijdje naar het buitenland. Of onderwijs volgen als voorbereiding op een tweede lesbevoegdheid of een master. De keuze is aan jou!
Tijdens je studie loop je ieder jaar stage en word je begeleid in jouw ontwikkeling. Je gaat steeds meer zelf lesgeven. In je laatste jaar ben je voornamelijk zelf als leraar aan de slag in de onderbouw van havo/vwo of het beroepsonderwijs. In de slotfase van je opleiding werk je aan de ontwikkeling van jouw onderzoekend vermogen.
En dan: tijd voor je diploma! Hiermee kun je in het gehele tweedegraadsgebied lesgeven.
Bij Fontys geloven we dat iedereen talenten heeft, die waardevol zijn voor de toekomst. Tijdens je studie ontdek je waar je goed in bent, ontwikkel je jouw vaardigheden en leer je deze in te zetten voor het leraarschap. Je ontwikkelt een stevige basis aan inhoudelijke kennis en vaardigheden, door te werken aan echte vraagstukken. Het onderwijs is flexibel, wat betekent dat je keuzes kunt maken, die bij jou en je interesses passen.
Bij de Lerarenopleiding Geschiedenis in Tilburg heerst een prettige sfeer. Dat komt door de vele contactmomenten en samenwerking met andere vakgroepen. Je kunt je hier specialiseren in geschiedenisfilosofie.
Het eerste jaar krijg je een stevige basis aan vakinhoud. Je leert over alle periodes en de bijbehorende historische ontwikkelingen, binnen en buiten Europa. Je leert ook hoe beelden hierover zijn ontstaan. Je duikt in actuele maatschappelijke kwesties en ontwikkelt een eigen visie en doelen voor het geschiedenisonderwijs.
Je maakt kennis met het vak van leraar. Wat je leert, kun je toepassen in je stage.
Je zoomt verder in op andere schaalniveaus. Je leert over de eigen omgeving, Nederlandse én wereldgeschiedenis. Je leert over historische ontwikkelingen in verschillende periodes en over onze staatsinrichting. Je denkt na over hoe bepaalde periodes de maatschappij van nu hebben veranderd. Samen met andere opleidingen werk je aan een visie op burgerschap. Ook doe je een historisch onderzoek.
In de postpropedeuse ga je je ook specialiseren. Maar liefst een kwart van je opleiding is hiervoor gereserveerd.
Kies jij voor meer verdieping in jouw vak of een doelgroep of ga je voor verbreding in jouw vak? Of zie jij het wel zitten een tijdje naar het buitenland te gaan?
Je kunt ook onderwijs volgen als voorbereiding op een tweede lesbevoegdheid of een master. De keuze is aan jou!
Het leren op de werkplek (stage) wordt steeds belangrijker; zo krijg je meer ervaring in de klas. Je werkt aan je eigen ontwikkeling en docenten ondersteunen jou op weg naar het worden van de docent die jij wilt zijn. In je laatste jaar ben je voornamelijk zelfstandig binnen de school en als leraar aan de slag in de klas, in het (v)mbo of onderbouw havo/vwo.
En dan: tijd voor je diploma! Hiermee kun je in het gehele tweedegraadsgebied lesgeven.
Bij Fontys geloven we dat iedereen talenten heeft, die waardevol zijn voor de toekomst. Tijdens je studie ontdek je waar je goed in bent, ontwikkel je jouw vaardigheden en leer je deze in te zetten voor het leraarschap. Je ontwikkelt een stevige basis aan inhoudelijke kennis en vaardigheden, door te werken aan echte vraagstukken. Het onderwijs is flexibel, wat betekent dat je keuzes kunt maken, die bij jou en je interesses passen.
Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.
Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.
We helpen je graag verder.