Leraar Gezondheidszorg en Welzijn (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Locaties: Tilburg

Ben jij geïnteresseerd in de sector gezondheidszorg en welzijn? Deel jij je passie graag met anderen en help je jonge mensen bij hun ontwikkeling? Dan is de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn de opleiding voor jou!

Over de opleiding

Wij leiden leraren op voor het brede werkveld in gezondheidszorg en welzijn. Naast het leren van je vak en lesgeven, leer je ook vaardigheden op het gebied van pedagogiek, communicatie, onderzoek en organiseren. Tijdens de opleiding ontwikkel je de juiste beroepshouding en leer je jezelf continu verbeteren. Na de opleiding kun je aan de slag als bevoegd docent zorg en welzijn in het vmbo en in het mbo bijvoorbeeld als: docent kapper, uiterlijke verzorging, verpleegkunde, doktersassistent, onderwijsassistent, apothekersassistent of SPW. 

Waarom de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie
 • Persoonlijke begeleiding vanaf dag 1
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk

 

Wat ga je leren?

De lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn leert je algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Denk hierbij aan communicatieve vaardigheden, kennis overdragen en het omgaan met verschillende leerlingen. Ook leer je samenwerken en het functioneren binnen een schoolorganisatie. De geleerde kennis breng je vervolgens in de praktijk tijdens je stages. 

 • Anatomie en farmacologie
 • Voeding en voedingsmiddelenleer
 • Methodische activiteitenbegeleiding
 • Ontwikkelingspsychlogie en leefstijl
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn:  

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Het volgende moment loop je stage
 • Je voert onderzoek het liefst alleen uit
 • Je werkt ook graag met medestudenten aan een gezamenlijke opdracht

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk
Tevredenheid
 
3,7 gemiddeld, 65 respondenten
3,9 gemiddeld, 208 respondenten
Aantal eerstejaars
 
40
19
Lesuren per week
 
6-12
Door naar het tweede jaar
 
0%
66%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 62%
48%
 
HBO-bachelor of hoger 62%
54%
Doorstuderen
 
19%
8%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
90%
werkloos
0%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding. Check wel of jouw mbo-opleiding voldoende aansluit. Twijfel je, neem dan contact met ons op.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  

Buitenlands diploma
Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding op grond van een buiten Nederland behaald diploma? Stuur een e-mail naar inschrijvingenflot@fontys.nl of bel naar 08850 74288

 

Studeren bij GZW doe je met een hart voor mensen om je heen en een passie voor het onderwijs."

 

Opbouw

Het eerste jaar van de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn is al volgt verdeeld: 

 • 804 uur zelfstudie
 • 700 uur theorie
 • 176 uur praktijk

Je krijgt vakken als vakdidactiek: practicum, recht en ethiek in de gezondheidszorg. Daarnaast werk je aan praktijkopdrachten; je oefent je eigen vaardigheden en leert hoe je deze kunt overbrengen op je leerlingen. 

Tijdens het tweede jaar verbreed je je kennis en richt je jezelf steeds meer op het leren lesgeven. Je krijgt vakken als duurzaamheid en ondernemerschap, doelgroepenkennis, samenleving en gezondheidszorg, anatomie en vakdidactiek constructie en beroepsorientatie en beroepsleren.  Daarnaast werk je aan praktijkopdrachten in het Skillslab. 
Net als in het tweede jaar verbreed je ook in het derde jaar je kennis en richt je jezelf steeds meer op het leren lesgeven. Je krijgt vakken als voeding en voedselveiligheid, anatomie, methodische activiteitenbegeleiding, werkveldoriëntatie en zelf te kiezen keuzevakken, bijv. Dienstverlening en Producten. Je kunt kiezen om je bevoegdheid voor Dienstverlening en Producten erbij te halen. 
In de afstudeerfase krijg je specifieke vakonderdelen, werk je aan je afstudeeronderzoek en loop je de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je wilt gaan werken. Je studeert af in de richting van het vmbo of het mbo. 
 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie (bve). Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. 

 • Docent kapper
 • Docent apothekersassistent
 • Docent verpleegkunde
 • Docent zorg en welzijn in het vmbo

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn Tilburg

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Tilburg
19 jan 2020
10:00 - 15:00 uur
Selecteer
Tilburg
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur

Een goede manier om te onderzoeken of het beroep van docent bij je past is door deel te nemen aan een proefstudeerdag. Je maakt kennis met het gebouw, docenten van de verschillende opleidingen en een stukje algemene didactiek. Zo ervaar je hoe het is om te studeren bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg.

Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee en kun je met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Tilburg
02 mrt 2020
09:25 - 15:05 uur

Is er geen datum bekend voor jouw gewenste meeloopdag of is deze al volgeboekt? Neem dan contact met ons op: 08850 74300 of marcomflot@fontys.nl. Meeloopdagen zijn beschikbaar vanaf periode 2. In de afsluitende periode 4 is er een beperkt aanbod aan meeloopdagen. Houd hier rekening mee

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Aanmelden

Aanmelden doe je bij studielink.
Voor deze opleiding gebruik je:

Instituut Fontys Hogescholen
Locatie Tilburg
Opleiding B Opleiding tot leraar vo 2e graad in Gezondheidszorg en Welzijn

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard. De eerste incasso vindt plaats op 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locatie en contact lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn