Sprint naar content

Leraar Gezondheidszorg en Welzijn

Leraar Gezondheidszorg en Welzijn

Jouw opleiding

Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.

Zo ziet je studie eruit

Je oriënteert en verdiept je in het brede werkveld van gezondheidszorg en welzijn. Je krijgt theorie binnen verschillende onderdelen, zoals ‘Gezondheid en maatschappij’ en ‘Welzijn’. Naast theorie krijg je ook vaardigheden aangeleerd. Dat krijg je onder andere binnen de onderdelen ‘Voeding' en 'Gezondheid en ziekte'.

Docente geeft uitleg op digibord
  • Een goede mix van theorie, praktijk en ervaring opdoen binnen het onderwijs.

  • Je leert werken met verschillende doelgroepen en verschillende vakgebieden.

  • Je ontwikkelt jezelf en begeleidt leerlingen. Jij vernieuwt onderwijs.

Opbouw van de komende vier jaar

De Lerarenopleiding Gezondheidszorg & Welzijn volg je in Tilburg. Een opleiding waar iedereen elkaar kent. Waar wij jou leren kennen en samen ontdekken wat voor leraar jij wilt zijn. Er is veel te kiezen: van werkveld tot onderwijssector en waarin jij je wilt profileren.

Studiebelasting

  • ±40 uur per week, incl. stage en zelfstudie
  • in de loop van je studie werk je steeds zelfstandiger
jaar 1
Tilburg

Je propedeusejaar

Je legt een brede basis binnen gezondheidszorg en welzijn. Daar zit veel afwisseling in: van ‘Oriëntatie binnen Gezondheidszorg en welzijn ‘en ‘Voeding’ tot het opdoen van ervaring en vaardigheden op een school. Vaak is dat het voortgezet onderwijs of het mbo. Je leert hierbij hoe je verschillende leerlingen bij de les houdt.

jaar 2, 3, 4
Tilburg

Postpropedeuse

Verder de verdieping in. Over gezondheid en ziekte, gezondheidszorg en maatschappij, realisatie van leertrajecten en welzijn.Je leert over het werken met verschillende leerlingen en over lessenreeksen en toetsen.

In het Skillslab oefen je je vaardigheden om het geleerde zelf aan je leerlingen te kunnen overbrengen. En tijdens je stages oefen je ‘in het echt’.

wat kies jij?
Tilburg

Profileren naar interesse

In de postpropedeuse ga je je ook specialiseren. Maar liefst een kwart van je opleiding is hiervoor gereserveerd.

Kies jij voor meer verdieping of verbreding in jouw vak? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor 'Persoonlijke groei als professional', waardoor je weerbaarder staat in de dagelijkse realiteit van het leraarschap.

Of wil je een tijdje naar het buitenland? Je kunt ook onderwijs volgen als voorbereiding op een tweede lesbevoegdheid of een master. De keuze is aan jou!

leren door dóen
Tilburg

Zelf voor de klas

Het leren op de werkplek (stage) wordt steeds belangrijker; zo krijg je steeds meer ervaring. Je werkt aan je eigen ontwikkeling en docenten ondersteunen jou op weg naar het worden van de docent die jij wilt zijn.In je laatste jaar ben je voornamelijk zelfstandig aan de slag binnen de school en als leraar in de klas, in het beroepsonderwijs.

En dan: tijd voor je diploma! Hiermee kun je in het gehele tweedegraadsgebied lesgeven.

Foto voor het talentgericht onderwijsmodel van Fontys Educatie
talentgericht onderwijs
Tilburg

Oog voor jouw talent

Bij Fontys geloven we dat iedereen talenten heeft, die waardevol zijn voor de toekomst. Tijdens je studie ontdek je waar je goed in bent, ontwikkel je jouw vaardigheden en leer je deze in te zetten voor het leraarschap. Je ontwikkelt een stevige basis aan inhoudelijke kennis en vaardigheden, door te werken aan echte vraagstukken. Het onderwijs is flexibel, wat betekent dat je keuzes kunt maken, die bij jou en je interesses passen.

> Ontdek hoe jij de leraar wordt die je wilt zijn

Ervaringen van studenten

Bij deze opleiding mag je in verschillende vakgebieden lesgeven

Lara

Student Lerarenopleiding Gezondheidszorg & Welzijn Tilburg

Waarom heb je voor de opleiding leraar Gezondheidszorg & Welzijn gekozen?

“Ik ben opgeleid tot schoonheidsspecialiste. Dat vak vind ik zo leuk dat ik zowel de praktijk als theorie aan anderen wil overbrengen. Ik ben op ontdekking gegaan naar de mogelijkheden voor het geven van dit vak en kwam bij de opleiding leraar Gezondheidszorg & Welzijn terecht. Bij deze opleiding mag je in verschillende vakgebieden lesgeven. Van zorg en welzijn tot facilitaire dienstverlening en horeca. In Tilburg staat de opleiding goed aangeschreven, dus ik ben blij met mijn keuze voor Fontys.”

Wat is voor jou tot nu een hoogtepunt in je studie?

“Dat zijn de vele leuke activiteiten die ze vanuit Fontys naast de studie organiseren. Al deze activiteiten zorgen ervoor dat we een band opbouwen met klasgenoten onderling, maar ook dat we kennismaken met het vak zorg & welzijn. Aan het begin van het eerste jaar is er een week vol activiteiten waarin we gaan bowlen, samen een terrasje pakken of een wereldkeuken organiseren in ons praktijklokaal. Iedereen kookt of bakt iets lekkers van verschillende culturele achtergronden. Het leuke daarvan is dat je elkaar beter leert kennen, maar ook al praktijkervaring opdoet. Bij deze opleiding staat de theorie dichtbij de praktijk.”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“De theorie die je op school krijgt, kun je gelijk toepassen in de praktijk. Dat zorgt ervoor dat je zelfverzekerd aan je stage begint. Doordat de stageplek een academische opleidingsschool is, leer je ook veel theoretische kennis tijdens je stage. Hierdoor blijf je jezelf ontwikkelen. Je wordt constant gedreven in: wat heb je gedaan? Hoe heb je dat gedaan? Wat ging er goed? Wat ging er minder goed? Je wordt uitgedaagd om te reflecteren en daardoor doormaak je een mooie groei tijdens de opleiding.”

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?

“Ik wil als docent mijn enthousiasme voor het vak overbrengen aan leerlingen en ervoor zorgen dat ze met plezier naar school gaan. Dat leerlingen zich veilig voelen in de klas en zich kunnen ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat actieve werkvormen daar goed bij aansluiten. Tijdens mijn stage heb ik bijvoorbeeld een bewegingsactiviteit met leerlingen gedaan. Door vijf minuten even niet bezig te zijn met de lesstof en totaal iets anders te doen zoals bewegen, stijgt de concentratieboog van leerlingen enorm. Dat maakt indruk op ze!”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

“Oriënteer je goed! Dit is een brede opleiding waarbij je elke periode een ander vak volgt. Van natuurwetenschappen tot professionele zorgverlening, dat is een wereld van verschil. Het voordeel is dat de opleiding daardoor heel divers is. Spreekt een vak je minder aan, dan hoef je er slechts een periode aan te werken. Houd dat in je achterhoofd. Bedenk goed wat er allemaal bij komt kijken als je leraar wil worden. Laat je goed informeren en stel vragen aan leraren, zij kunnen je er alles over vertellen!”

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Gezondheidszorg en Welzijn

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Leraar Gezondheidszorg en Welzijn

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag over de opleiding in Tilburg