Cultuur & Maatschappij
Direct instroombaar
Economie & Maatschappij
Direct instroombaar
Natuur & Gezondheid
Direct instroombaar
Natuur & Techniek
Direct instroombaar
Je bent er uit, de Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) is de opleiding voor jou! Maar hoe verder? Hieronder een overzicht van alle belangrijke info rondom toelating en aanmelding.
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Met een diploma op mbo niveau 4 ben je van harte welkom. Je doet net als havisten en vwo’ers eerst een toelatingstest (verplicht en niet bindend) en sportmedische keuring (verplicht en bindend). Ook als je een CIOS of Sport- en Bewegen vooropleiding hebt.
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4)? Én ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen. Zo kijken we of je toch kunt starten met deze opleiding.
Heb je een buitenlands diploma? Ook daarmee mag je soms beginnen met deze studie. Maar dan moeten we wél kijken of jouw diploma aan de eisen voldoet. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je Nederlands spreekt op niveau B2.
Voor deze opleiding leren we je graag eerst beter kennen. Daarom doe je een toelatingstest (deels fysiek, deels online). Ook moet je een medische sportkeuring doen. De toelatingstest is verplicht, maar niet bindend. De medische keuring is verplicht en bindend.
Je laat je vaardigheden in verschillende sporten zien tijdens een fysieke toelatingsdag en voert een online gesprek over jouw studiemotivatie. Tot slot vul je de Studiekeuzecheck in en geven we jou een advies.
Voor de start moet je een medische keuring ondergaan. Deze is verplicht en bindend. Plan deze keuring na je toelating. Je kunt hiervoor terecht bij een erkend Sportmedisch Adviescentrum (SMA).
Meld je vóór 1 mei aan via Studielink. Vervolgens plan je via jouw persoonlijk dashboard 'MijnFontys' je toelating tussen maart tot en met juni. Daarna volgt het adviesgesprek. Tot slot lever je vóór 15 augustus je sportmedische keuring in.
Bereken je collegegeld eenvoudig met de collegegeldmeter. Bekijk op DUO of je in aanmerking komt voor studiefinanciering of een studenten OV.
Collegegeld berekenenDaarnaast moet je rekening houden met aanvullende kosten voor boeken, readers, sportkleding en kampen.
Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.
Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.
We helpen je graag verder.
Bij deze opleiding stellen we aanvullende eisen om te bepalen of je voldoende talent of aanleg hebt voor de opleiding. Alleen als je daaraan voldoet, kunnen we je toelaten.
1. Praktijk: eigen vaardigheid
2. Motivatie en oriëntatie: individueel gesprek
3. Medische keuring
We onderzoeken op de volgende manier of je aan deze aanvullende eisen voldoet:
Na inschrijving krijg je een uitnodiging voor de toelatingsdag. De toelatingsdagen staan gepland van maart t/m juni.
De toelatingsdag bestaat uit een praktijkgedeelte en een individueel gesprek.
1. Praktijk: eigen vaardigheid
Tijdens het praktijkdeel van de toelating maken we een inschatting in hoeverre jij beschikt over voldoende bewegingsvaardigheden om de opleiding veilig en succesvol te kunnen voltooien.
Deze vaardigheden hebben betrekking op verschillende beweeguitdagingen: balanceren, klimmen, zwaaien, over de kop gaan, springen, verplaatsen, stoeien, bewegen en muziek, wegspelen, terugslagspelen, doelspelen, inblijf- en uitmaakspelen en zwemmen. Deze filmpjes geven je een beeld van het niveau wat we vragen om goed te kunnen starten aan het fysieke gedeelte van onze opleiding.
2. Motivatie en oriëntatie: individueel gesprek
Je krijgt óf op het einde van de toelatingsdag een adviesgesprek óf uiterlijk een week na de toelatingsdag een online adviesgesprek. Dit advies is erop gericht om je te helpen in het maken van de juiste keuze. Je bereidt jezelf voor op dit gesprek door vooraf een online vragenlijst in te vullen. In het tweede deel van het adviesgesprek, krijg je de gelegenheid om jezelf te presenteren.
Aan het einde van het gesprek, volgt er op basis van de praktijk, jouw motivatie en oriëntatie een niet bindend advies met daarin beschreven in welke mate je voldoende motivatie, talent en aanleg hebt om te starten aan de opleiding Lichamelijke Opvoeding.
3. De medische keuring
Je moet fysiek geschikt zijn voor de opleiding. Daarom moet je een medische keuring ondergaan bij een Sport Medisch Adviescentrum. Je ondergaat daar een algemeen gezondheidsonderzoek en een orthopedisch onderzoek naar bouw en functie van het bewegingsapparaat. Je moet een positief advies van de keuringsarts schriftelijk overleggen om de opleiding te kunnen starten. Deze keuring is alleen geldig voor het studiejaar hier direct op volgend. Je moet een nieuwe keuring afleggen wanneer je een studiejaar later (opnieuw) wil starten.
De deelname aan een toelatingsdag en een positieve medische keuring, zijn voorwaarden om te mogen starten aan de opleiding.