Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.
Jij leert alles wat je moet weten om voor de klas te staan en gesprekken op gang te brengen. Jij ontwikkelt lessen over politiek en media en over recht en criminaliteit. Het echte lesgeven doe je tijdens de stage. In het eerste jaar begin je daar al mee. Zo kun je veel oefenen in de praktijk.
Bij de Lerarenopleiding Maatschappijleer in Tilburg heerst een prettige en persoonlijke sfeer. Je ontdekt stap voor stap wie je bent: als persoon en als docent. Je weet straks alles van sociologie en politicologie én van lesgeven.
Je legt een stevige basis in sociologie en politicologie. Je leert naar maatschappelijke vraagstukken kijken vanuit verschillende invalshoeken, waarbij we met name aandacht besteden aan vraagstukken rond de rechtsstaat en de pluriforme samenleving.
Ook duik je in de wereld van het lesgeven. Hoe bouw je een les op en hoe organiseer je gesprekken en discussies in de klas over maatschappelijke vraagstukken? Tijdens stage maak je verder kennis met het onderwijs.
Tijd voor verdieping en analyse. Van maatschappelijke vraagstukken, sociologie en politicologie, tot sociale psychologie, media, arbeid en de verzorgingsstaat. Je leert over de plek van Nederland in de wereld, leerproblemen van leerlingen en internationale betrekkingen. En meer over lesgeven, gespreksvoering en het inbrengen van gevoelige onderwerpen.
Dat wat je leert kun je natuurlijk weer toepassen in de praktijk. Je loopt ieder jaar stage, waar je steeds vaker zelf lesgeeft.
In de postpropedeuse ga je je ook specialiseren. Maar liefst een kwart van je opleiding is hiervoor gereserveerd.
Kies jij voor meer verdieping in jouw vak of ga je voor verbreding? Wil je bijvoorbeeld meer weten van leer- en gedragsproblemen? Of van ethiek en filosofie of global development issues? Of wil je graag een tijdje naar het buitenland?
Je kunt ook onderwijs volgen als voorbereiding op een tweede lesbevoegdheid of een master. De keuze is aan jou!
Het leren op de werkplek (stage) wordt steeds belangrijker; zo krijg je steeds meer ervaring. Je werkt aan je eigen ontwikkeling en docenten ondersteunen jou op weg naar het worden van de docent die jij wilt zijn.In je laatste jaar ben je voornamelijk zelfstandig aan de slag binnen de school en als leraar in de klas, in het mbo geef je het vak ‘burgerschap’ en in het vmbo ‘maatschappijleer’ en ‘maatschappijkunde’.
En dan: tijd voor je diploma! Hiermee kun je in het gehele tweedegraadsgebied lesgeven.
Bij Fontys geloven we dat iedereen talenten heeft, die waardevol zijn voor de toekomst. Tijdens je studie ontdek je waar je goed in bent, ontwikkel je jouw vaardigheden en leer je deze in te zetten voor het leraarschap. Je ontwikkelt een stevige basis aan inhoudelijke kennis en vaardigheden, door te werken aan echte vraagstukken. Het onderwijs is flexibel, wat betekent dat je keuzes kunt maken, die bij jou en je interesses passen.
Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.
Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.
We helpen je graag verder.