Sprint naar content

Leraar Scheikunde

Student met witte jas staat achter een tafel voor opleiding Leraar Scheikunde

Leraar Scheikunde

4 jaar
Nederlands
Hbo-bachelor
Voltijd
Tilburg

Verbind jouw passie voor scheikunde met het plezier van lesgeven: word leraar scheikunde!

Hoe werkt aanmelden?

Deadline: 1 mei

Kennismaken?

Proefstuderen, open dagen en meer

Van chemische binding tot duurzame energie: jij legt het uit

Tijdens de opleiding tot leraar scheikunde vergroot je jouw kennis van scheikunde en leer je deze kennis op een boeiende manier overbrengen op leerlingen. Jij laat hen zien dat scheikunde is verbonden met onderwerpen uit het dagelijks leven. Zo enthousiasmeer jij je leerlingen voor het vak.

Past de opleiding Leraar Scheikunde bij jou?

  • Jij bent nieuwsgierig naar de wereld van de scheikunde.

    Moleculen, materialen en energie: je leert er graag meer over, van theorie tot experiment.

  • Je denkt graag na over de toekomst: die van chemie én van je leerlingen.

    Van chemische maatschappelijke uitdagingen tot onderwijskundige vraagstukken.

  • Standaardroute of zelf keuzes maken:

    > Ontdek hoe jij de leraar wordt die je wilt zijn.

  • Twijfel je nog?

    Misschien is het Oriëntatiejaar Lerarenopleiding iets voor jou.

Bekijk ook deze opleidingen

Je creëert een visie over wat voor jou van belang is in het onderwijs

Jenna

Student Lerarenopleiding Scheikunde Tilburg

Waarom heb je voor de opleiding Leraar Scheikunde gekozen?

“Het heeft best lang geduurd voordat ik wist welke opleiding ik wilde gaan volgen. Mijn gedachten schoten alle kanten op. Op de middelbare school kreeg ik les van een goede docente scheikunde. Ze was streng maar rechtvaardig, heel professioneel en heeft er alles aan gedaan om ons naar het eindexamen toe te begeleiden. Dat heeft echt indruk op me gemaakt. De open dag heeft mijn beeld voor de docentenopleiding nog ruimer gemaakt. Ineens wist ik het zeker: ik wil leerlingen inspireren, begeleiden en helpen in persoonlijke gesprekken. Het liefst met een uitdagend vak en dat is in mijn ogen scheikunde.”

Wat is voor jou tot nu een hoogtepunt in je studie?

“Wat ik heel bijzonder en mooi vind: docenten zien en behandelen je echt als een collega. Zij kennen jou goed en andersom jij hen ook. Ik merk dat ik daardoor meer plezier haal uit de opleiding. Met elkaar kunnen we sparren over dingen. Docenten geven je feedback, maar ze vragen dat andersom ook aan jou. Hoe zij zichzelf kunnen verbeteren om uiteindelijk een betere les kunnen geven aan studenten.”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“Je wordt in je waarde gelaten. Tijdens de opleiding kom je jezelf heel erg tegen. Je leert jezelf écht kennen: hoe je bent als persoon en als docent. Gedurende het jaar ben je jezelf continu aan het ontwikkelen. Je werkt aan groepsopdrachten, algemene vakken en gaat stage lopen. Je creëert een visie op wat voor jou van belang is in het onderwijs. Dat wordt heel goed naar voren gebracht tijdens de studie. De focus ligt op hoe jij de studie ervaart, hoe jij het onderwijs zo effectief mogelijk wil maken en wat jij van belang vindt bij de omgang met je leerlingen. Je komt jezelf tegen en ontdekt wat je talenten en verbeterpunten zijn, iets wat ik zeer waardevol vind!”

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?

“Ik wil heel graag het verschil maken bij de ontwikkeling van leerlingen. Het vak zie ik echt als een extraatje. De hersenen van de leerlingen zijn in de puberteit volop in ontwikkeling. Het is daarom belangrijk dat hier rekening mee wordt gehouden in de manier van onderwijs aanbieden. Zelf zou ik graag activiteiten willen voorbereiden, waarbij ik onderwerpen zoals financiële zaken, seksuele voorlichting, drugs en alcohol naar voren laat komen. Dit zijn allemaal dingen waar zij op die leeftijd mee in aanraking zouden kunnen komen. Ik wil heel graag met mijn leerlingen een vertrouwensband opbouwen. Dat jij als docent kunt bijdragen aan hoe zij zich voelen en je je kunt verdiepen in welke emoties zij meemaken.”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

  • Heel cliché: wees jezelf! Je wordt gestimuleerd het uiterste uit jezelf te halen, maar onthoud dat iedereen zich op zijn eigen manier ontwikkelt. Met eigen talenten.
  • Wees niet bang om fouten te maken. Niet alles kan gelijk vloeiend verlopen zoals jij dat het liefst wil. Juist van de dingen die misgaan, leer je ontzettend veel en fouten zijn er om te maken.
  • Praat met anderen. Twijfels ontstaan bij diverse zaken: of iets wel of niet goed gedaan wordt, twijfels over je studiekeuze. Docenten zijn er om jou te helpen. Lucht je hart wanneer dit nodig is. Ook staan er veel mensen voor je klaar op het moment dat je ergens hulp bij nodig hebt!
  • Verdiep je in het beroep. Ontdek of dit écht is wat je wilt. Neem alle uitdagingen aan. Ga op onderzoek uit. Praat met andere leerlingen en mededocenten. Dit is een effectieve manier om erachter te komen of de lerarenopleiding echt bij je past.

Student bezig met een proef voor opleiding Leraar Scheikunde
Jouw opleiding

Met deze opleiding ben jij helemaal in je element

Je leert over eigenschappen van materialen, waar we scheikunde voor nodig hebben en hoe scheikundige kennis zich ontwikkelt; zowel in theorie als praktijk. Daarnaast leer je hoe het is om voor de klas te staan. Je krijgt daarvoor theorie aangereikt die je op je stage gaat toepassen.

Jouw opleiding

Wat ga je leren?

  • Je gaat je scheikundekennis verder verdiepen en je praktische vaardigheden uitbreiden.

  • Je leert hoe je betekenisvol onderwijs ontwerpt en hoe je goede lessen geeft.

  • Tijdens de opleiding creëer je een visie over wat voor jou van belang is in het (scheikunde)onderwijs.

Jouw opleiding

Hoe zien de komende 4 jaar eruit?

Je leert op de opleiding, op de werkplek (stage) en thuis. Met afwisselende werkvormen zoals instructiemomenten, feedbacksessies, practica, excursies en groepsopdrachten. Zo kun je leren op je eigen manier en tempo. Jij leert de regie te nemen over je eigen leerproces.

Studenten opleiding Leraar Scheikunde werken aan opdracht op laptop
Jouw toekomst

In de klas én erbuiten: jij maakt het scheikunde-onderwijs

Na je studie mag je lesgeven aan vmbo/mvo of onderbouw havo/vwo, in vakken als scheikunde, NaSk, science en Mens & Natuur. Je kunt ook gaan voor een tweede lesbevoegdheid in een ander vak of doorstuderen in onze vakmaster om les te mogen geven aan bovenbouw havo/wvo. En wat dacht je van onze andere masters?

Toelating & aanmelden

Toelatingseisen

  • Met een havo-, vwo-, of mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten.

    Voor bepaalde havo- en vwo-profielen gelden aanvullende toelatingseisen.

  • Vak niet in jouw pakket of niet de juiste vooropleiding?

    Geen paniek! In sommige gevallen kun je alsnog worden toegelaten. Bekijk de volledige toelatingseisen voor alle mogelijkheden.

De campus

Studeren bij Fontys betekent leren, vrienden maken en een gezellig studentenleven

Ontdek onze campussen: mooie en goed uitgeruste studieruimtes, hippe koffiecorners en fijne campuspleinen. Alles voor groei en gezelligheid!

Kosten opleiding

Benieuwd wat deze opleiding kost?

Bereken je collegegeld eenvoudig met de collegegeldmeter. Naast collegegeld moet je ook rekening houden met andere kosten zoals studiemateriaal, een laptop en deelname aan de introductie. 

Collegegeld berekenen

Leraar Scheikunde

Startdatum

September

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Tilburg

Specificaties

Leraar Scheikunde

Startdatum

September

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Tilburg

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Scheikunde

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Leraar Scheikunde

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag over de opleiding in Tilburg

Vragen die wij vaak krijgen

Naast het overdragen van jouw scheikundige kennis, klassenmanagement en het begeleiden van leerlingen, horen het verzorgen van practica en de bijbehorende veiligheidsaspecten bij het vak van een docent scheikunde. Daarnaast houd je je bezig met buitenschoolse activiteiten en het ontwikkelen van lesplannen.

Er is veel vraag naar scheikundedocenten; het is een tekortvak binnen het onderwijs. Je baankansen zijn daarmee dus erg gunstig. Ook in het bedrijfsleven of bij de overheid is er behoefte aan mensen met beta-kennis en educatieve vaardigheden.

Het salaris van een tweedegraads docent scheikunde is volgens salaristabel LB of LC van de cao voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs. Je kunt doorgroeien naar een hogere salarisschaal door je eerstegraads bevoegdheid te behalen. De salarissen vind je op de website van de Rijksoverheid.