Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Kom proefstuderen
 • (Online) open dag
 • En meer...

Gaat jouw hart uit naar een technisch beroep in de gezondheidszorg? Waarbij je naast met medische apparatuur ook met mensen omgaat? Dan is de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) vast iets voor jou. Belangrijk is dat je stevig in je schoenen staat, want de kans is groot dat je met (ernstig) zieke mensen gaat werken.

Over de opleiding

Als je kiest voor de hbo-opleiding MBRT in Eindhoven, dan leiden we je op tot een vakbekwame professional in de medische beeldvorming en radiotherapie. Je leert alles over de beeldvorming en behandeling in de radiodiagnostiek, echografie en nucleaire geneeskunde. Je bereidt bijvoorbeeld patiënten voor op een onderzoek, leert hoe je foto’s, scans en echo’s maakt, archiveert, documenteert en de gegevens opslaat. Of je maakt bijvoorbeeld een bestralingsplan voor een patiënt met kanker.

Waarom de opleiding MBRT?

 • Veel persoonlijk contact: met je medestudenten, docenten en werkveld
 • Intensieve begeleiding van vakbekwame docenten
 • Vanaf dag 1 contact met je eigen persoonlijk leiderschapscoach
 • Multidisciplinair samenwerken: over de grenzen van je eigen opleiding heen kijken

 

Wat ga je leren?

Je leert medische apparatuur te gebruiken om beeldvormend onderzoek en behandelingen voor te bereiden, uit te voeren en te verwerken. Jij bent een schakel tussen technologie, veiligheid en de zorg voor de patiënt. Je verdiept je in de werking van het menselijk lichaam, welke onderzoeken bij welk ziektebeeld horen, welke apparatuur daarvoor nodig is en hoe deze apparaten werken.

 • Alles over straling en radioactiviteit en hoe je je daartegen beschermt
 • Werken met geavanceerde apparatuur voor medische beeldvorming
 • Combinatie van theorie en praktijk: oefenen in het Skillslab
 • Vakken als anatomie, stralingsdeskundigheid en wiskunde
 

Medisch Beeldvormende en Radioterapeutische Technieken

een beeld van de opleiding

 

Hoe ziet je week eruit?

Erg afwisselend! Het ene moment verdiep jij je in wat de vena cava inferior en oesofagus zijn, het andere moment oefen je in het Skillslab met moderne apparatuur op je medestudenten. Hoorcolleges, samenwerken met studenten van andere opleidingen én op stage: het hoort er allemaal bij.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
4,1 gemiddeld, 275 respondenten
4,1 gemiddeld, 673 respondenten
Aantal eerstejaars
 
280
187
Door naar het tweede jaar
 
78%
72%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 56%
49%
 
HBO-bachelor of hoger 61%
53%
Doorstuderen
 
3%
6%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
98%
werkloos
2%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2020
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

De twee natuurprofielen voor zowel havo als vwo sluiten het beste aan bij de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken. De vakken natuurkunde en wiskunde B zijn geen officiële toelatingseisen, maar gevoel en plezier voor deze vakken kan je helpen om deze opleiding met succes af te ronden.

 

MBRT biedt mij uitdaging, afwisseling én - heel belangrijk - contact met patiënten!”

Studenten aan het woord >>

 

Opbouw MBRT per jaar

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:

20 uur les (40% praktijklessen)

 • 20 uur les (40% praktijklessen)
 • 4 uur projectwerk
 • 16 uur zelfstudie

Het eerste jaar is een oriëntatie op de verdere opleiding en op de taken die je als afgestudeerde MBB-er uitvoert. Ook is dit eerste jaar voor jou de gelegenheid om er achter te komen of het is wat je echt wilt en kunt. Je werkt veel samen met studenten van andere paramedische opleidingen.

Studieadvies


Uiterlijk aan het einde van het eerste studiejaar (propedeusefase) krijgen alle eerstejaars studenten een studieadvies: een uitspraak over de voortzetting van de opleiding. Als niet het vereiste aantal studiepunten behaald wordt, kan aan het studieadvies een afwijzing worden verbonden. Deze afwijzing is bindend.

In het tweede jaar ga je dieper in op de meer complexe diagnostische modaliteiten, zoals CT, MRT, SPECT: geavanceerde apparatuur voor medische beeldvorming. Je leert hoe je complexe planningen maakt voor het therapeutisch toepassen van straling.

Halverwege jaar 2 kies je een profileringsthema, waarmee je je opleiding vanaf het derde jaar een eigen kleur geeft. De profileringsthema’s zijn:

 • Technologie in de zorg
 • Interprofessioneel Samenwerken
 • Zelfregie van de patiënt

Ook kies je eind jaar twee voor een type onderzoek en behandeling binnen de domeinen van de MBB-er.


Stage lopen

Stages zijn vanaf het eerste studiejaar een vast onderdeel van de opleiding. In jaar één en twee loop je korte oriënterende stages. In het derde jaar loop je een halfjaar stage, het vierde jaar kent een afstudeerstage.

Tijdens de stages ga je dat wat je op school hebt geleerd daadwerkelijk in de praktijk brengen in een ziekenhuis. Voorbeelden van stageplekken zijn bij Radiodiagnostiek, Radiotherapie, Nucleaire Geneeskunde en Echografie.

Je kunt je voorkeur aangeven voor verschillende stageadressen. Fontys regelt een stageplek voor jou. De stageadressen zijn over heel Nederland verspreid. Er zijn ook stageplekken in België en Duitsland.

Vanaf het derde jaar ga je aan de slag binnen het profileringsthema waar je halverwege het tweede jaar voor hebt gekozen.

Stage

Je loopt een stage van een halfjaar in een van de MBRT-domeinen. Dat kan in Nederland zijn, maar ook in het buitenland. Fontys heeft uitstekende contacten met praktijkinstellingen in binnen- en buitenland en kan daardoor helpen bij het vinden van een geschikte stage- of werkplek. 

Minor

Verder volg je een minor. Bijvoorbeeld een profileringsminor binnen je gekozen profileringsthema. Zo focus jij je op één thema uit de gezondheidszorg en word je daarin specialist. Je ontwikkelt je hiermee tot dé toekomstig zorgprofessional én je bouwt een breed netwerk op.

De profileringsminoren zijn:

 • Exploring Health Behaviour
 • Personal leadership in value based collaborative health care - PLUSH
 • Healthcare Technology

Uiteraard kun je ook kiezen voor een minor aan een andere hogeschool, in het buitenland of bij een andere opleiding van Fontys.

Jaar 4 is het afstudeerjaar: je volgt er een tweede stage van 20 weken in een MBRT-domein en je voert individueel een afstudeerproject uit binnen het profileringsthema dat je in jaar twee hebt gekozen.

Na je afstuderen kun je aan de slag op de afdelingen Radiologie, Echografie, Nucleaire Geneeskunde of Radiotherapie. Wat je daar onderzoekt:

Radiologie

Door middel van röntgenstraling kun je (afwijkingen in) het menselijk lichaam en de organen in kaart brengen.

Echografie

Echografie wordt veel gebruikt bij onderzoek van de buikorganen, spieren, hart- en bloedvaten en tijdens controles bij zwangerschappen.

Nucleaire geneeskunde

Ziekenhuizen passen nucleair geneeskundige (radioactieve) behandelingen toe bij een te hard werkende schildklier of kwaadaardige gezwellen.

Radiotherapie

Het werkterrein van radiotherapie bestaat uit het bestralen van patiënten met een kwaadaardige tumor.

 
 

Na je opleiding

Na de opleiding MBRT ben je een medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er). Een vakbewame professional die klaar is voor de zorg van morgen. Je kunt aan de slag:

 • op een van de ziekenhuisafdelingen Radiologie, Echografie, Nucleaire Geneeskunde of Radiotherapie
 • in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld als ontwikkelaar van medische apparatuur
 • bij een screeningscentrum

Doorstuderen

Een universitaire master die goed aansluit, is Gezondheidswetenschappen in Maastricht of Amsterdam.

 

Een onvergetelijke studententijd."

met studievereniging Corpus! >>

 

Meer weten over de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken

Kom kennismaken

 • stel je vragen
 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Proefstudeermomenten kunnen zowel online als offline georganiseerd worden. Controleer bij het aanmelden dus goed of jouw proefstudeermoment online plaatsvindt, of bij de opleidingen op locatie.

Eindhoven
12 nov 2021 09:30 - 15:00 uur
nog 93 plekken
Online
13 dec 2021 19:00 - 21:00 uur
nog 100 plekken
Eindhoven
04 feb 2022 09:30 - 15:00 uur
nog 98 plekken
Online
22 feb 2022 19:00 - 21:00 uur
nog 100 plekken
Online
28 mrt 2022 19:00 - 21:00 uur
nog 100 plekken
Eindhoven
22 apr 2022 09:30 - 15:00 uur
nog 100 plekken

Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneakpreview
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet