Pabo University

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Open dag
 • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in kunst en cultuur of psychologie en deel jij daar graag jouw passie en kennis over? Kies dan voor de Pabo University en ontwikkel je tot leraar Basisonderwijs met expertises op het gebied van cultuur & media of psychologie.

Over de opleiding

Pabo University betreft een geïntegreerd opleidingstraject van Fontys Hogeschool Kind en Educatie in samenwerking met Tilburg University, waarbij Fontys Hogeschool Kind en Educatie de Pabo opleiding verzorgt en Tilburg University de daarin geïntegreerde premaster. Na het behalen van deze premaster kun je vervolgens doorstromen naar een universitaire master aan Tilburg University op het gebied van cultuur & media of psychologie.

Het betreft een kleinschalig opleidingstraject waar je in samenwerkingsverband en in direct contact met een klein team docenten werkt aan eigen leerdoelen. 

Waarom de opleiding Pabo University?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Word leerkracht met een master!
 • Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie
 • Persoonlijke begeleiding vanaf dag 1
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk

 

Wat ga je leren?

Bij Pabo University leer je naast je vak algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Denk aan communicatieve vaardigheden, kennis overdragen en omgaan met leerlingen. Je leert ook samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie.  

 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • (Bedrijfs-) opdrachten en projecten
 • Vaardigheden: je leert onder andere onderzoeken, verslagleggen en presenteren
 • Masteropleidingen: Jeugdliteratuur, Management of Cultural Diversity, Art en Media Studies, Digital Culture Studies en Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Zeker bij Pabo University. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij Pabo University: 

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Het volgende moment loop je stage
 • Je voert onderzoek het liefst alleen uit
 • Je werkt ook graag met mede-studenten aan een gezamenlijke opdracht

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 242 respondenten
3,8 gemiddeld, 7651 respondenten
Aantal eerstejaars
 
146
127
Lesuren per week
 
18-24
18-24
Door naar het tweede jaar
 
63%
68%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 41%
39%
 
HBO-bachelor of hoger 46%
47%
Doorstuderen
 
14%
15%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
95%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

Met een vwo-diploma word je direct toegelaten op de Pabo University. Nadat je je in Studielink hebt aangemeld word je in het voorjaar uitgenodigd voor een (telefonisch) intakegesprek, waarbij we bespreken hoe je tot jouw studiekeuze gekomen bent, welk beroepsbeeld je voor ogen hebt, wat je ambities zijn en waar we je tijdens je opleiding in kunnen begeleiden. Dit intakegesprek is ook het moment waarop je een keuze maakt voor één van de twee trajecten: cultuurwetenschappen (4jr) of psychologie (5jr).

Met een havo-diploma ligt dat net even anders. Je meldt je dan aan voor de vierjarige bachelor Leraar Basisonderwijs. Vanuit die inschrijving bestaat de mogelijkheid om na het voldoen aan extra eisen deel te nemen aan het halfjarige propedeuseprogramma van Pabo University Cultuurwetenschappen. Over die extra eisen word je in mei/juni geïnformeerd. Mag je deelnemen en lukt het je om in een half jaar je propedeuse te behalen, dan word je toegelaten tot de Pabo University Cultuurwetenschappen. Pabo University Psychologie is niet toegankelijk met een havo-diploma.

Wil je meer informatie over de extra voorwaarden voor deelname met een havodiploma? Neem dan contact op met Ingrid Groot Bluemink via i.grootbluemink@fontys.nl of bezoek één van de open dagen. 

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een MBO opleiding ben je niet toelaatbaar.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Omdat ik ook een vwo-achtergrond had, was ik heel blij dat ik hiermee nog iets kan doen bij Pabo University."

Lobke, student

 

Opbouw

Kunst- en cultuurwetenschappen

Een vierjarig programma, waarbij je in een halfjaar de propedeuse behaalt. Je volgt een bachelor Leraar Basisonderwijs met daarin premastervakken aan de universiteit. Na drie jaar behaalt de student een Bachelor of Education, inclusief een behaald premasterprogramma. Met die premaster ben je in je vierde studiejaar toelaatbaar tot één van de vier mastertracks van Cultuurwetenschappen op Tilburg University.

Meer informatie over de mastertracks:


Psychologie

Een vijfjarig programma, waarbij je in een jaar de propedeuse behaalt. Je volgt een bachelor Leraar Basisonderwijs met daarin een bachelorprogramma van psychologie (Tilburg University). Na vier jaar behaal je een Bachelor of Education. In het vijfde jaar start de student de master Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie aan Tilburg University.

Voor meer informatie over het vakkenpakket van de (verkorte) bachelor Psychologie bij Tilburg University, klik hier. Voor meer informatie over de master Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie, klik hier.

 
 

Na je opleiding

Na het afronden van je Bachelor of Education kun je aan het werk in het basisonderwijs. Een master aan Tilburg University is daarop een waardevolle aanvulling.

Met een universitaire master ben je breed georiënteerd en kun je zowel binnen als buiten het onderwijs terecht. Van cultuurcoördinator tot uitgever of van politicus tot communicatieconsultant. 

 • Leraar basisonderwijs
 • Kinderpsycholoog
 • Intern begeleider
 • Onderzoeker
 • Consultant
 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Pabo University

Wil je meer weten over de opleiding? Meld je dan aan voor een online opleidingspresentatie in de week van 16 tot 20 november. Tijdens de presentatie hoor je veel ins en outs over de opleiding, je krijgt gelegenheid om je vragen te stellen en je kunt meeluisteren naar de antwoorden op vragen die anderen stellen. We ontmoeten je graag online!

Tilburg
17 nov 2020
17:00 - 18:00 uur
Selecteer
Tilburg
18 nov 2020
17:00 - 18:00 uur
Selecteer

Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee en kun je met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Vanwege de Coronamaatregelen en RIVM-richtlijnen kunnen we op dit moment nog geen data bekendmaken voor meeloopmomenten op de Fontys locaties. Natuurlijk zijn we volop bezig om alternatieven hiervoor te ontwikkelen.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink. Meld je uiterlijk vóór 1 juli aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. De Studiekeuzecheck is vanaf studiejaar 2021/2022 een verplicht onderdeel van de toelating voor de opleiding Pabo University. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Stuur voor 15 juli een scan van jouw identiteitsbewijs naar fhke@fontys.nl. Deze is nodig om jouw inschrijving bij Tilburg University in orde te maken.

Stap 4: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september. Maak z.s.m. deze gegevens in orde zodat Fontys (samen met jouw kopie ID bewijs) een 'Bewijs Betaald Collegegeld' naar Tilburg University kan sturen. Beide documenten zorgen ervoor dat je bij Tilburg University een inschrijving krijgt en kosteloos het onderwijsaanbod kunt volgen van het traject Pabo University.

NB Er wordt niet eerder collegegeld geïncasseerd dan op de 25ste dag van de maand waarin de opleiding start. Als je in Studielink jouw aanmelding vóór de startmaand annuleert, incasseren we niet.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet