Sprint naar content

Perioperatieve Verpleegkunde (voltijd)

Perioperatieve Verpleegkunde (voltijd)

Jouw opleiding

Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.

Zo ziet je studie eruit

Je weet goed wat het is om voor iemand anders te zorgen. Je leert hoe je problemen kunt onderzoeken en oplossingen kunt vinden. Soms oefen je een acute situatie in de operatiekamer, dan weer kijk je video's over reanimeren of het maken van hechtingen. Of je loopt stage op een verpleegafdeling, bij de thuiszorg, of op een operatieafdeling.

  • Een volledige opleiding tot verpleegkundige

  • Kies jij voor de richting operatieassistent of anesthesiemedewerker?

  • Je leert veel in de praktijk: met projecten, tijdens stage en in het Skillslab

Opbouw van de komende vier jaar

Kies je voor de opleiding Perioperatieve Verpleegkunde? Dan studeer je in Eindhoven. Jij krijgt een goede basis met digitaal lesmateriaal en practica in de richting van jouw keuze. We werken samen met ziekenhuizen, in de buurt en verder weg. Op zo'n opleidingsplaats leer je hoe je de beste zorg geeft in de praktijk.

jaar 1
Eindhoven

Propedeusejaar

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:

  • 14 uur theorie en projecten
  • 24 uur voorbereiding en zelfstudie
  • 10 uur vaardigheden en praktijk

Omdat je studeert voor twee beroepen tegelijkertijd, heb je een studiebelasting van 48 uur per week. Hiervan zijn 4 uur specifieke lessen 'operatieve zorg en technieken' of 'anesthesiologische zorg en technieken'. Al in het eerste jaar ga je twee maanden op stage.

Verpleegkunde

Naast de gekozen richting volg je de vakken van de opleiding Verpleegkunde.

jaar 2
Eindhoven

Verdieping

Tijd om dat wat je geleerd hebt nog verder in de praktijk te gebruiken. In jaar 2 loop je stage. Dat betekent hard werken en veel leren dus.

Praktijklessen

De theorie die je nodig hebt om aan de slag te gaan, leer je met digitaal leermateriaal, zoals video's en simulaties. Zo ben jij goed voorbereid op een practicum, waar je zelf werkt aan chirurgische of anesthesiologische taken.

Studenten van Perioperatieve Verpleegkunde werken samen
jaar 3
Eindhoven

Stage & minor

Na het goed afronden van de eerste twee jaar, gaat de opleiding over in een duale vorm. Dit betekent dat je in jaar 3 en 4 gaat leren en werken tegelijkertijd. Hiervoor krijg je een opleidingsplaats in een ziekenhuis aangeboden en sluit je een leer-arbeidsovereenkomst af. Je volgt één dag in de week lessen.

jaar 4
Eindhoven

Afstuderen

Ook in jaar 4 blijf je werken en leren combineren. Je krijgt nog maar één dag in de week les. De rest van de tijd ben je op de opleidingsplaats.

Afstudeerproject

Voordat je klaar bent met de opleiding Perioperatieve Verpleegkunde, doe je een afstudeerproject. Dit doe je naast het leer-werktraject.

Ervaringen van studenten

De combinatie van theorie en praktijk, vrijheid in het leerproces, en samenwerken maken deze opleiding tot een inspirerende en veelzijdige ervaring

Leanne

Student

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Ik ben sociaal en heb altijd interesse gehad in de gezondheidszorg. Na lang zoeken en open dagen bezoeken, trok anesthesie mijn aandacht. Deze richting combineert mijn passie voor zorg met technische diepgang.

Wat bevalt je het meeste aan de opleiding?

De combinatie van theorie en praktijk. Zowel verpleegkunde als anesthesie zijn praktische beroepen, en we passen wat we leren snel toe in de praktijk via stages. Daarnaast hebben we een fijne groep studenten en docenten die ons uitdagen om het beste uit onszelf te halen.

Waar hoop je te werken na je afstuderen?

In de laatste twee jaar loop je stage op de operatiekamer. Ik wil na mijn afstuderen graag werken als anesthesie-verpleegkundige. De dubbele opleiding biedt veel mogelijkheden, zowel in verpleegkunde als anesthesie, wat een mooi toekomstperspectief geeft.

Hoe helpt Fontys jou je talenten te benutten?

Bij Fontys krijgen we veel vrijheid in ons leerproces. We werken veel met projecten en kunnen hier onze eigen draai aan geven. Door in groepen te werken, leren we van elkaars talenten en ondersteunen we elkaar.

Wat is je tip voor toekomstige studenten?

Mijn tip is om plezier te hebben in wat je doet en een goede planning te maken, met ook ruimte voor ontspanning. Ik ben actief in de studievereniging, waar ik veel studenten ontmoet en veel plezier heb.

Geniet van je studenten tijd!!

Ik heb gekozen voor een studie die mijn passie voor zorg combineert met de mogelijkheid om mezelf verder te ontwikkelen, zowel binnen als buiten de operatiekamer.

Britt

Student

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Al van jongs af aan had ik een passie voor zorg, vooral de chirurgie. Ik wilde altijd chirurg worden, maar miste net de vereiste vakken natuurkunde en scheikunde. Toen ik moest kiezen, kwam ik deze studie tegen. Het was de perfecte combinatie van werken in de operatiekamer en de mogelijkheid om mij verder te ontwikkelen na de bachelor.

Wat bevalt je aan deze opleiding?

Ik heb me zowel persoonlijk als professioneel ontwikkeld. Twee bestuursjaren bij de studievereniging boden me veel kansen voor groei. Het contact met de docenten is prettig; ze kijken naar de persoon achter de student en zijn altijd open voor vragen. Ook heb ik veel leuke medestudenten ontmoet en help ik graag nieuwe studenten met hun vragen.

Waar hoop je te werken na je afstuderen?

Ik voel me op mijn gemak in het Catharina ziekenhuis en hoop daar als operatieassistent ervaring op te doen. Daarnaast overweeg ik verder te studeren, mogelijk in de richting van docent.

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal benutten?

Mijn bestuursfunctie heeft me veel laten groeien en bood ruimte voor creatieve activiteiten. Ook de docenten stimuleren mijn talenten door me kansen te geven om mijn creativiteit in opdrachten te benutten.

Wat voor tips heb je voor toekomstige studenten?

Geniet van je studententijd en zoek contact met medestudenten. Word lid van een vereniging en maak een tijdige planning. Als je je aan je planning houdt, voorkom je chaos en krijg je alles op tijd af.

De opleiding is direct gekoppeld aan de praktijk en dat wordt versterkt door stages

Claudia

Student

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Perioperatieve Verpleegkunde

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Perioperatieve Verpleegkunde

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Eindhoven