Sprint naar content

Podotherapie

Podotherapie

Jouw toekomst

Als podotherapeut breng je je dagen door in de praktijk.

Waar kun je werken?

Als podotherapeut kun je kiezen voor een omgeving die bij jou past. Werk je graag zelfstandig of in teamverband? Of je nu cliënten helpt in een ziekenhuis, in een multidisciplinair gezondheidscentrum of in je eigen praktijk: de keuze is aan jou.

Welk werk kun je doen?

Na de opleiding kun je aan de slag als:

Als podotherapeut richt je je op het oplossen van klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug. Je onderzoekt, behandelt en adviseert je cliënten. Dit kan in een podotherapeutische praktijk, een multidisciplinair gezondheidscentrum, een ziekenhuis of in je eigen praktijk.

Werk je graag samen met andere zorgprofessionals, zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten en huisartsen? In een gezondheidscentrum ben jij de expert op het gebied van voetgerelateerde klachten en werk je nauw samen voor de beste zorg.

In een ziekenhuis richt je je op complexe casussen, zoals cliënten met diabetes of reuma. Je werkt samen met specialisten en chirurgen om de juiste zorg te bieden.

Wil jij je eigen weg bepalen en ondernemen? Als zelfstandig podotherapeut run je je eigen praktijk, waarin je cliënten onderzoekt, behandelt en begeleidt. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor administratie, marketing en praktijkmanagement.

Verder studeren?

Heb jij de smaak van het studeren te pakken? Dan kun je je natuurlijk verder verdiepen in de wereld van podotherapie. Bijvoorbeeld door je te specialiseren in de groep mensen waarmee je werkt. Of juist je kennis uit te breiden met een master aan een universiteit.

  • Diabetespodotherapeut
  • Sportpodotherapeut
  • Universitaire master Bewegingswetenschappen

Studie in cijfers

14

eerstejaars

73.1%

stroomt door naar het tweede jaar

3.4

Dit vonden de studenten van de opleiding

Meer cijfers

Jouw toekomst

"Als podotherapeut kijk ik áltijd verder dan de voet alleen – ik kijk naar de hele mens."

Angelique

Podotherapeut

“Als podotherapeut kijk ik áltijd verder dan de voet alleen!”Weet jij niet wat je wilt worden? En vraag je je af of Podotherapie een geschikte opleiding voor je is? Nou, dat zou het zomaar wél kunnen zijn. Angelique Penders wist het ook niet helemaal zeker. Toch studeerde zij met succes af aan Fontys Podotherapie in Eindhoven. Met haar bul op zak zette ze vanuit het familiebedrijf in orthopedische schoentechnieken eerst podotherapie op de kaart bij patiënten, huisartsen en ziekenhuisspecialisten. Daarna maakte ze een vliegende start met haar praktijk voor podotherapie, Voetzorg Limburg, die inmiddels 10 jaar bestaat. Het geheim van haar succes? “Ik stel de mens centraal en kijk áltijd verder dan de voet alleen.”

Kekke hakken“Stel, een jonge vrouw loopt bij mij de praktijk in met voetklachten. Na een gedegen onderzoek blijkt dat zij stevige zooltjes nodig heeft om zich weer beter te voelen. Maar zij vertelt mij dat zij nog wél haar kekke hakken wil kunnen dragen, omdat ze graag stapt. Dan adviseer ik haar om naast speciale, dunne zooltjes voor haar uitgaansschoenen ook een paar solide zooltjes met meer steun te laten aanmeten”, vertelt Angelique. “En de jonge sporter van 14 jaar die dol is op hockeyen maar dit niet meer dreigt te kunnen vanwege een verkeerde voetstand, geef ik speciale sportzooltjes. Met het advies om ze óók te dragen in zijn gewone schoenen. Het gewissel was even wennen, maar deze jongen kan hierdoor wél zijn lievelingssport blijven beoefenen. Zonder pijn en verdere knieschade. Daar doe ik het voor!”

Afwisselend vakGevraagd wat Angelique nog meer zo aanspreekt aan dit vak antwoordt zij: “Als podotherapeut heb je een ontzettend afwisselend bestaan: Je behandelt mensen met eenvoudige voetklachten; je behandelt mensen met klachten die zijn ontstaan door een afwijkende voet, zoals bijvoorbeeld enkel-, knie-, heup- of rugklachten; je maakt zelf de zooltjes die je mensen adviseert te gaan dragen; je kunt tenen die verkeerd staan behandelen, huid- ennagelaandoeningen aan de voet moeten oplossen. En als je dit niet genoeg vindt, kun je je net als ik ook nog specialiseren in diabetes- of reumavoeten.”

Kwaliteit van leven verbeterenAan al die voeten zitten mensen vast. Daarom is kunnen luisteren een belangrijke vaardigheid die je volgens Angelique als podotherapeut nodig hebt om het juiste advies en de beste behandeling te geven: “Je moet oprechte interesse hebben in je medemens en een goed gesprek kunnen voeren. Alleen dan vertellen mensen je wat hen écht dwars zit, wat er pijn doet en waarom ze hier zo’n last van hebben. Maar ook: wat ze hierdoor niet meer kunnen in het dagelijks leven en het gemis hiervan. Met deze informatie kun jij er als podotherapeut vervolgens voor zorgen dat ze dit weer wél kunnen. En daarmee de kwaliteit van leven van de mensen die bij je aankloppen écht verbeteren!”

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Podotherapie

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Podotherapie

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Eindhoven