Sprint naar content

Technische Bedrijfskunde - Bedrijfsmanagement MKB

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven, Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Open dag
 • Kom proefstuderen
 • En meer...

In een mkb-bedrijf werken, een eigen bedrijf starten of een (familie)bedrijf overnemen, is dat wat jij na je studie wil? Lijkt het je wat om in een klein tot middelgroot bedrijf de touwtjes in handen te hebben? Je bezig te houden met financiën, commercie, logistiek en ondernemerschap binnen een technische omgeving? Dan past Bedrijfsmanagement MKB perfect bij jou.

Over Bedrijfsmanagement MKB

Mkb-bedrijven zoeken breed inzetbare bedrijfsmanagers die overzicht kunnen houden over alle bedrijfsprocessen. Logistiek & techniek, bedrijfseconomie, marketing, personeel & organisatie en leidinggeven: in een klein tot middelgroot bedrijf moet je van alle markten thuis zijn! Je leert samen te werken met medestudenten in projectgroepen en verantwoordelijkheid te nemen. De lessen bestaan uit een aanbod van vakkennis en managementvaardigheden, omdat je die combinatie van kennis en vaardigheden als toekomstig manager hard nodig hebt. Deze richting start meteen in het eerste studiejaar. In vier jaar tijd word jij klaargestoomd voor een managementfunctie in een (technisch) mkb-bedrijf. In onze hightech Brainport Regio en in de omgeving van Tilburg, waar veel mkb-bedrijven gevestigd zijn, vind jij met een technisch bedrijfskundige achtergrond, toegespitst op het mkb, binnen no time een baan.

Waarom kiezen voor voor Bedrijfsmanagement MKB? (Eindhoven, Tilburg)

 • Brede technisch bedrijfskundige richting, gericht op het midden- en kleinbedrijf (mkb) en op ondernemerschap.
 • Je studeert in een van de belangrijkste hightech regio's van de wereld, de Brainport Regio Eindhoven of in de regio Tilburg die bekend staat om zijn 'slimme dienstverlening-industrie'. In beide regio's zijn veel mkb-bedrijven gevestigd.
 • Docenten van de opleiding zijn veelal afkomstig uit het bedrijfsleven.
 • Door de combinatie van economie en techniek heb je een streepje voor bij het vinden van een baan in de regio.
 • Veel studenten vinden al tijdens hun afstudeerperiode een baan.
 • Na je opleiding start je met het hoogste brutostartsalaris voor hbo-studenten. (Bron)

 
 
Placeholder for Fontys video
Bedrijfsmanagement MKB is heel praktijkgericht, je leert het echte bedrijfsleven kennen en niet alleen fictieve casussen.”
Michelle de Vos

Lees meer over de ervaringen van studenten >>

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij Bedrijfsmanagement MKB: 

 • Het ene moment volg je een les
 • Het volgende moment maak je kennis met een bedrijf
 • Of voer je opdrachten uit voor echte bedrijven
 • Samen met je medestudenten en onder begeleiding van onze docenten
 • Vrijdagmiddag vier je samen met medestudenten het succes van je project

Meer weten? Bekijk de Sneakpreview studieweek!

In onderstaande infografic is het aantal eerstejaarsstudenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde in Eindhoven bij elkaar opgeteld. Dat zijn de eerstejaarsstudenten van vier afstudeerrichtingen: Technische Bedrijfskunde, Automotive and Mobility Management, Bedrijfsmanagement MKB en Industrial Engineering and Management.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,6 gemiddeld, 508 respondenten
3,7 gemiddeld, 2339 respondenten
Aantal eerstejaars
 
295
91
Door naar het tweede jaar
 
82%
78%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 43%
45%
 
HBO-bachelor of hoger 47%
51%
Doorstuderen
 
28%
31%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
93%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 81 respondenten
3,7 gemiddeld, 2339 respondenten
Aantal eerstejaars
 
52
91
Door naar het tweede jaar
 
85%
78%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 35%
45%
 
HBO-bachelor of hoger 47%
51%
Doorstuderen
 
22%
31%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
93%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Opfriscursus wiskunde 
Kun jij wel een opfriscursus wiskunde gebruiken? Klik hier voor meer informatie.

Check-in gesprek (Studiekeuzecheck) Nadat jij jezelf hebt aangemeld via Studielink, ontvang je van ons een welkomstmail met de uitnodiging voor de Studiekeuzecheck. Deze vul je in waarna je een nieuwe mail ontvangt met de uitnodiging voor een individueel Check-in gesprek met een studieloopbaanbegeleider. De resultaten van de door jou ingevulde studiekeuzecheck worden hier besproken en er is ruimte voor het stellen van je vragen. Aan het einde van het gesprek volgt er een goed onderbouwd advies in hoeverre wij inschatten dat de opleiding bij je past. Dit advies is bedoeld om je zo goed mogelijk te helpen bij je definitieve studiekeuze en de start van je studie. Er wordt dus niets getest!

Wil je goed voorbereid deelnemen aan het gesprek, oriënteer je dan goed via een van onze 'online events'.

Heb jij nog praktische vragen? Bekijk dan deze video waarin Ramon je helpt een goede start te maken bij de opleiding Bedrijfsmanagement MKB!

 

 

Opbouw

In jaar 1 ga je als junior bedrijfsmanager aan de slag. Je krijgt basiskennis over vakken als logistiek & techniek, bedrijfseconomie, organisatie, marketing en personeelsmanagement. Doormiddel van echte bedrijfscasussen leer je de kennis van al deze vakken met elkaar te verbinden. Dat doe je door zowel zelfstandig als in projectgroepen samen te werken.

Behalve kennis gaan we ook met (management)vaardigheden aan de slag. Want, met alleen kennis ben jij nog geen goede bedrijfsmanager. Zo leren we je hoe je op het HBO moet studeren en daarnaast komen thema’s als presenteren, onderzoeken en gesprekstechnieken aan bod.

Met je persoonlijke studentcoach heb je geregeld contact om te zorgen dat je eveneens kritisch bent op je houding en zorg je dat je tijdens jaar 1 ook op schema blijft qua resultaten.

Als dit allemaal lukt mag jij je na het eerste jaar junior bedrijfskundige noemen en heb je de basis om een goede bedrijfsmanager zijn te pakken. In jaar 2 ga je vervolgens de verdere verdieping opzoeken.

Mascha en Tom vertellen

over hun ervaringen bij Bedrijfsmanagement MKB

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

In jaar 2 ga je door met het volgen van de vakken uit het eerste jaar. Maar, in plaats van alleen basiskennis gaan we hier verdere verdieping in aanbrengen. Daarnaast maak je kennis met bedrijven binnen- en buiten de Brainportregio en bestaat je lesweek niet alleen uit school en thuis studeren, maar nu ook uit meekijken en werken in een bedrijf. Door snuffelstages en bedrijfsopdrachten leer je om de opgedane kennis in de praktijk toe te passen. Het ontwikkelen van je managementvaardigheden gaat verder, waarbij je zelf mag kiezen waar je voorkeur ligt, ofwel projectmanagement, ofwel ondernemerschapsvaardigheden.

Levi en Tom vertellen

over in contact komen met bedrijven

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

In jaar 3 is het tijd om alle opgedane kennis en vaardigheden toe te passen. Je begint met een individuele stage bij een zelf te kiezen bedrijf, in binnen- of buitenland. Tijdens deze stage ga je een vraagstuk dat binnen het bedrijf speelt oppakken en onder begeleiding van een docent oplossen. Je leert hierbij om te gaan met alle activiteiten, culturen en verschillende mensen die in een bedrijf werkzaam zijn. Naast deze stage blijf je werken aan je vaardigheden, waarbij je de kans krijgt om je zowel te ontwikkelen in managementvaardigheden als persoonlijke vaardigheden.

Na de stage is het tijd voor de minor. Tijdens dit half jaar durend onderwijsprogramma geef jij je eigen tintje aan de studie. Je kunt je verdiepen of verbreden in een onderwerp dat bij je past. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor ondernemerschap, als daar je interesse ligt. Maar ook diverse andere opties zijn mogelijk. Je hebt ruim de keuze uit meer dan 70 onderwijsprogramma’s!

Het laatste jaar staat in het teken van afstuderen. Allereerst richt je je op innovatiemogelijkheden in een MKB-bedrijf en ga je nog één keer alle bedrijfsprocessen binnen een bedrijf bekijken en verbeteringen zoeken. Tijdens het laatste half jaar van de studie ga je wederom op stage. Je doet een onderzoek binnen een MKB-bedrijf en komt met aanbevelingen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de resultaten van je onderzoek leiden tot een verandering van bedrijfsprocessen of andere inzichten geven in de markt. Vaak is een afstudeeropdracht dé opstap naar een baan in een bedrijf in het MKB.

 
 

Na je opleiding

Binnen het mkb is een toenemende vraag naar goede bedrijfsmanagers die kennis hebben van techniek, organisatorische processen doorzien en beschikken over commerciële talenten. Bedrijven waar onze afgestudeerden werken zijn met name productiebedrijven, maar ook in andere mkb-sectoren zijn ze terug te vinden. Tevens zijn er steeds meer afgestudeerden die voor zichzelf beginnen, bij het bedrijf van hun ouders gaan werken of dat (op termijn) overnemen.

Als afgestudeerde van Bedrijfsmanagement MKB kun je gaan werken bij mkb-bedrijven in de maakindustrie. Je wordt manager op het gebied van commercie, financiën, organisatiekunde of logistiek, of een combinatie.

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij: 

 • handels- of dienstverlenende bedrijven
 • ontwikkelcentra
 • productiebedrijven
 • familiebedrijven
 • een eigen bedrijf

Of zoals bijvoorbeeld onze oud-student, Bob van Tulder, die inmiddels een eigen bedrijf gestart is. Bekijk hiervoor onderstaand filmpje. Bekijk alle verhalen van onze alumni via deze link.

Doorstuderen na je hbo

Wil je liever doorstuderen? Na het afronden van de opleiding kiest een groeiend aantal afgestudeerden voor een (universitaire) masteropleiding.

Bekijk hier ervaringsverhalen van onze alumni.

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Afgestudeerd, en dan?

 

Meer weten over de opleiding Technische Bedrijfskunde - Bedrijfsmanagement MKB

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.

Aanvullende kosten: voor deze opleiding is de aanschaf van een laptop verplicht.  

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Antwoord op alle praktische vragen

Hoe moet je je aanmelden? Ben ik toelaatbaar? Kan ik wiskunde bijspijkeren? Ramon weet hoe het zit!

Aanmelden voor Bedrijfsmanagement MKB via Studielink

Bedrijfsmanagement MKB is een richting van de opleiding Technische Bedrijfskunde. Wanneer jij je aanmeldt voor Bedrijfsmanagement MKB in Studielink, zoek je eerst naar de opleiding Technische Bedrijfskunde van Fontys. In Studielink staat de opleiding aangegeven als volgt: Technische Bedrijfskunde - Bedrijfsmanagement MKB.

Andere richtingen van Technische Bedrijfskunde

 • Heb jij iets met auto's, bussen, trams, motoren of mobiliteit in het algemeen? Ben jij ondernemend, veelzijdig en praktisch ingesteld? Automotive and Mobility Management combineert kennis van mobiliteit met managementskills en bereidt je voor op een functie als technisch bedrijfskundige in de automotive branche.
 • Ben jij die aanstaande technisch bedrijfskundige analyticus die oplossingsgericht aan de slag wil met (verbeteringen in) bedrijfsprocessen en organisatieveranderingen? Wil jij zorgen voor vooruitgang en het beter presteren van een groot (internationaal) bedrijf? Dan is de praktische, uitdagende en brede technische managementopleiding Technische Bedrijfskunde iets voor jou!
 • Wil je de opleiding Technische Bedrijfskunde in het Engels volgen, met een internationale groep klasgenoten? Neem dan een kijkje bij de internationale opleiding Industrial Engineering & Management.

Techstart: een gezamenlijke propedeuse van alle technologische opleidingen in Eindhoven

Je wilt een opleiding in de technologie volgen, maar welke? Wat houden de opleidingen in? Als je nog niet weet welke opleiding het beste bij jou past, kun je vanaf nu kiezen voor Techstart, een gezamenlijke propedeuse van verschillende technologische opleidingen binnen Fontys. Wil je er meer van weten? Kijk hier.

 

Afgestudeerd, en dan?

Studenten en oud-studenten vertellen over wat je na de opleiding kunt gaan doen. Wat leer je tijdens de opleiding wat je daadwerkelijk kunt toepassen? Welke functies kun je vervullen? En wat zijn de ervaringen van deze rollen van onze eigen (oud)studenten?

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Wytze, afgestudeerd en werkzaam in familiebedrijf

Wytze van de Vin werkt bij het familiebedrijf Van de Vin Ramen en Kozijnen. Hij deelt graag zijn ervaringen over de opleiding met je.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Locaties en contact Bedrijfsmanagement MKB

Eindhoven

Rondom 1, Eindhoven
0885077322
bedrijfsmanagementmkb@fontys.nl
31618347793
Facebook
Instagram
Youtube
LinkedIn
Twitter
De balie van Bureau Onderwijs (Service desk) in het Nexus gebouw vind je op de derde etage en is open van 11.00 - 14.00 uur. Het Bureau Onderwijs is doordeweeks bereikbaar van 08:30 tot 16:00 uur per telefoon, WhatsApp en e-mail.