Techstart

Je wilt een opleiding in de technologie volgen, maar welke? Er is zo veel keuze! Wordt het Werktuigbouwkunde of Technische Bedrijfskunde, of toch liever Applied Science of Technische Natuurkunde? Misschien is Mechatronica ook leuk? Maar wat houdt het allemaal in? Techstart geeft je de mogelijkheid om in een jaar te ontdekken welke opleiding het beste bij je past.

Wat is Techstart?

Techstart is een gemeenschappelijke parallelpropedeuse van de opleidingen Technische BedrijfskundeBedrijfsmanagement MKB, Automotive, Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde, Applied Science en Technische Natuurkunde.

Hoe werkt Techstart?

  • Binnen Techstart werk je aan opdrachten waarin alle opleidingen zijn vertegenwoordigd. Zo leer je de opleidingen kennen en kun je ook langzaam maar zeker een keuze maken.
  • Met lessen, colleges, opdrachten (de zogenaamde challenges), workshops, bedrijfsbezoeken en toetsen vind jij je weg naar de opleiding van je keuze. Daarbij zetten we jouw talenten, interesses en mogelijkheden optimaal in.
  • Als je binnen Techstart alle benodigde onderdelen van de opleiding van jouw keuze hebt behaald, kun je in het tweede jaar van die opleiding instromen.

Dus: eerst ga je op zoek naar een richting (bv. techniek, natuurwetenschappen (biologie, chemie, natuurkunde) of Bedrijfskunde) die bij je past, daarna volgt pas de keuze voor een opleiding.

Voor wie is Techstart?

Voor iedereen die een opleiding binnen de technologie wil volgen, maar nog niet weet welke. Als je het al wel precies weet, kun je natuurlijk gewoon in het eerste jaar beginnen aan de opleiding van jouw keuze.

Twijfel je nog tussen verschillende opleidingen? Kies dan voor Techstart.

Online voorlichting en Open dag

Wil je meer weten over Techstart? Meld je dan aan voor een online opleidingspresentatie. Tijdens de presentatie hoor je veel ins en outs over de opleiding, je krijgt gelegenheid om je vragen te stellen en je kunt meeluisteren naar de antwoorden op vragen die anderen stellen. We ontmoeten je graag online!

 Spreekt Techstart je aan? Kom dan naar de open dag op 5 februari! Bekijk het gebouw, laat je rondleiden en spreek studenten en docenten.

Hoe ziet het Techstart jaar er uit?

Sfeerafbeelding Fontys

Challenges: de rode draad door Techstart

Een challenge is een opdracht die je met een groep uitvoert. Na een introductieweek ga je met de challenge aan de slag. Onderdelen van alle opleidingen komen hier aan bod. Vind je de challenge leuk en spreekt een bepaalde richting je aan?  Dan ga je in overleg met je coach verder in dat vakgebied. Wil je liever een andere kant op? Dan kun je in de eerste maanden van Techstart nog kiezen voor een andere richting. De definitieve keuze voor een opleiding volgt later.

Er zijn challenges van 8 weken en van 4 weken. Je wordt tijdens de challenge goed begeleid door coaches en experts. Na de periode van 8 of van 4 weken presenteer je je resultaat. We geven je een voorbeeld van een challenge van 8 weken.

Challenge “The Dutch 007”

Opdracht:
Maak technische gadgets voor de film "the Dutch 007"

1. Bedenk, ontwerp en realiseer diverse technische gadgets voor 007.
2. Test deze gadgets in een veilige omgeving, onder begeleiding van een docent.
3. Bedenk een script van één of meer scenes voor de film en organiseer de totstandkoming daarvan.
4. Zorg als team dat iedereen een meetbaar effectieve bijdrage levert.

In schema ziet er dat als volgt uit:
Sfeerafbeelding Fontys

Lessen, practica en meer

Naast het werken in challenges volg je lessen, colleges, workshops en je bent bezig in practica. Wiskunde is voor alle opleidingen bijvoorbeeld een belangrijk vak, maar ook natuurkunde heb je bij veel opleidingen nodig. Daarnaast volg je de vakken die behoren bij de richting van je keuze. Er zijn ook toetsen. Alle kennis die je opdoet, komt van pas in de challenges.

Hoe word ik begeleid?

We begeleiden je intensief, zowel individueel als in groepen. Naast experts en docenten zijn er individuele coaches en groepscoaches. Zij geven je feedback en helpen je verder bij je keuze. Je coach ondersteunt je bij het kiezen van de route die het beste bij je past en kijkt met je naar jouw eigen ontwikkeling en mogelijkheden.

Samenwerken is belangrijk!

Zoals je eerder kon lezen zijn de challenges de rode draad in Techstart. Tijdens de challeges werk je in groepen gedurende een periode aan een opdracht. Alleen door goed samen te werken in je groep kom je tot het beste eindresultaat.

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar met een vo diploma met een N&G, N&T of E&M profiel. Met een C&M profiel heb je wiskunde A of wiskunde B nodig.

Je bent ook toelaatbaar met een mbo diploma.

Opfriscursus wiskunde
Kun jij wel een opfriscursus wiskunde gebruiken?  Klik hier  voor meer informatie.

Aanmelden

Om je aan te melden voor Techstart ga je naar Studielink. Houd je DigID bij de hand!

Wanneer je in het scherm komt waar de opleiding gekozen kan worden, kun je in het zoekvenster “Techstart” invullen. Je kunt je tot 1 juni van dit jaar aanmelden voor Techstart.

Studielink heeft een makkelijke pagina aangemaakt die je door alle stappen heen loodst. Klik hier om naar deze pagina te gaan.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt bepaald of een student wel/niet mag doorstromen naar het tweede jaar van de opleiding van zijn/haar keuze?

  • Om door te kunnen stromen naar je vervolgopleiding, heb je zogenaamde “stempels” nodig. Die verzamel je tijdens Techstart. Als je de stempels van de opleiding van je keuze hebt verzameld, mag je door naar het tweede jaar van je opleiding.

Hoe weet ik of ik geschikt ben voor Techstart?

  • Natuurlijk moet je voldoen aan de vooropleidingseisen en je moet het juiste profiel hebben. Maar daarnaast ben je ook iemand die hard wil werken, die uitdagingen aan wil gaan, die in teamverband kan en wil werken, die nieuwsgierig is en die voor de opleiding van zijn/haar keuze wil gaan!

Is de studiebelasting hetzelfde of hoger/lager dan bij de propedeuse van de afzonderlijke opleidingen?

  • De studiebelasting is hetzelfde als bij de propedeuse van de afzonderlijke opleidingen.

Tot wanneer kan ik me aanmelden?

  • Je kunt je tot 1 juni van dit jaar aanmelden voor Techstart. Let op: aanmelden is niet hetzelfde als inschrijven. Je bent pas ingeschreven als je aan alle voorwaarden hebt voldaan. Kijk op www.fontys.nl/aanmelden.

Waar worden de lessen/challenges etc. gegeven? In welk gebouw van Fontys?

  • Techstart is gehuisvest in het technologiegebouw van Fontys op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. In dat gebouw zitten alle opleidingen bij elkaar. Dat maakt samenwerken een stuk gemakkelijker.

Contact en locatie

Contact met Fontys Techstart

Wil je meer weten over de opleiding of wil je je eigen vragen stellen? Neem dan contact op met Rik Peeters. Hij is te bereiken via techstart@fontys.nl . Wil je meer weten over je inschrijving? Mail dan naar inschrijvingenFHBEnT@fontys.nl.

08850-77288
Techstart@fontys.nl
De Rondom 1, Eindhoven