Sprint naar content

Toegepaste Wiskunde

Toegepaste Wiskunde

Jouw opleiding

Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.

Zo ziet je studie eruit

Na je studie Toegepaste Wiskunde ben jij degene die in een bedrijf of organisatie problemen in kaart brengt, analyseert en met behulp van wiskunde oplossingen bedenkt. Je leert samenwerken in een team en ontwikkelt professionele en persoonlijke vaardigheden.

  • Tijdens de opleiding werk je het ene moment aan een goede wiskundige basis.

    Hiervoor volg je vakken als calculus, lineaire algebra, simulatie en statistiek.

  • Het volgende moment werk je aan een opdracht uit de praktijk.

    Samen met je studiegenoten bedenk je oplossingen voor een vraagstuk van een bedrijf of organisatie uit de regio.

Opbouw van de komende vier jaar

In het eerste jaar maak je kennis met de drie afstudeerrichtingen: Operations Research in de logistiek, Data Science en Engineering Mathematics. Aan het einde van jaar 2 kies je de richting die bij jou past. In de laatste twee jaar van je studie volg je vakken en werk je aan projecten die aansluiten bij jouw afstudeerrichting. Bij alle afstudeerrichtingen ga je aan de slag met A.I.

De eerste twee jaar zien je weken er gemiddeld zo uit:

  • 12 uur lessen
  • 3 uur praktijk en projecten
  • 20 tot 25 uur zelfstudie

Opleiding in het Engels volgen?

Bij Fontys kun je Toegepaste Wiskunde ook volgen in het Engels. Iets voor jou? Ontdek de opleiding Applied Mathematics.

Studenten van Toegepaste Wiskunde zijn samen aan het leren
jaar 1
Eindhoven

Propedeusejaar

In het eerste jaar maak je kennis met vakken zoals calculus, lineaire algebra, kansrekening en statistiek. Je past je kennis direct toe in een projectgroep met een bedrijfsopdracht.

Professionalisering

Om ervoor te zorgen dat je jouw ingewikkelde berekeningen kunt delen met collega’s, krijg je vanaf jaar 1 les in vaardigheden zoals communiceren, presenteren, kritisch reflecteren, beroepsethiek en Engels.

Software gebruiken

Naast wiskunde word je ook stap voor stap begeleid om te leren programmeren in MATLAB, Python, AIMMS en Excel.

Studenten van Toegepaste Wiskunde zitten samen
jaar 2
Eindhoven

Verdieping

In jaar 2 leer je meer over wiskunde en programmeren. Aan het einde van dit jaar kies je een afstudeerrichting:

Operations Research in de logistiek: Je lost logistieke uitdagingen op met wiskundige modellen en A.I. Je zorgt bijvoorbeeld voor optimale personeelsplanningen, planningen voor machine onderhoud of berekent hoe je producten optimaal in een magazijn plaatst.

Data Science: Je combineert wiskunde, informatica en A.I. om data te analyseren en voorspellingen te doen. Bijvoorbeeld om zelfrijdende auto’s te programmeren, virussen te voorspellen of om netwerken tegen hackers te beschermen.

Engineering Mathematics: Je zet technologische systemen om in wiskundige modellen. Bijvoorbeeld om chirurgische robots zo nauwkeurig mogelijk te programmeren of pakketjes efficiënt te verpakken.

Studenten van Toegepaste Wiskunde werken samen
jaar 3
Eindhoven

Stage & minor

Stage

In jaar 3 loop je stage bij een bedrijf dat past bij de richting die je gekozen hebt. Dit kan in Nederland of daar buiten.

Minor

Meer leren over Toegepaste Wiskunde of wil je juist even iets totaal anders doen? Wat je ook kiest, je minor is de perfecte tijd om je kennis te verdiepen of uit te breiden.

Student van Toegepaste Wiskunde is afgestudeerd
jaar 4
Eindhoven

Afstuderen

Specialisatie

In de eerste helft van jaar 4 krijg je extra vakken die dieper ingaan op je afstudeerrichting en ook een project waarbij je met studenten van andere studierichtingen samenwerkt. Zo leer je een project vanuit verschillende perspectieven te bekijken.

Afstuderen

De tweede helft van het jaar werk je aan een afstudeeropdracht. Je werkt aan een écht probleem bij een bedrijf in binnen- of buitenland. Zo’n afstudeeropdracht is een mooie opstap naar een baan.

Ervaringen van studenten

Ik doe er alles aan om ervoor te zorgen dat studenten met plezier naar mijn les komen.

Jean-Paul

Docent

Ik ben docent wiskunde en Artificial Intelligence. Tijdens de lessen combineer ik de theorie met de praktijk aan de hand van verschillende oefeningen. Wat ik heel belangrijk vind, is de sfeer in de klas. Ik doe er alles aan om ervoor te zorgen dat de studenten ook echt graag naar de les komen. Ik zet bijvoorbeeld wel eens prijsvragen uit en zorg ik altijd voor een positieve vibe tijdens de lessen. Ik ken alle studenten bij hun naam en betrek ze bij de les. 

 Ik vind het belangrijk om mijn studenten een kapstok aan kennis te bieden waar ze later echt iets mee kunnen. Mijn doel tijdens de lessen is om de studenten principes te leren die ze in de rest van hun carrière vaak terug gaan zien. Ze hoeven het echt niet allemaal uit hun hoofd te weten, maar ze moeten wel de principes herkennen en weten hoe ze er in de toekomst mee verder kunnen. Ik geef geen makkelijk vakken, maar ik zoek ook nooit expres de moeilijkheid op. Dat betekent niet dat studenten niet hard moeten leren om mijn vakken te halen!  

Tijdens de lessen borduren we voort op de wiskunde die de studenten op de middelbare school geleerd hebben, maar nu zien ze ook echt de toepassing van de wiskunde. Ik laat in de les dus echt de toepassing van de wiskunde zien. Iedereen kan mooie grafieken maken met software, bij mij leer je de grafieken interpreteren en kun je aangeven of ze kloppen. 

Ik vind het super dat een game waar ik uren aan geprogrammeerd en gepuzzeld heb, het dan gewoon doet! Je maakt iets uit niets. Dat gevoel zal elke engineer wel herkennen.

Renze

Student

Ik vond het lastig om een studiekeuze te maken omdat ik helemaal niet wist wat ik wilde doen. Ik heb toen voor de opleiding Toegepaste Wiskunde gekozen omdat ik wiskunde op de middelbare school leuk vond. Nu zijn we vier jaar later en ik zit nog altijd helemaal op mijn plek! Niet alleen vind ik de opleiding heel erg leuk, ik kan na mijn studie ook bij elk bedrijf terecht. Ze hebben namelijk overal een wiskundige nodig. Het is dan ook geen probleem dat ik nog niet exact weet waar ik na het behalen van mijn diploma wil gaan werken.

Op de middelbare school was ik al goed in wiskunde. De overstap van de middelbare naar het hbo was dus goed te doen. Maar dat betekent zeker niet dat ik alles al wist. In het eerste jaar gingen we bijvoorbeeld aan de slag met programmeren. Dat was nieuw en uitdagend, maar wel hartstikke leuk. Zo leuk zelfs dat ik het ook in mijn vrije tijd ben gaan doen. Tijdens de opleiding leerde ik de tools die ik nodig had om leuke projectjes in mijn vrije tijd op te pakken. Ik heb mijn eigen versie van snake en boter-kaas-en-eieren gemaakt, en ik heb zelfs een weersvoorspelling bot gemaakt. Nergens voor nodig, maar wel superleuk om te doen. En hoe dat moet, heb ik tijdens mijn studie geleerd. Ik vind het heel satisfying dat een game waar ik uren aan geprogrammeerd en gepuzzeld heb, het gewoon doet! Je maakt iets uit niets. Dat gevoel zal elke engineer wel herkennen.

De opleiding zelf is ook gewoon heel prettig. Het contact tussen andere studenten en docenten is namelijk heel goed. Ik kan op elk moment bij mijn docenten binnenlopen om een vraag te stellen en vanuit de studenten worden er veel leuke dingen georganiseerd. Zo hebben we de TW Day, waarbij we met alle studenten van de opleiding een dag vol activiteiten hebben en houden we regelmatig een spelletjesavond. De opleiding Toegepaste Wiskunde is een echte community.

De opleiding past helemaal bij mij: ik combineer er namelijk de bètavakken die ik leuk vind, mijn hobby programmeren én het is een echte doe-opleiding.

Katia

Student

Ik ben vanuit het mbo doorgestroomd naar de opleiding Toegepaste Wiskunde bij Fontys. Ik heb de mbo-opleiding tot chemisch fysisch analist gedaan. Tijdens deze opleiding vond ik de bètavakken heel erg leuk, maar de lab vakken wat minder. Ik heb ook al lange tijd een interesse in programmeren en heb daarom meegedaan aan de First Tech Challenge, waarbij je met een team een robot moet programmeren en deel kan nemen aan wedstrijden tegen andere teams. Toen ik de opleiding Toegepaste Wiskunde tegenkwam, wist ik meteen dat het iets voor mij was. Het is namelijk een combinatie van bètavakken, programmeren én het is echt een doe-opleiding, aangezien je veel op de computer aan de slag gaat met praktische opdrachten.  

Het was een flinke stap van het mbo naar het hbo. Voor mij lag dat vooral in het feit dat het mbo voor mij te weinig uitdaging was en ik nooit echt hoefde te leren. Bij Toegepaste Wiskunde heb ik wel die uitdaging, maar dit betekent ook dat ik er zelf wat voor moet doen. Ik moest niet alleen de vakken leren, maar ik moest ook het leren zelf leren! Hoewel het niet makkelijk was, voelde het wel echt als een positieve uitdaging. Het gaf veel voldoening. Gelukkig was het begin van de opleiding best veel herhaling van de middelbare school. Er wordt in het eerste jaar goed voor gezorgd dat iedereen op hetzelfde basisniveau komt, ook als je eerst het mbo gedaan hebt. Later ga je dieper op de stof in en krijg je praktische voorbeelden die laten zien wat je uiteindelijk met de wiskunde kunt doen. 

Ik vond het heel leuk om in het afgelopen jaar stage te lopen. Die heb ik gedaan bij Waterschap Limburg. Ze hadden nog geen wiskundige in hun team en waren benieuwd hoe een wiskundige naar een bepaalde uitdaging zou kijken. Ze vroegen mij aan de hand van data een voorspelmethode te maken voor de regio Noord-Limburg. Ik moest laten zien hoe we de droogte in het gebied zouden voorspellen op een wiskundige manier. Die voorspelling heb ik aan de hand van de beschikbare data kunnen maken. Ik vond het heel erg leuk om te zien hoe ik iets kon bijdragen aan een methode die ook echt in de praktijk toegepast gaat worden. 

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Toegepaste Wiskunde

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Toegepaste Wiskunde

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Eindhoven