Sneakpreview studieweek Trend Research & Concept Creation in Lifestyle (TCL)

Sfeerafbeelding Fontys

Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt in de agenda opdrachten maken en we stellen je voor aan drie verschillende TCL'ers zodat je van hen hoort hoe zij de studie (hebben) ervaren. Zo krijg je een beeld of Trend Research & Concept Creation in Lifestyle bij je past.

"Een nieuwsgierige en open houding is belangrijk. Out of the box durven denken. Je moet niet bang zijn om op mensen af te stappen en je moet ook een kritische houding hebben, want je analyseert heel veel. Je moet knopen kunnen doorhakken. Niet elke trend is even succesvol, boeiend of leuk. Kill your darlings: dat moet je durven en ook doen!"
- TCL student Amber van der Sanden


Gezien de coronasituatie is het op dit moment niet mogelijk om een fysieke proefstudeerdag in ons gebouw te volgen. Wel hebben we online proefstudeersessies gepland (onder het kopje 'proefstuderen'), zodat je kennis maakt de opleiding en zelf aan de slag gaat met een opdracht.

Heb je vragen? Stuur ons dan een Whatsapp bericht.

03
Ma sept
04
Di sept
05
Wo sept
06
Do sept
07
Vr sept
03
Ma sept

Student Amber van der Sanden

Tweedejaarsstudent Amber vertelt waarom ze voor de opleiding TCL heeft gekozen.

Student Amber van der Sanden

Amber van der Sanden is tweedejaarsstudent Trend Research & Concept Creation in Lifestyle. Amber doet mee met het excellentietraject en vertelt in deze video waarom zij voor de opleiding TCL heeft gekozen.

2 minuten

Met mijn klasgenoten de Dutch Design Week bezoeken!

Sfeerafbeelding Fontys
04
Di sept

Opdracht Concepting Proces

Welke stappen doorloop je om een goed concept neer te zetten?

Opdracht Concepting Proces

Internationale studenten voelen zich het eerste jaar dat ze op kamers gaan vaak eenzaam. Poppodium 013 heeft jou de opdracht gegeven om eind september een activiteit te organiseren voor nieuwe internationale studenten. Het doel van de activiteit is dat deze studenten sneller andere mensen leren kennen zodat zij zichzelf in de toekomst minder snel eenzaam voelen. In deze opdracht ontdek je welke stappen er nodig zijn om een goed concept neer te zetten.

6 minuten

Living project door studenten

Hoe ziet het onderwijs van de toekomst eruit, en wat vraagt dat van een gebouw? Bekijk deze video om te zien wat onze studenten hebben bedacht.

Living project door studenten

In studiejaar 2019/2020 verhuisde de opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle (TCL) naar een nieuw gebouw. De eerstejaarsstudenten van TCL kregen de opdracht om een inspirerend en toekomstbestendig concept voor de nieuwbouw te bedenken. Een leeromgeving waar ze optimaal kunnen studeren en die bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de studenten en de docenten. Hoe ziet het onderwijs van de toekomst eruit en wat vraagt dat van een gebouw? En hoe leg je een relatie tussen een gebouw en zijn omgeving?

4 minuten
Sfeerafbeelding Fontys

05
Wo sept

Student Patrick Engels

Patrick vertelt over zijn ervaringen als TCL student.

Student Patrick Engels

Patrick Engels is net afgestudeerd aan de opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle in Tilburg. Voor zijn afstudeerproject ‘Grijs Gebied’ ontving hij De Gouden Meesterproef (de beste afstudeerscriptie).

2 minuten

Opdracht Quality of Life

Benieuwd naar de concepten die TCL studenten bedacht hebben?

Opdracht Quality of Life

Het laatste kwartaal van jaar twee vorm je samen met medestudenten een Lifestyle Company. Op basis van trends ontwerp je samen een concept die de kwaliteit van leven van je gekozen doelgroep verbetert. Je geeft het concept vorm, test het en zet het in de markt. De verschillende Lifestyle Companies presenteren hun concepten tijdens de Ideeënfabriek. Natuurlijk krijgen ook toekomstige werkgevers voor dit evenement een uitnodiging. Ontdek in deze opdracht welke concepten de companies hebben bedacht en welke concepten het meeste aan jouw kwaliteit van leven bijdragen.

15 minuten

In de LocHal de interviews voor mijn concept uitwerken


06
Do sept

Oefening creatief denken

Hoe creatief ben jij?

Oefening creatief denken

Creativiteit wordt ook wel een 21st century skill (vaardigheid) genoemd en is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Creativiteit kun je leren en er zijn verschillende technieken om problemen op een creatieve manier op te lossen. Wel is het belangrijk dat je nieuwsgierig, open-minded en ondernemend bent. Je bent op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de maatschappij en wil graag een positieve bijdrage leveren aan onze veranderende wereld. In deze opdracht test je op een laagdrempelige manier jouw creativiteit.

2 minuten

Trends spotten

Durf jij het aan om je spot met ons te delen?

Trends spotten

In de beroepspraktijk is behoefte aan trendonderzoekers en conceptontwikkelaars die breed georiënteerd zijn. Tijdens de opleiding ontwikkel je daarom kennis en vaardigheden rondom uiteenlopende onderwerpen. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is trendonderzoek. Daarom ga je tijdens deze opdracht aan de slag met het signaleren van trends.

Alumnus Cécile

Alumnus Cécile Cremer vertelt in deze video over haar eigen onderneming.

Alumnus Cécile

Cécile Cremer is een alumnus Trend Research & Concept Creation in Lifestyle. Ze is in 2014 afgestudeerd en is sindsdien succesvol ondernemer met haar eigen bedrijf Wandering the Future. Ze is tevens Global President van La Future Global Trend Netwerk en wordt veel gevraagd als key note speaker voor diverse internationale conferenties.

2 minuten

Om 18.00u de nieuwe eettent aan de Piushaven uitproberen ;)

07
Vr sept

Gastcollege docent van het jaar

Dave Hakkens

Gastcollege docent van het jaar

Studiejaar 2017-2018 was Dave Hakkens gastdocent van het jaar. Tijdens twee bijeenkomsten inspireerde hij zowel de Nederlandse als de buitenlandse studenten van Trend Research & Concept Creation in Lifestyle met zijn ideeën en opvattingen.

8 minuten

Challenge Dave Hakkens

Fast Fashion. We kopen teveel en te goedkope kleding. Dat zorgt voor tal van problemen. Dave bedacht een challenge voor onze studenten.

Challenge Dave Hakkens

Fast Fashion. We kopen teveel en te goedkope kleding. Dat zorgt voor tal van problemen. Van kinderarbeid tot afvalbergen. Dave daagde de studenten van Trend Research & Concept Creation in Lifestyle uit om een oplossing te bedenken voor dit probleem. Voor de winnaars lagen er cheques klaar van respectievelijk 750, 500 en 250 euro.

5 minuten

Bezoek brengen aan de Graduation Expo

Bezoek je samen met mij de Graduation Expo?

Bezoek brengen aan de Graduation Expo

Tijdens het laatste jaar van je opleiding ga je je specialiseren. Je kiest twee sectoren waarin je verder wilt. Daarnaast kun je kiezen uit een groot aanbod aan specialisatiemodules.

Je begint tegelijkertijd aan je Meesterproef. Daarbij maak je gebruik van de kennis die je in de specialisatiemodules hebt opgedaan. Je kiest zelf een bedrijf waarvoor je een concept wilt ontwerpen. Je presenteert je afstudeerwerk tijdens een Graduation show, onder meer aan toekomstige werkgevers. Nieuwsgierig hoe afgelopen Graduation Show eraan toe ging? Beijk de video!

1 minuten
Stel je vraag aan: