Selectietests

Voor toelating tot enkele bijzondere Fontysopleidingen geldt dat je (behalve een geschikte vooropleiding) ook nog met goed gevolg een selectietest moet doorlopen. Dit is het geval bij alle (voor)opleidingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten, bij de opleiding tot docent Lichamelijke Opvoeding en bij de opleiding Logopedie. Dit doen we niet voor niets: we willen er zeker van zijn dat je, door het bezitten van de noodzakelijke basisvaardigheden, een goede kans hebt om deze opleiding tot een goed einde te brengen.

 • Audities

  Voor alle (voor)opleidingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten geldt dat je eerst toelatingsexamen (auditie) moet doen.
  Je aanmelding bestaat uit twee stappen: je aanmelding bij Studielink (zie hiervoor de pagina 'Aanmelden' en je aanmelding voor toelating van de opleiding van Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

  Bekijk onderstaande pagina van de opleiding van jouw keuze om precies te lezen wat de toelatingseisen inhouden.

  Sector Beeldend
  Sector Dans
  Sector Muziek
  Sector Theater

 • Sporttests

  Opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding

  Als toekomstig docent Lichamelijke Opvoeding dien je gedurende de opleiding zelf ook een bepaald niveau van bewegingsvaardigheid te bereiken. Om na je havo of vwo toegelaten te worden tot het eerste jaar van de opleiding Lichamelijke Opvoeding, worden daarom eisen aan het startniveau van je bewegingsvaardigheid gesteld.

  Tijdens het ‘Onderzoek Aanvullende Eisen’ onderzoeken wij je fysieke geschiktheid voor de opleiding. Het ‘Onderzoek Aanvullende Eisen’ wordt uitgevoerd gedurende een zogenaamde toelatingsdag. Deze dag kent een aantal stations waarop bewegingsvaardigheden op het gebied van spel, atletiek, zwemmen, bewegen en muziek, zelfverdediging en turnen worden getoetst.

  Meer informatie over de toelatingsdag lees je bij de opleidingsinformatie.

  Opleiding Sportkunde

  Voor toelating tot de opleiding Sportkunde, geldt géén ‘Onderzoek Aanvullende Eisen’. Je moet wel een medische sportkeuring ondergaan, de uitslag van de keuring is niet van invloed op je toelating.


 • Logopedische stemtest

  Wil je de opleiding Logopedie gaan doen, dan moet je deelnemen aan een selectieonderzoek bestaat uit een logopedische (stem)test. In deze test wordt gekeken naar je spreek- en zangstem en ook naar je articulatie en je (muzikaal) gehoor. Je kunt je het hele jaar aanmelden voor dit onderzoek. Ons advies is om dit zo snel mogelijk te doen. Je weet dan op tijd of logopedie tot jouw mogelijkheden behoort.

  Ga voor meer informatie over de opleiding Logopedie en het selectieonderzoek naar de opleidingsinformatie.