Sprint naar content

Selectie sportieve opleidingen

Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (ALO)

Voor deze opleiding leren we je graag eerst beter kennen. Daarom doe je een toelatingstest (deels fysiek, deels online). Ook moet je een medische sportkeuring doen. De toelatingstest is verplicht, maar niet bindend. De medische keuring is verplicht en bindend.

Programma

1. Praktijk: eigen vaardigheid

Als toekomstig leraar Lichamelijke Opvoeding beschik je natuurlijk over voldoende eigen vaardigheid. Je moet tenslotte het goede voorbeeld geven, kennis hebben van de techniek en een veilige les kunnen creëren. Tijdens het praktijkdeel van de toelating maken we een inschatting in hoeverre jij beschikt over voldoende bewegingsvaardigheden om de opleiding veilig en succesvol te kunnen voltooien.
Deze vaardigheden hebben betrekking op verschillende beweeguitdagingen: balanceren, klimmen, zwaaien, over de kop gaan, springen, verplaatsen, stoeien, bewegen en muziek, wegspelen, terugslagspelen, doelspelen, inblijf- en uitmaakspelen en zwemmen.

2. Motivatie en oriëntatie

Naast een inschatting van je fysieke vaardigheden willen we ook graag weten waaruit je motivatie bestaat om de opleiding tot Leraar Lichamelijke Opvoeding te volgen. Je krijgt óf op het einde van de toelatingsdag een adviesgesprek óf uiterlijk een week na de toelatingsdag een online adviesgesprek. Dit advies is erop gericht om je te helpen in het maken van de juiste keuze. Je bereidt jezelf voor op dit gesprek door vooraf een online vragenlijst in te vullen. In het tweede deel van het adviesgesprek, krijg je de gelegenheid om jezelf te presenteren.

3. Medische keuring: verplichte onderdelen

Je moet fysiek geschikt zijn voor de opleiding. Daarom moet je een medische keuring ondergaan bij een Sport Medisch Adviescentrum. Je ondergaat daar een algemeen gezondheidsonderzoek en een orthopedisch onderzoek naar bouw en functie van het bewegingsapparaat. Je moet een positief advies van de keuringsarts schriftelijk overleggen om de opleiding te kunnen starten. Deze keuring is alleen geldig voor het studiejaar hier direct op volgend. Je moet een nieuwe keuring afleggen wanneer je een studiejaar later (opnieuw) wil starten.

Meer informatie over de toelating en medische sportkeuring lees je bij de opleidingsinformatie

Opleiding Sportkunde

Om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding Sportkunde neem je vooraf deel aan een toelatingstest en een sportmedische keuring (beiden verplicht en bindend). De toelating vindt plaats op de locatie van Fontys Sport en Bewegen en staat in het teken van wederzijdse kennismaking. Tijdens de toelating krijgen wij een beeld van jouw talenten, ambities en studiegeschiktheid en jij krijgt een duidelijker beeld van de opleiding. Na inschrijving via Studielink krijg je toegang tot de inhoud, voorbereiding en planning van de toelating. elating staat in het teken van wederzijdse kennismaking en we kijken naar jouw studiegeschiktheid.

Voorbereidende opdrachten

Na ontvangst van de informatie kun je zelfstandig starten aan jouw toelating.

  • Je vult een online vragenlijst in;
  • Je maakt een schrijfopdracht;
  • Je oefent een aantal fysieke metingen;
  • Je bestudeert een hoofdstuk theorie.

Toelatingsdag

Na het tijdig inleveren van je opdrachten en het bestuderen van de theorie kun je jouw toelatingsdag plannen. Je kunt daarvoor kiezen uit een aantal data en tijdvakken. De toelatingsdag bestaat uit drie elementen:

  • Toelatingsgesprek met een docent aan de hand van je ingevulde vragenlijst en schrijfopdracht.
  • Een toets aan de hand van de door jou bestudeerde theorie.
  • Een aantal fysieke metingen, hierover ontvang je meer uitleg na aanmelding.

Tussen de verschillende onderdelen door is er ruimte om in gesprek te gaan met een ouderejaars student. Aan deze tutor kun je al je vragen stellen.

Uitslag

Binnen een werkweek krijg je de resultaten toegestuurd. Er zijn twee opties:

  • Je resultaten zijn voldoende: je bent toelaatbaar. Op basis van de toelating en de uitkomsten van de online vragenlijst geven we je een studiekeuzeadvies. Je bent van harte welkom bij Fontys Sportkunde;
  • Je resultaten zijn onvoldoende: je bent niet toelaatbaar. Je kunt niet starten aan de opleiding en zonder verzwarende, bijzondere omstandigheden kun je niet herkansen

Medische sportkeuring

Voor de start van de opleiding Sportkunde moet je een medische (basis)sportkeuring ondergaan. Deze is verplicht en bindend. Wij adviseren om de medische keuring te plannen na je toelating. Voor deze keuring kun je terecht bij een erkend Sportmedisch Adviescentrum (SMA).

Meer informatie over de toelating en medische sportkeuring lees je bij de opleidingsinformatie