Sprint naar content

Leraar Nederlands

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in de Nederlandse taal? Lees je graag (jeugd)literatuur en vind je het leuk om te schrijven of in gesprek te gaan met een groep? Dan is de lerarenopleiding Nederlands vast iets voor jou!

Over de opleiding

Als leraar Nederlands moet je over vakinhoudelijke, vakdidactische en pedagogische capaciteiten beschikken. Je hebt interesse in taal en je bent iemand die zich het lezen, schrijven en spreken van de taal tot in de puntjes eigen wil maken.

Tijdens de opleiding ontwikkel je een kritische beroepshouding in de context van zowel het mbo als het vo. Theorie en praktijk wisselen elkaar daarin voortdurend af.  

Waarom de lerarenopleiding Nederlands?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie
 • Persoonlijke begeleiding vanaf dag 1
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk

Liever ook buiten het onderwijs aan de slag?

Wil je niet alleen voor de klas staan, maar bijvoorbeeld ook werknemers van een bedrijf adviseren over leren en ontwikkelen? Of een tof trainingsprogramma voor coaches bedenken? Bekijk de opleiding Leraar Nederlands - afstudeerrichting Learning College.

 

Wat ga je leren?

Tijdens de lerarenopleiding Nederlands ontwikkel je pedagogische en didactische vaardigheden. Daarnaast werk je aan jouw communicatieve vaardigheden, leer je kennis overdragen en omgaan met leerlingen. De geleerde kennis pas je toe tijdens je stage. Je ervaart zo hoe het is om samen te werken en te functioneren binnen een schoolorganisatie.

 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • Vaardigheden: je leert onder andere onderzoeken, verslagleggen en presenteren
 • Vakken: o.a. taalkunde, literatuur en taalvaardigheid
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding Nederlands:  

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Het volgende moment loop je stage
 • Tussendoor werk je met mede-studenten aan opdrachten en voer je onderzoek uit
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 21 respondenten
3,8 gemiddeld, 279 respondenten
Aantal eerstejaars
 
15
21
Door naar het tweede jaar
 
59%
66%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 26%
30%
 
HBO-bachelor of hoger 36%
39%
Doorstuderen
 
20%
23%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
100%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  

Buitenlands diploma
Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding op grond van een buiten Nederland behaald diploma? Stuur een e-mail naar inschrijvingenflot@fontys.nl of bel naar 08850 74288Kopopleiding

Ben jij (bijna) afgestudeerd of is het minder dan zeven jaar geleden dat jij je hbo- of wo-getuigschrift behaalde? Lijkt het je geweldig om met jongeren te werken en voor de klas te staan? Met de kopopleiding (voltijd) kun je in één jaar je bevoegdheid behalen. Lees meer.

 

Placeholder for Fontys video
Als je een goede connectie hebt met leerlingen, dan kun je alles met ze bereiken."
Laura Roubos, student

Lees hier ook het verhaal van student Laura >>
 

Opbouw

Het eerste jaar van de lerarenopleiding Nederlands omvat theorie, praktijk en zelfstudie:   

 • 804 uur Zelfstudie
 • 700 uur Theorie
 • 176 uur Praktijk

In de propedeutische fase staan de Nederlandse taal en cultuur centraal. Daarnaast leer je hoe je die kennis aan leerlingen overbrengt. Je verbetert je mondelinge en schriftelijke vaardigheden. In de oriënterende stage doe je je eerste ervaringen als docent op.

Wil je weten welke vakken je allemaal volgt tijdens de opleiding, bij welke bekwaamheden welke vakken horen, hoe deze vakken eruitzien en hoeveel studiepunten je hiervoor kan krijgen? Download de studiegids van de Lerarenopleiding Nederlands.

In het tweede jaar vergroot je je kennis van de Nederlandse taal. Je krijgt onderwerpen als de geografie van het taalgebied, historische taal- en letterkunde en (jeugd)literatuur. Net als in het eerste jaar loop je stage. 
In de loop van de studie komt de nadruk steeds meer te liggen op een kritische beroepshouding. Je vormt een visie op het schoolvak Nederlands en ontwikkelt je tot een cultuur(over)drager. Net als tijdens het eerste en tweede jaar loop je stage. 
In het vierde jaar kies je voor een afstudeerrichting. Hiermee specialiseer je jezelf voor het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en/of NT2-onderwijs. Je krijgt specifieke vakonderdelen, werkt aan je afstudeeronderzoek en loopt de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je aan de slag wilt. 
 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding Nederlands kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie (bve). Je kunt aan de slag als: 

 • Docent Nederlands
 • Medewerker van (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Medewerker van particuliere instellingen, zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen

 

 

Meer weten over de opleiding Leraar Nederlands Tilburg

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Wil je graag een gesprek met iemand van de voltijdopleiding Leraar Nederlands in Tilburg? Dat kan!

Je kunt een e-mail sturen naar opleidingscoördinatoren Margriet Smits of Véronique Verhagen NederlandsFLOT@fontys.nl. Zij nemen dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Je staat aan de start van een nieuwe periode in je leven. Een nieuwe studie kiezen, dat is spannend
en leuk. Het pad dat je kiest, leidt je naar jouw rol in de wereld. Een wereld die veel uitdagingen kent. De een nog complexer dan de ander. Wil je bijdragen aan de oplossingen? Echt van betekenis zijn? Dat begint met het ontwikkelen van je talent en kennis. Bij Fontys, want hier word je gezien. Hier voel jij je thuis. Met aandacht voor je dromen en begeleiding bij de keuzes die je moet maken. Een plek waar je over grenzen heen kijkt en waar je jezelf kunt zijn. Met initiatieven die onze samenleving vitaler, inclusiever en duurzamer maken. Zo groei je uit tot een professional die het verschil maakt. Vandaag van betekenis voor morgen. Heel Fontys werkt aan impact.


Ouders en studiekeuze

Je kind zit in de bovenbouw van havo of vwo, of in het laatste jaar van het mbo en oriënteert zich op een vervolgstudie aan het hbo. Hoe werkt zo’n keuzeproces nu precies? Wat kun je als ouder doen om je kind daarin het beste te ondersteunen?


Veelgestelde vragen

Heb je vragen over bijvoorbeeld stagelopen, je vooropleiding en het collegegeld? Of heb je een andere vraag? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.

 

Locatie en Contact met lerarenopleiding Nederlands

SLB jaar 1 Yanna van de Ven
y.vandeven@fontys.nl