Sprint naar content
Foto van persoon

Docentonderzoeker

M.D. (Muriel) van Doorn

Toen ze binnen haar familie met dementie te maken kreeg, ontstond bij Muriel van Doorn de behoefte daar ook in haar werk iets mee te doen. En dus verlegde ze haar onderzoeksterrein van jongeren naar ouderen. ‘Met een VR-bril kun je mensen meenemen naar het bos, als dat in het echt niet meer goed mogelijk is’

‘Ik heb psychologie gestudeerd in Maastricht en in Utrecht ben ik gepromoveerd. Ik deed onderzoek naar conflictenoplossing tussen ouders en adolescenten. Dat onderzoek vond ik interessant, maar het was erg theoretisch en ik miste een directe link met de praktijk. Ik ben daarna onderzoek gaan doen op scholen naar de effectiviteit van een interventie voor kinderen van gescheiden ouders. Het contact met kinderen en om te horen dat het hen hielp vond ik erg motiverend. In 2011 startte ik bij Fontys als docent bij de opleiding Toegepaste Psychologie en nadat ik een tijdje in de Verenigde Staten had gewoond kon ik daar gelukkig meteen weer aan de slag.

Een paar jaar geleden werd mijn schoonmoeder getroffen door Alzheimer. Ik vond het indrukwekkend om te zien wat dat met mensen doet. Met haar zelf, maar ook met haar naasten en familie. In de woonzorglocatie waar ze terecht kwam, kreeg ik veel bewondering voor het zorgpersoneel. Onze lector Janienke Sturm zag ook dat er daar mogelijkheden lagen voor onderzoek. Dus nu houd ik me bezig met de vraag hoe je technologie kunt inzetten bij mensen met dementie. Bijvoorbeeld hoe je mensen kunt activeren, kalmeren of meer eigen regie en vertrouwen kunt geven met behulp van technologie.

Onze studenten hebben bij zorginstelling De Wever onderzoek gedaan naar hoe je virtual reality kunt inzetten bij mensen met dementie. Dat leverde mooie resultaten op. Door een VR-bril kun je mensen meenemen naar de bergen of het strand, of naar een wielerwedstrijd van vroeger. Dat doet écht iets voor hun gemoedstoestand. Ook kan het verbinden en tot bijzondere gesprekken leiden.

Samen met het sociaal innovatiecentrum Zorg en Welzijn en met zorginstelling Vitalis hebben we onderzocht of een bepaalde klok mensen met dementie kan helpen structuur te geven aan hun dag. Op die klok kun je zien welke afspraken er die dag zijn. Dat geeft vertrouwen en eigen regie. En voor het zorgpersoneel is het handig, want die hoeven dat dan niet iedere keer te vertellen. Dat is sowieso belangrijk: dat al die technologie zorgpersoneel kan ontlasten zodat er ruimte en tijd overblijft voor écht contact. En ook dáár kan technologie – in ieder geval door de inzet van de VR-bril – voor zorgen. Het is daarbij wel belangrijk dat dit persoonsgericht gebeurt.

Na jaren met plezier op de universiteit te hebben gewerkt, maak ik hier bij het lectoraat de verbinding met de praktijk. Onderzoek, praktijk én studenten, die combinatie vind ik het allerleukst. Onze afstudeerders gaan met echte problemen aan de slag waar mensen iets aan hebben.’



Contact

Foto van persoon

M.D. (Muriel) van Doorn

Docentonderzoeker