Sprint naar content

Agenda

Agenda
Fontys Good Vibes Week 13 t/m 19 januari
13 jan 2025 09:00 - 21:00
Programma

60 studenten zetten zich tijdens de Good Vibes Week in voor vijf goede doelen! Dit semester gebruiken de 2e-jaars studenten van Fontys Communicatie Eindhoven hun skills om écht impact te maken. Van 13 tot 19 januari organiseren ze activaties voor: Make-A-Wish, Stichting Met je hart, Stichting Vlinderkind, Cordaid en Stichting Wakibi.❤

Deze activaties worden georganiseerd met verschillende doelen, zoals het inzamelen van geld, het werven van vrijwilligers en donateurs. Uiteindelijk bieden ze van hulp aan diverse groepen: zieke kinderen, eenzame ouderen en mensen in ontwikkelingslanden. De bijzondere week, gevuld met 17 activaties, waaronder een dansmarathon en een benefietconcert, heet de Good Vibes Week. Wij, de organisatie van de Good Vibes Week, willen zowel de studenten als de goede doelen een stapje verder helpen door geld in te zamelen.

De opbrengst wordt volledig verdeeld over de vijf goede doelen waar de studenten zich ook voor inzetten.

Wil je meer weten over de Good Vibes Week en zien wat er allemaal wordt georganiseerd? Volg ons dan op Instagram via @ goodvibesweek!

Lezing | Seks in de Renaissance | Eindhoven
16 jan 2025 12:40 - 13:20
Programma

Hoe dacht men tijdens de Renaissance over seks? In deze lezing neemt historica Marlisa den Hartog je mee naar het Italië van Leonardo Da Vinci en Michelangelo, en kom je alles te weten over wát mensen toen deden, met wie, maar bovenal: hoe daarover gedacht werd. 

Deze lezing is Nederlandstalig.

Liefde, instemming en genot: we hebben het er dagelijks over. Ook tijdens de Renaissance raakte men niet uitgepraat over seksualiteit. Sommige ideeën van toen klinken ons nu vreemd in de oren, zoals het wijdverbreide geloof dat de baarmoeder zonder seks verstopt kon raken. 

Maar sommige hete thema’s van nu waren net zo veelbesproken in de Renaissance. Sinds het begin van de MeToo-beweging in 2017 staat seksueel grensoverschrijdend gedrag en het belang van consent hoog op de agenda. Maar ook in het Italië van de Renaissance, zo’n 500 jaar geleden, werd hier veel over gediscussieerd. Sommige argumenten die toen werden gebruikt om seks zonder instemming te vergoelijken en te normaliseren klinken nu bizar, terwijl andere juist pijnlijk herkenbaar zijn. Tegelijkertijd is er ook positieve inspiratie: zelfs in de Renaissance maakten mannen en vrouwen zich al hard voor het belang van consent

Kijkend naar de Italiaanse Renaissance zien we hoe ver we zijn gekomen, maar ook dat we nog een weg te gaan hebben. De geschiedenis van ons denken over seks blijft relevant, en helpt ons om onze eigen tijd én seksualiteit beter te begrijpen.

Marlisa den Hartog is historicus en schrijver. Ze promoveerde op seksuele gedragsregels in Italië tijdens de Renaissance en werkt als docent aan de Universiteit Leiden. In haar eerste boek 'Seks in de Renaissance' onthult ze de complexiteit van seksuele opvattingen en praktijken in die tijd, en legt ze parallellen met hedendaagse kwesties rondom seksualiteit en gender.

Science Café | Optimaal presteren met algoritmes
23 jan 2025 20:00 - 22:00
Programma

Thema deze avond is "Optimaal presteren met algoritmes met gastspreker Frits Spieksma (TU/e)
Wat is de kortste route voor een pakketbezorger? En de snelste route? Wat is het beste tarief voor stroom om te voorkomen dat het net overbelast raakt? Wat is de efficiëntste manier om containers van een schip op een vrachtwagen of trein te krijgen? Wiskundige algoritmes zijn overal – in elke bedrijfstak berekenen modellen welke aanpak het beste resultaat oplevert.

In de sportwereld is dat niet anders, zo laat onze gastspreker Frits Spieksma deze avond zien. Deze hoogleraar Combinatorisch optimaliseren (TU Eindhoven) rekent met zijn vakgroep mee aan de speelschema’s van de Premier League Darts en de Belgische voetbalcompetitie. Hoe voorkomt hij daarbij dat de beste kandidaten elkaar al aan het begin van de competitie uitschakelen? Tijdens dit Science Café laat Spieksma zien waar optimalisatie-algoritmes allemaal voor gebruikt worden, om in te zoomen op de toepassingen waarbij hij betrokken is: in de sportwereld.

Zoals altijd zal WiWa de avond openen met een toepasselijk zelfgeschreven nummer. Journalist Ward Deckers leidt de avond in goede banen en zal uw vragen voorleggen aan de spreker. De avond zal muzikaal omlijst worden door singer-songwriter Tessa Meester. Door de invloeden van souljazz en indie-rock in haar covers en eigen werk creëert ze een unieke sound met de luchtigheid van de indie rock en de vocalen van de souljazz. Ze is vooral geïnspireerd door uiteenlopende artiesten zoals Aretha Franklin, Paolo Nutini en Cage The Elephant

Tickets
Kaartjes zijn verkrijgbaar via de Paradox-website en aan de deur. Studenten en bibliotheekleden krijgen op vertoon van hun pas gratis toegang. Stuur hiervoor een e-mail naar info@paradoxtilburg.nl. Dit evenement telt voor studenten van Tilburg University mee voor het Studium Generale-certificaat.

Online training Mindfulness | Online
27 jan 2025 19:30 - 21:30
Programma

Pas mindfulness toe in je dagelijks leven!

In deze mindfulnesstraining leer je:

  • Uit de automatische piloot stappen
  • Mindful omgaan met stress
  • Veerkracht ontwikkelen
  • Je concentratie vergroten
  • Helder communiceren
  • Omgaan met (pieker)gedachten en/of emoties
  • Over zelfcompassie en zelfzorg

De trainingen zijn gratis en bestaan uit 12 bijeenkomsten en wordt aangeboden door een externe partner: Mindfulmoving. De groep bestaat uit maximaal 15 deelnemers.

Training op maandagavond:
Datum: 27 januari t/m 21 april 2025
Tijd: 19.30 - 21.30 uur

Meer informatie over training en aanmelding

Explore studiekeuzetraining | Eindhoven
28 jan 2025 09:00 - 12:00
Programma

Explore is een intensieve studiekeuzetraining met groepslessen en coachgesprekken voor alle studenten die twijfelen over hun studiekeuze of die al zijn gestopt met hun studie. 

Data: dinsdag 28 januari, 4, 11, 18, 25 februari en 11 maart 2025

Trainer: Irene Belmon

Meer informatie over de Explore studiekeuzetraining

Training || Zelfvertrouwen | Eindhoven
28 jan 2025 13:00 - 15:00
Programma

Boor je jezelf voortdurend de grond in en ben je snel uit balans? Heb je het gevoel dat je niks of weinig kunt? Of moet alles altijd goed en is het nooit goed genoeg? Als je dit herkent, dan is de training Zelfvertrouwen misschien iets voor jou.


Data: dinsdag 28 januari, 4, 11, 18 en 25 februari 2025
Trainers: 
Kirsten Bakker en Alessandro Sica


Deelname en aanmelding:

  • Minimaal 8 en maximaal 14 studenten
  • Aanmelden kan tot en met 20 januari 2025


Meer informatie

Openbaar college: Wonen in de toekomst
28 jan 2025 19:30 - 21:00
Programma

Wonen in de toekomst 

Als een basisvoorziening zoals wonen onder druk komt te staan, ontstaat er onrust in de samenleving. Er wordt op veel niveaus nagedacht over oplossingen. Moeten we in de toekomst nog hoger gaan bouwen? Op het water gaan wonen? Of juist nieuw land creëren? Misschien is zelfvoorzienend leven in een duurzame woongemeenschap wel interessant. Tijdens een openbaar college op dinsdagavond 28 januari duiken we in dit onderwerp samen met Cees-Jan Pen (lector De ondernemende regio) en Ferry van de Mosselaer (onderzoeker co-creatie, sociale innovatie, wijkontwikkeling en wonen). Het college is gratis
toegankelijk, maar graag wel vooraf aanmelden

Veel mensen kunnen geen betaalbaar huis vinden. Steden willen graag huizen bijbouwen, maar kan dat wel? Waar moeten die huizen dan komen en wat doet dat met ons en onze leefomgeving? Tijdens dit openbaar college gaan we het woonprobleem in kaart brengen vanuit de theorie en onderbouwd met cijfers. Vervolgens kijken we naar de impact hiervan op ons als mens en naar creatieve oplossingen voor nu en in de toekomst.

Cees-Jan Pen werkt op het grensvlak van economisch onderzoek en praktijk en streeft ernaar bruggen te slaan tussen beide werelden. Hij houdt zich bezig met vitale binnensteden, transformatie, herbestemming en leegstand. Verduurzaming van de vastgoedsector en het onderkennen en centraal stellen van de vraag van bedrijven is zijn passie. Hij heeft jarenlange ervaring, vanuit zowel overheid als adviessector, met onderzoek en advies rond vastgoed en ruimtelijk-economische vraagstukken (werklocaties) in stad en regio.

Ferry van de Mosselaer heeft een master sociale geografie en promoveerde in 2023 aan de KU Leuven op een onderzoek naar co-creatie in gebiedsontwikkeling. Zijn onderzoek richt zich op het snijvlak van creativiteit, sociale innovatie, toekomstonderzoek, ruimtelijke ontwikkeling en participatie. Hij is daarnaast verbonden aan het Center of Expertise Health als themaleider Samenzorg voor de Toekomst en projectleider Regiodeal Brede Welvaart Midden Brabant. Ferry is verder lid van de Provinciale Raad voor de Leefomgeving in Brabant als deskundige maatschappelijke vraagstukken en burgerparticipatie.

Online training Mindfulness | Online
29 jan 2025 19:30 - 21:30
Programma

Pas mindfulness toe in je dagelijks leven!

In deze mindfulnesstraining leer je:

  • Uit de automatische piloot stappen
  • Mindful omgaan met stress
  • Veerkracht ontwikkelen
  • Je concentratie vergroten
  • Helder communiceren
  • Omgaan met (pieker)gedachten en/of emoties
  • Over zelfcompassie en zelfzorg

De trainingen zijn gratis en bestaan uit 12 bijeenkomsten en wordt aangeboden door een externe partner: Mindfulmoving. De groep bestaat uit maximaal 15 deelnemers.

Training op woensdagavond:
Datum: 29 januari t/m 23 april 2025
Tijd: 19.30 - 21.30 uur

Meer informatie over training en aanmelding

Studium Generale Café: De fragmenterende wereldorde
30 jan 2025 20:00 - 22:00
Programma

Afgelopen zomer presenteerde de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) het  rapport ‘Nederland in een fragmenterende wereldorde’. Hierin worden de belangrijkste geopolitieke verschuivingen geanalyseerd aan de hand van drie assen van fragmentatie: machtspolen, tonelen van machtsuitoefening en wereldbeelden. Door deze fragmentaties zullen vaker spanningen ontstaan tussen de strategische prioriteiten van ons buitenland beleid: weerbaarheid, welvaart en waarden. 

Strategische keuzes
De WRR beargumenteert dat de geopolitieke verschuivingen ook voor Nederland ingrijpende consequenties hebben. Nederland staat voor verstrekkende en soms pijnlijke keuzes waar het gaat om zijn kernbelangen. Deze keuzes beperken zich niet tot het buitenlands beleid in traditionele zin, maar strekken zich uit tot een breed scala aan beleidsterreinen en de binnenlandse maatschappelijke verhoudingen.Welke internationale ontwikkelingen overheersen? Met welke gevolgen hebben we in Nederland te maken? Tot welke keuzes worden we gedwongen?

Sprekers
Prof. mr. Corien Prins is voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR). Tevens is zij hoogleraar Recht en Informatisering aan Tilburg University. Coreferent is dr. Sebastian Reyn, hoofd ‘Geopolitics and Global Advocacy’ van ASML. Gespreksleider is prof. dr. Wim van de Donk, rector magnificus, tevens voorzitter van het College van Bestuur van Tilburg University

Meer informatie
Het SG-café is een initiatief van Studium Generale (SG) van Tilburg University en brengt maatschappelijke ontwikkelingen ter sprake.

Training || Minder perfectionisme door tijdsurfen | Tilburg
06 feb 2025 09:00 - 16:00
Programma

Stel jij hoge eisen aan jezelf? Ben je bang om fouten te maken? Kun je moeilijk omgaan met kritiek? Ben je erg gevoelig voor de mening van anderen? Vind je het moeilijk om hulp te vragen? Of leg je de lat zo hoog dat je niet eens aan een opdracht kunt beginnen? Als je één of meer van deze vragen herkent, dan is deze training misschien wel iets voor jou.


De training is gratis en bestaat uit 1 trainingsdag.


Trainer: 
Lies Leijs en Monique Römkens


Deelname en aanmelding:

  • Minimaal 6 en maximaal 12 studenten
  • Aanmelden kan tot en met 29 januari 2025


Meer informatie

Training Studeren met AD(H)D | Eindhoven
10 feb 2025 13:30 - 15:30
Programma

Wil je leren hoe je meer grip kunt krijgen en houden op je studie, rekening houdend met jouw AD(H)D? En ben je bereid om actief aan de slag te gaan met diverse strategieën die jou kunnen helpen om je studievaardigheden te verbeteren? Dan past deze training wellicht bij jou.

Deze training is gratis en bestaat uit 6 bijeenkomsten.

Data: maandag 10, 24 februari, 10, 24 maart, 14 april en 19 mei 2025

Deelname en aanmelding:

  • Minimaal 8 en maximaal 12 studenten
  • Aanmelden kan tot en met 3 februari 2025

College Brede Welvaart: De Waarde van Cultuur | Tilburg
13 feb 2025 15:30 - 17:30
Programma

Hoe dragen kunst, cultuur en erfgoed bij aan het welzijn van mensen, en aan de samenleving als geheel? Welke ontwikkelingen spelen er in de Brabantse culturele sector? En kan het stimuleren van een cultureel ‘gemeen’ bijdragen aan maatschappelijk vertrouwen? (SG-Certificaat)

Gratis entree, inschrijven verplicht. Meld je hier aan voor dit college 

Cultuur monitoren
In vogelvlucht kijken we naar de ontwikkelingen in en om de Brabantse culturele sector en haar makers, instellingen en het publiek. In de cultuurmonitor ‘Waarde van Cultuur 2024’ zijn onlangs deze ontwikkelingen via drie kapitalen in beeld gebracht. Cultureel kapitaal, dat refereert aan de intrinsieke, eigenwaarde van cultuur. Ten tweede het sociaal kapitaal, ofwel de maatschappelijke waarde van cultuur. En ten derde de economische waarde door bedrijvigheid en financiële stromen. Wat draagt de culturele sector bij aan ‘Brede Welvaart’? En waar zien actoren in het culturele veld werk aan de winkel?Een opstap voor gesprek over de waarde van cultuur is het idee van het cultureel ‘gemeen’.

Het cultureel ‘gemeen’

Al sinds mensheugenis wordt er cultuur gedeeld. Volgens cultuursocioloog Pascal Gielen is cultuur bovenal collectieve zingeving. Het ontstaat ook zonder subsidies van controlerende overheden of het winstbejag van commerciële partijen. Gielen pleit juist nu, in tijden van wantrouwen jegens de bestaande instituties, voor het stimuleren van maatschappelijk vertrouwen. Hij ziet daarbij een cruciale rol weggelegd voor culturele ‘commons’, ofwel het cultureel ‘gemeen’. Hierbij komen mensen in verbinding met elkaar en kunnen ze hun eigen cultuur ontwikkelen en beheren. Wat zijn ‘commons’? Door wie en hoe krijgt dat vorm? Kunnen ook traditionele cultuurorganisaties ‘gemeenzamen’? En zijn burgers in onze geïndividualiseerde samenleving wel gevoelig voor dit idee?

Sprekers
Na twee keynote-lezingen gaan we met een panel en de zaal in gesprek. In het panel hebben naast de twee keynote-sprekers zitting:Moderator is Patrick Vermeulen, directeur-bestuurder Het PON-Telos.

Collegereeks ‘Brede Welvaart
In deze collegereeks ‘Brede Welvaart’ kijken we naar de grote vragen van onze snel veranderende samenleving. We brengen de verschillende dimensies met elkaar in verband: financieel-economisch, sociaal-maatschappelijk en ecologisch. Hoe kunnen we vervolgens de transities vormgeven die ons een gezonde, rechtvaardige en welvarende toekomst moeten brengen? De verschillende benaderingen komen in deze reeks aan bod.De collegereeks is een initiatief van Programma Brede Welvaart en Studium Generale, Tilburg University. M.m.v. studievereniging voor bestuurskunde Magister | Juribes. Deze editie is georganiseerd in samenwerking met sociale kennisonderneming Het PON-Telos.

Aanmelden volgende colleges in deze reeks
De colleges in deze reeks staan telkens op zichzelf, het is dus niet per se nodig andere colleges in deze reeks te volgen. Voor elk college volgt t.z.t. een apart aanmeldformulier. Hierop kun je tevens aangeven op de hoogte te willen blijven van de volgende colleges. De colleges van dit voorjaar vinden plaats op:

Concert | Nederlands Studenten Orkest Waanzin | Eindhoven
18 feb 2025 20:15 - 22:15
Programma

Het Nederlands Studenten Orkest is een landelijk projectorkest vol ambitieuze jonge studenten, die zich naast hun studie op hoog niveau bezighouden met klassieke muziek. Onder leiding van dirigent Chloe Rooke brengen ze het groteske werk ‘Symphonie Fantastique’ van Hector Berlioz ten gehore. In de opdrachtscompositie ‘Ludus’ speelt Karmit Fadael met de spanningen, sensaties en overschrijdende gevoelens die bij speelse liefde om de hoek komen kijken. Op altviool staat Dana Zemtsov in de schijnwerpers met het bijzondere altvioolconcert van William Walton. Deze editie van het Nederlands Studenten Orkest bestaat uit een maand gevuld met eindeloze ‘Waanzin’!

Koop je ticket online via de website.

Thema – Waanzin
Sinds enkele jaren koppelt het NSO het jaarlijkse project aan een eigen thema. Zo kan ieder jaar een project gevormd worden met een unieke identiteit en verbindt het thema als rode draad de programmering en artistieke samenwerking per project tot een uniek geheel. 

Het NSO 2025 staat in het teken van ‘Waanzin’. 

Waanzin. Een veelomvattende term die, onder andere, perfect aansluit bij het groteske vijfdelige werk Symphonie Fantastique van Hector Berlioz. Het stuk beschrijft een droom waarin een jonge kunstenaar zijn liefde probeert te bereiken. Dit verhaal eindigt echter in een nachtmerrie waar de heksen en monsters op het graf van de jongeman dansen. Hoe langer het stuk duurt, hoe vreemder en grilliger het wordt. Het is het opzoeken van de grens tussen fantasie en werkelijkheid, die erg dun blijkt te zijn. In een staat van waanzin kan iemand zijn zelfbeheersing verliezen: wanneer iemand in de ban raakt van waanzin, wordt het vermogen om logisch na te denken of de realiteit objectief te beoordelen ernstig aangetast.

Met dit thema willen wij aandacht vestigen op de huidige problematiek in de culturele sector. Door het afnemen van financiële steun voor muziekgezelschappen zijn projecten moeilijker te realiseren. Het opkomen van al maar weer nieuwe onzekerheden zorgt voor een reeële aantasting van de toegankelijkheid van cultuur.

Bij het NSO streven wij om, onder andere, alle ticketprijzen zo laag mogelijk te houden om nieuw publiek te verwelkomen. Dit in het bijzonder voor studenten, zodat we leeftijdsgenoten kunnen enthousiasmeren en hen nog vele jaren kunnen betrekken bij dit muzikale feest.

Mini-symposium: Geloof het of niet: religie is overal! | Tilburg
20 feb 2025 14:45 - 16:30
Programma

Als je denkt dat religie langzaam maar zeker uit onze geseculariseerde samenleving verdwijnt zit je er flink naast: religie is overal! Tal van hedendaagse voorbeelden van godsdienst, geloof en spiritualiteit komen langs tijdens deze lancering van het Centrum voor Religie in de Publieke Sfeer.

Toegang gratis, aanmelden verplicht Registreer je hier voor dit mini-symposium 

Programma:
14.30
    Inloop
14.45    Kwis –  Suzanne Klein Schaarsberg (TSB)
15.00    Opening door decanen Karim Schelkens (TST) en Marc van Veldhoven (TSB)
15.15    Lezing Kees de Groot (TST) - De vervloeiing van religie 
15.45    Panelgesprek o.l.v. Peter Achterberg (TSB) met Jedidja van Boven (TST), Iman Delimustafić (TSB), Romy Oomens (TSB), Christel Teekman (TST), Franca Witlox (TSB) en Nora Kindermann (TST). 
16.15    Onderzoek in beeld. Impressies van lopend onderzoek (juniors, seniors, fellows) - Suzanne Klein Schaarsberg
16.30    Borrel in Grand Café Esplanade

Lancering Centrum voor Religie in de Publieke Sfeer
Het Centrum voor Religie in de Publieke Sfeer doet onderzoek naar de plaats en de rol van religie, niet-institutionele spiritualiteit en het heilige in de publieke sfeer van ‘seculiere’ samenlevingen. Het centrum komt voort uit een samenwerking van Tilburg School of Social and Behavioral Sciences (TSB) en de Tilburg School of Catholic Theology (TST). Kartrekkers van het centrum zijn Kees de Groot (TST), Peter Achterberg (TSB) en Suzanne Klein Schaarsberg (TSB). De opening wordt verricht door Karim Schelkensecaan, decaan van TST, en Marc van Veldhoven, decaan van TSB.

De vervloeiing van religie
Godsdienstsocioloog Kees de Groot (TST) zal in zijn inleidende lezing illustreren dat godsdienst, geloof en spiritualiteit van groot maatschappelijk gewicht zijn, op wereldschaal en in de Nederlandse samenleving, en dat het tijd wordt om dat grondig te onderzoeken.De nuchtere Nederlander ziet religie graag als iets van vroeger of als iets van anderen. Maar dan zien we niet wat zich voor onze ogen afspeelt niet alleen binnen het religieuze veld maar ook daarbuiten. Zo is een groeiende minderheid wèl dol op meditiate, al dan niet vergoed door de ziektenkostenverzekeraar. En de Brabantse Frontrunners verkondigen succesvol een eigentijds welvaartsevangelie. Het religieuze is tegenwoordig vooral verkrijgbaar in package deals. Onder jongeren worden behoudende culturele waarden weer omarmd, waarmee ook religieuze tradities in beeld komen. Politici in de VS, Zuid-Amerika en Europa verbinden steeds vaker conservatieve en nationalistische opvattingen met het christendom. En protestbewegingen die wijzen op samenzweringen van kwaadaardige elites overlappen met online en offline netwerken waarin de spiritualiteit van het zelf wordt verkend. Schijnbaar buiten de religieuze invloedssfeer vinden we aan de ene kant kerkelijke steun aan migranten die vrolijk voortgaat zonder religieus naamplaatje en aan de andere kant extreemrechtse teksten die verwijzen naar de ‘joods-christelijke’ traditie.

Panel
In het panelgesprek o.l.v. cultuursocioloog Peter Achterberg gaan we dieper in op de rol van religie in de hedendaagse samenleving. Waarom zijn yogamatjes en mediatiekussens nieuwe statussymbolen onder hoger opgeleiden? Hoe komt het dat spiritualiteit en religie steeds meer producten worden die we kunnen consumeren (een spoedcursus verlichting? 1300 euro!)? En wat is nog het verschil tussen een coach en een spirituele gids? We kijken ook naar andere ontwikkelingen in de samenleving. Waarom grijpt de 'TikTok generatie', meer dan hun ouders, terug op traditionele en religieuze waarden? Maar ook: hoe zetten al dan niet gelovige mensen het ‘liefdewerk’ voor mensen in kwetsbare situaties voort, dat door zusters en paters werd opgezet?Panelleden zijn de volgende promovendi:

Dit programma wordt georganiseerd door het Centrum voor Religie in de Publieke Sfeer en Studium Generale, Tilburg University. M.m.v. studievereniging voor Sociologie Versot.

Concert | Vo met een harde V
21 feb 2025 20:00 - 20:00
Programma

Op 21 februari 2025 is het zover: 'Vo met een harde V' is terug! Deze editie belooft opnieuw een avond vol live spektakel, samen met onze vrienden. Kom jij ook meegenieten?

Dit feest voor studenten in Eindhoven is vergelijkbaar met Vrienden van Amstel Live, maar dan met studenten zowel op het podium als in het publiek. Het doel? Studenten in Eindhoven een groots, toegankelijk podium bieden. Mis het niet!

Lezing: Intens leven in oorlogstijd | Tilburg
24 feb 2025 16:00 - 17:30
Programma

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen gaat na waarom oorlog ook mensen doet leven. Welke waarden zijn leidend in de brandhaarden die hij verslaat? Lezing vanwege de oorlog in Oekraïne, precies 3 jaar geleden geëscaleerd, en in het licht van de tentoonstelling ‘Unissued diplomas’.

Exacte locatie wordt nog bekend gemaakt.

Toegang gratis, aanmelden verplicht Registreer je hier voor deze lezing 

Zingeving
Zodra een oorlog is begonnen en je er deelgenoot van wordt, ontkom je niet aan de persoonlijke vraag naar de zin van je bestaan. De waarden die leidend voor je zijn worden flink opgeschud en je ontdekt karaktereigenschappen waarvan je misschien niet wist dat je ze had. Een oorlog zelf heeft misschien geen zin, maar het kan wel mensen zin geven.

Van oorlog ga je houden
Oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen onderzocht voor zijn boek ‘Van oorlog ga je houden’ wat de aantrekkingskracht is van oorlog. Al jaren komt hij ze tegen: mensen die tijdens oorlogen juist opleven, die er geluk vinden. Mensen die een oorlog missen als hij voorbij is. Hij spreekt hierover met militieleden, veteranen, psychiaters, onderzoekers en burgers die oorlogen meemaakten of nog steeds meemaken in onder meer Afghanistan, Irak, Syrië en Oekraïne. We maken in zijn lezing kennis met enkele veelzeggende karakters die hij tegenkwam, sommigen waren nog student tot ze in oorlog betrokken raakten. En waarom keert Melissen zelf trouwens steeds weer terug naar de oorlog? Een lezing over verbondenheid, de menselijke relatie met geweld en over intens leven, juist in de nabijheid van de dood.

Tentoonstelling ‘Unissued diplomas’
Deze lezing wordt georganiseerd op 24 februari, precies 3 jaar na de escalatie van de oorlog in Oekraïne, en ter gelegenheid van de tentoonstelling Unissued Diplomas. Dit is een indrukwekkende en confronterende tentoonstelling met persoonlijke verhalen van Oekraïense studenten die nooit zijn afgestudeerd omdat ze zijn omgekomen bij de Russische invasie in Oekraïne. De tentoonstelling is bedoeld om mensen te herinneren aan de oorlog en de prijs die Oekraïners dagelijks betalen in hun strijd voor vrijheid.De tentoonstelling ‘Unissued diplomas’ vindt tot 14 maart plaats in het Cobbenhagen-gebouw, in de foyer van de aula.

Dit programma wordt georganiseerd door Studium Generale, Tilburg University. De tentoonstelling ‘Unissued diplomas’ is op Tilburg University georganiseerd door afdeling Academisch Erfgoed.

Concert | A Diamond Anniversary
26 feb 2025 10:00 - 16:00
Programma

Lustrum Verenigingsconcert
Harmonieorkest Auletes, Symfonieorkest Ensuite, Gemengd koor Vokollage, Pianoleden
Muziekgebouw Eindhoven, Hertog Jan Zaal

Tijdens dit concert zullen al de onderverenigingen tezamen optreden ter ere van het 12e lustrum van ESMG Quadrivium.

Quadrivium viert dit jaar haar 60-jarig bestaan met een speciaal concert met alle drie de onderverenigingen op zondagavond 8 december in de Hertog Jan Zaal van het Muziekgebouw. Ons gemengd koor Vokollage, symfonieorkest Ensuite en harmonieorkest Auletes brengen een gevarieerd programma. Hoogtepunten zijn het Schicksalslied van Brahms, uitgevoerd door Vokollage en Ensuite en Finlandia van Sibelius, gespeeld door Vokollage en Auletes. Rhapsody in Blue verdient een speciale vermelding, uitgevoerd door Auletes en pianiste Milica Milic, precies 100 jaar na de première. We verwelkomen je graag op 8 december bij dit fantastische concert, waar de veelzijdigheid van klassieke muziek centraal staat!

Kaarten kosten €12,- voor studenten en €19,50 voor anderen en zijn te koop via de website van het Muziekgebouw.

Lezing: Geschiedenis van de democratische rechtstaat | Tilburg
10 mrt 2025 16:00 - 17:15
Programma
Event van Studium Generale Tilburg University

De democratie binnen en buiten Europa staat onder druk. Aan de hand van belangrijke historische momenten dringt rechtshistoricus Randall Lesaffer door tot de kern van ons politieke model en duidt hij de crisis van de democratische rechtstaat.

Tijd: 16.00-17.15 uur, inloop vanaf 15.45 uur.  
Toegang gratis, aanmelden verplicht Registreer je hier voor deze lezing 

Democratie onder druk
De ineenstorting van het communistische Sovjetrijk aan het einde van de Koude Oorlog markeerde in de ogen van velen de triomf van de westerse, democratische rechtstaat. Ze kondigde een nieuw tijdperk aan waarin dit politieke model onstuitbaar de wereld zou veroveren. Nu, dertig jaar later, lijkt dit model in crisis en voorspellen even zoveel waarnemers zijn ondergang. Inderdaad staat in vele landen, buiten én binnen Europa, de democratie onder druk. Ook in Nederland, waar de democratische rechtstaat diepe historische wortels heeft, worden bepaalde verworvenheden op het vlak van grondrechten en hun bescherming door sommigen in vraag gesteld. 
De geschiedenis leert ons een middenkoers te varen tussen ongebreideld optimisme en doemdenken. 

Mijlpalen
In zijn lezing gaat Randall Lesaffer op zoek naar de historische wortels van de democratische rechtstaat en legt hij verschillende lagen van zijn ontwikkeling in Europa en Amerika bloot om tot de kern van het model door te dringen. Op een boeiende manier behandelt hij enkele belangrijke mijlpalen van de westerse constitutionele geschiedenis als tijdelijke resultaten in een voortdurende strijd tussen politieke machtsagenda’s, economische belangen en abstracte ideeën. 

Nieuwe fase
In deze lezing focust hij, na een kort overzicht van een paar vroegere scharniermomenten, op de vorming van onze moderne democratie en rechtsbescherming in de context van de sociale welvaartstaat in de 20ste eeuw. Vanuit dit oogpunt leest de huidige crisis als een overgang naar een nieuwe fase in de lange geschiedenis van de democratische rechtstaat. 

Spreker
Randall Lesaffer is hoogleraar rechtsgeschiedenis aan de KU Leuven en Tilburg University. Hij doceert onder meer constitutionele geschiedenis en geschiedenis van het internationaal recht en de internationale betrekkingen. Recent verscheen van zijn hand het boek De rechtstaat. Een geschiedenis van het Westen (Owl Press 2024). Het schetst de evolutie van de rechtstaat in Europa en Noord-Amerika over een periode van vijfhonderd jaar.

Wetenschapstalkshow: De Tafel van Martinus
22 apr 2025 20:00 - 21:45
Programma
Festival | Night University | Tilburg
15 mei 2025 16:00 - 23:00
Programma

Night University is hét campus- en wetenschapsfestival van Tilburg University! Het jaarlijkse festival is gratis en toegankelijk voor iedereen, jong en oud.

Er is van alles te doen en te beleven tijdens Night University; lezingen, optredens, workshops, quizzen, rondleidingen en nog veel meer! Bekijk hieronder de aftermovie van 2024 voor een impressie van het festival.Aftermovie Night University 2024Bekijk de aftermovie van Night University 2024 en ontdek Tilburg University’s campus- en wetenschapsfestival. Ieder jaar heeft Night University een thema ter inspiratie. In 2024 was dat: ‘Feiten & Fabels’.

Training || Mindfulness | Tilburg
21 jan 2025 10:00 - 12:00
Programma
Aanmelding gesloten

Tijdens deze training ga je in 5 bijeenkomsten door mindfulness leren om in het moment te zijn. Veel stress wordt veroorzaakt door gedachten over het verleden of de toekomst. In deze training leer je dit los te laten en met mildheid naar jezelf te kijken. De stress die je jezelf oplegt wordt hierdoor minder.


De training is gratis en bestaat uit 5 bijeenkomsten.

Data: 21, 28 januari, 4, 11 en 25 februari 2025
Trainer: Angelique van Kempen - Hendriks


Deelname en aanmelding:

  • Minimaal 6 en maximaal 12 studenten
  • Aanmelden kan tot en met 14 januari 2025


Meer informatie

Training || Verlies en rouw | Tilburg
23 jan 2025 09:30 - 11:30
Programma
Aanmelding gesloten

Tijdens de bijeenkomsten verkrijg je inzicht in je eigen rouwproces. Uitgangspunt van de bijeenkomsten is dat je je verhaal kunt vertellen. Daarnaast kunnen de volgende onderwerpen aan bod komen: gemis en herinneringen; stilstaan bij je persoonlijke veerkracht en wat jij in kunt zetten om dit verlies te verdragen; aanpassen aan de nieuwe situatie; steunbronnen. De behoefte van de deelnemers bepaalt mede de invulling van de bijeenkomsten.


De training is gratis en bestaat uit 6 bijeenkomsten.

Data: 23 januari, 6, 20 februari, 13 maart, 10 april en 15 mei 2025
Trainer: Anneke Antonissen


Deelname en aanmelding:

  • Minimaal 3 en maximaal 6 studenten
  • Aanmelden kan tot en met 15 januari 2025


Meer informatie