Additive Manufacturing
De onderzoeksgroep Additive Manufacturing richt zich op composietprinten, metaalprinten en 3D-printen. Het team van experts ontwikkelt innovatieve toepassingen en procesverbeteringen voor en met bedrijven, zodat deze toegepast kunnen worden in het productieproces.
Met een focus op toegepast onderzoek werkt de onderzoeksgroep samen met bedrijven, studenten, studententeams en andere kennisinstellingen om stappen vooruit te zetten en de mogelijkheden van Additive Manufacturing (AM) nog beter te benutten. AM is een proces waarbij producten worden gemaakt door lagen materiaal op elkaar aan te brengen. Het biedt nieuwe manieren om complexere producten te maken, prototypes sneller te produceren en afval te verminderen. Het onderzoek wordt gedaan met partners uit de industrie en richt zich vooral op de toepassing van AM. Ook ontwikkelt de onderzoeksgroep lesmateriaal om studenten kennis te laten maken met het vakgebied.
Locaties
De onderzoeksgroep Additive Manufacturing is gevestigd op de Fontyslocatie Nexus in Eindhoven en op de Brainport Industries Campus (BIC), ook in Eindhoven.
Brainport Industries Campus: dé plek voor Smart Industry
De BIC is een moderne manufacturing campus in Eindhoven. Het is de plek waar de hightech maakindustrie samenkomt, waar we van elkaar leren en direct samenwerken met de nieuwe generatie technisch opgeleiden. De locatie fungeert als een ecosysteem voor:
- Hightech productiebedrijven
- Onderzoeksinstituten
- Onderwijsinstellingen
Zij werken samen om te innoveren en het gebied van geavanceerde productie vooruit te helpen. Een van de spelers in dit ecosysteem is Fontys Hogeschool met de onderzoeksgroep Additive Manufacturing.
Fontyslocatie op de Brainport Industries Campus
Onderzoeksgebieden
Technologie en labs
In de Objexlabs richten we ons op onderzoek en technologie voor Additive Manufacturing. Ons doel is om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor echte uitdagingen. Ook verbeteren we de huidige technologieën om efficiëntie en effectiviteit te vergroten.
Naast de standaard FDM/FFF printers gebruikt onze onderzoeksgroep gespecialiseerde apparatuur, zoals een roestvrijstalen SLM printer, een grootschalige robotarm korte vezel composiet 3D printer en een kleine continue vezel composiet 3D printer, om additieve productieprocessen te bestuderen en te verbeteren.
Objexlabs
Onze onderzoeksgroep is onderverdeeld in drie Objexlabs:
- Objexlab richt zich op algemeen 3D printen van polymeren
- Objexlab M richt zich op metaal 3D printen
- Objexlab C richt zich op 3D printen van composietmaterialen
Onderzoeksprojecten
-
Printed Molds (PriMo)
Additive Manufacturing Project Printed Molds (PriMo) Over het project Partners Contact Ontwikkeling van een 3D-geprinte deelbare mal voor fabricage van composietdelen met RTM-proces Onderdeel van: Additive Manufacturing Wat houdt het project in? Composietdelen zijn energie-efficiënte vervangers van metalen in high tech producten.
Lopend
-
AACOMA
Het onderzoeksproject AACOMA verbindt het MKB met innovatie instituten en technische centra. Bedrijven worden op de hoogte gebracht van geavanceerde methoden om met composieten producten te maken
Lopend
-
FAtigue investigations for Robust Additively manufactured Objects (FARAO)
Additive Manufacturing Project FAtigue investigations for Robust Additively manufactured Objects (FARAO) Partners Contact Partners MTA Nexperia VDL-ETG Contact
Afgerond
-
Cooling of Electronics by NAtural COnvection (CENACO)
Additive Manufacturing Project Cooling of Electronics by NAtural COnvection (CENACO) Over het project Partners Contact Een koelsysteem voor het koelen van vermogenselektronica door middel van vloeistofkoeling op basis van natuurlijke convectie. Hiermee wordt er warmte afgegeven aan een warmtewisselaar ter plaatse van de te koelen component en deze warmte wordt via het koelmiddel afgevoerd naar een
Afgerond
-
Reinforced Additively Manufactured Structures for Extended Survival (RAMSES)
Additive Manufacturing Project Reinforced Additively Manufactured Structures for Extended Survival (RAMSES) Over het project Partners Contact Reinforced Additively Manufactured Structures for Extended Survival (RAMSES). Onderzoek naar verbetering van vermoeiingslevensduur van 3D geprinte elastische elementen Onderdeel van: Additive Manufacturing Wat houdt het project in? In het kader van het RAMSES
Afgerond
Verbinding met onderwijs
Bij Fontys Additive Manufacturing slaan we een brug tussen innovatie en onderwijs. Onze onderzoekslijn is nauw verweven met het lesprogramma van Fontys Engineering en biedt studenten de kans om theorie direct in de praktijk te brengen. We beschikken over state-of-the-art apparatuur en diepgaande expertise op het gebied van materiaalwetenschap, ontwerp en engineering. Dit maakt ons dé partner voor bedrijven die voorop willen blijven lopen in productontwikkeling en productiemethodieken.
Uitdagende projecten
Onze studenten werken mee aan diverse uitdagende projecten binnen de voltijd- en deeltijdopleidingen én de minor Smart Product Development in Additive Manufacturing. In samenwerking met, en onder begeleiding van bedrijven werken zij aan actuele vraagstukken en ontwikkelen zij vernieuwende oplossingen. Stagiairs of afstudeerders worden ingezet bij vooruitstrevende bedrijven, waar zij direct bijdragen aan innovatie met concrete use-cases.
Waardevolle leeromgeving
Met deze unieke samenwerking creëren we niet alleen een waardevolle leeromgeving, maar bieden we ook bedrijven toegang tot frisse ideeën, nieuwe inzichten en toepasbare resultaten. Samen bouwen we aan de toekomst van productontwikkeling!
Voor studenten
Minor Smart Product Development with Additive Manufacturing
Verdiepende technische minor over Additive Manufacturing (AM), ook bekend als 3D-printen. De toelatingseisen zijn gebaseerd op een technische bachelorstudie, zoals Werktuigbouwkunde, Mechatronica, Automotive, Toegepaste Natuurkunde, of een vergelijkbare studie. Het studiemateriaal is in het Engels. Als er deelnemende internationale studenten zijn, zullen de colleges ook in het Engels zijn.
Meer info over minorFontys Platform Meet & Match
Studenten kunnen het hele jaar door contact leggen met bedrijven die actief zijn in de technieksector. Op het platform van Fontys Meet & Match staan meer dan 500 bedrijfsprofielen. Log in en kies met welke bedrijven je in contact wilt komen. Ook Fontys docenten en onderzoekers kunnen hier terecht om de juiste connectie te maken.
Heb je al een profiel?
Als je al een profiel hebt op dit platform, dan kun je via deze link jouw persoonlijke link opvragen.
Nog geen profiel, wel interesse?
Wil je wel gebruik maken van deze uitgebreide bedrijvendatabase en heb je nog geen profiel? Dan kun je als student via deze link een profiel aanmaken.
Fontysmedewerkers
Wil je als Fontysmedewerker een kijkje nemen in de database ga dan naar deze link.
Kennisdeling
Lezingen/workshops
- Congres Industrieel AM in Metalen - Rein van der Mast
- Precisiebeurs - Precisietechnologie - The prediction of deformations in LPBF 3D printed parts using state of the art commercial software - Olaf van Buul
- Precisiebeurs - PrecisietechnoMass Reduction - Using AM and topology optimisation - Mike Braat
- RIGHTWEIGHT MOOC Interreg Rightweight project
Afstudeerscripties
- Mechanism for Maturation of 3D Printed Living Cartilage
- Simulatie van Laser Powder Bed Fusion met Siemens NX
- A new concept design of the AM-sort machine
- Het energiezuinig koelen met natuurlijke convectie van een 500W warmtebron
- Optimization and testing of magnetic melt electro writing 3D printing system
Publicaties
- Mikrokroniek DSPE - nr. 4 2023 - Rein van der Mast en Stef Rijkers
- Inherente spanningsmethode (Siemens NX): manier om afwijking in LPBF voor te zijn
- Fontys neemt CEAD AM Flexrobot in gebruik
Partners
Composiet
- Delft Hyperloop – Technisch advies, printen onderdeel hyperloop studententeam
- Fontys Applied Natural Sciences – Materiaalontwikkeling, Recycling, procesanalyse & modelontwikkeling
- MCPP – Materiaalontwikkeling
- Novafast – printen body solarvoertuig
- Tu/ecomotive – Technisch advies, printen auto studententeam
Onderwijs
- Berkvens – 3D printen van een deur m.b.v. complexe toolpaths
- Ceratec – AM keramische materialen
- Covestro – Fullcontrol 3D printen
- MINDBase – Printen modulaire boot
- Stratasys – printen variabele lattices in SLS
- Tectonic – Printen Foamende materialen
- Torpedokid – Printen body voertuig
- VDL Fibertech – Printen modulaire RTM-mallen
Metaal
- IAMM