Polymers
Polymers
Onderzoeksthema Polymers richt zich op de kunststoffen in een zo breed mogelijk opzicht. Binnen het onderzoekthema Polymers wordt gekeken naar de volledige keten van kunststoffen: produceren-analyseren-verwerken. Denk hierbij aan mogelijkheden op het gebied van het verwerken van polymeren (o.a. extruderen, spuitgieten, 3D printen), het gebruik van nieuwe materialen (o.a. additief toevoegingen, biopolymeren), het testen van de producten en natuurlijk wordt de recycling niet vergeten.
Fontys heeft, in samenwerking met het (regionale) bedrijfsleven, al verschillende onderzoekslijnen uitgezet op een aantal van deze gebieden en worden verder uitgewerkt en geoptimaliseerd.
De maatschappelijke relevantie is groot: polymeren zijn overal. Jaarlijks wordt er meer dan 300 miljoen ton kunststof wereldwijd geproduceerd. Het materiaal is een duurzaam materiaal, ze gaan lang mee, maar eenmaal in de natuur zijn ze moeilijk afbreekbaar. Ook daar wordt in dit onderzoeksthema naar gekeken. Biobased chemicals en biobased materialen is een van de onderzoekslijnen.
Het analyseren van kunststof materialen is voor bedrijven bij Fontys eveneens mogelijk. De mogelijke analyse apparatuur daartoe zijn er binnen het zogenaamde servicelab van Fontys Hogeschool TNW.
In het onderzoeksthema wordt samen met studenten en het bedrijfsleven gewerkt aan onderzoeken.
Overzicht lab Polymers
Thermofisher HAAKE™ Rheomex PTW 16 Twin-Screw Extruder, l/d 40, om compounds te produceren.
Zwick ZW10 trekbank die uit te rusten is in trek- druk- en buig-opstelling.
3D printen: van filament extrusie, 3D printen tot aan het shredden van de 3D print modellen.
Sumitomo 35 ton spuitgietmachine waarmee testsamples geproduceerd kunnen worden.
Wij staan klaar.