Sprint naar content
Project

ValuSect

Het project ValuSect, the Value of Insects, heeft als doel insecten als voedsel, voer en nieuwe eiwitbron te introduceren in Noordwest-Europa. Om de agrovoedingsbedrijven in deze landen te ondersteunen met deze introductie, wordt er een platform ontwikkeld om kennis en wetenschappelijke resultaten binnen deze sector te delen. Fontys is een van de negen partners in dit Interreg-project.

Onderdeel van:

Wat houdt het project in?

In een tijd van toenemende bevolking en afnemende hulpbronnen, vooral het zeer dichtbevolkt gebied Noordwest-Europa, zijn duurzame alternatieven voor voedsel nodig. Insecten zouden een van deze alternatieven kunnen zijn. ValuSect is een project gefinancierd door Interreg North-West Europe. De internationale samenwerkingspartners delen hun kennis op het gebied van insecten als hulpbronnen voor de ontwikkeling van (half)afgewerkte voedingsproducten. Door samen te werken en deze kennis beter te benutten, kunnen insecten een alternatieve voedselbron worden.

Projectdoelstelling

Het verbeteren van de insectenproductie en de houding van consumenten staat centraal in het project. Streven is dat insecten een cruciaal onderdeel uit gaan maken van een meer duurzaam voedselpatroon in Noordwest-Europa. Fontys is verantwoordelijk voor het deel van het project dat zich richt op bedrijfsinnovatie, waardecreatie en consumentenacceptatie.

Periode

2020-2023

Resultaat

Na vier jaar toegewijd onderzoek is het ValuSect-project tot een einde gekomen, waarmee de uitgebreide onderzoeken naar verschillende aspecten van insectenteelt, procesoptimalisatie en consumentenacceptatie zijn afgerond. Het succes van het project is te danken aan de expertise van een indrukwekkend consortium van 11 partners.

Focus vier insectensoorten

ValuSect heeft zich verdiept in een breed scala aan onderzoeksonderwerpen, met de focus op vier belangrijke insectensoorten: de gele meelworm (Tenebrio molitor), de zwarte soldatenvlieg (Hermetia illucens), de huiskrekel (Acheta domesticus) en de treksprinkhaan (Locusta migratoria). Waardevolle inzichten werden gegenereerd over teelttechnieken, voedingswaarde en verwerkingsmethoden voor elk van deze soorten. Bovendien werkte ValuSect gedurende het project nauw samen met kleine en middelgrote ondernemingen (mkb/kmo) binnen de insectensector. Het project bood deze bedrijven ondersteuning via een voucherregeling om hun onderzoeksvragen te beantwoorden. Door bij deze kennisoverdracht alle spelers uit de toeleveringsketen te betrekken, kunnen ze nog beter samen optrekken om insecten als alternatieve en duurzame voedselbron in de markt te zetten.

Video

Insectenkweek

Deze video geeft een inkijkje in het project ValuSect

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.



Contact

Foto van persoon

Dr. S. (Sonja) Floto-Stammen

Docentonderzoeker