De Circulaire Sprong
De Circulaire Sprong is een onderzoeksproject van de hogescholen Fontys en Avans. In dit project werken het Fontys Centre of Expertise for Sustainable & Circular Transitions (CoE-SCT) en het Centre of Expertise Brede Welvaart & Nieuw Ondernemerschap (BWNO) samen aan een circulaire economie in de Brabantse regio.
Wat houdt het project in?
We combineren kennis en kunde op het gebied van technologie, gedrag en economie om zo de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Dat doen de hogescholen niet alleen, maar met diverse partners zoals bijvoorbeeld Brainport Smart District/Brainport Development en Midpoint Brabant. Samen zetten we Living Labs op. Fysieke locaties waar praktijk, onderzoek en onderwijs bij elkaar komen. Bij de start van het project waren de Living Labs van Fontys Bouw & Infra in Helmond en Textielketens in Tilburg al actief. Avans heeft daar de projecten Circular Cotton Cascade, Urban Living Lab Breda, Plaats de Kleine Aarde en Circulaire Accounting in de Bouw aan toegevoegd.
In de living labs worden circulaire innovaties en werkwijzen ontwikkeld en met andere regio’s vergeleken. Studenten, docenten en onderzoekers gaan samen met het bedrijfsleven hun circulaire vraagstukken onderzoeken. Alle onderzoeken steunen op een ingericht kwaliteitssysteem. De impact van circulaire innovaties, inclusief methoden en nieuw circulair beleid, worden gestructureerd voor iedereen inzichtelijk gemaakt.
Projectdoelstelling
Nederland heeft als strategische doelstelling om in 2050 een 100% circulaire economie te zijn. Wat dat precies is weten we nog niet. Dat moet verder onderzocht en uitgeprobeerd worden. Wat we wel weten is dat voor die circulaire economie producten anders vormgegeven, verkocht en (her)gebruikt moeten worden en dat we daarvoor processen anders moeten vormgeven en organiseren. Zowel grotere bedrijven als mkb bedrijven moeten hiervoor de kennis en netwerken nog ontwikkelen. Met De Circulaire Sprong richten we ons op het midden-en kleinbedrijf (mkb).
Periode
Het project loopt van 1 december 2021 t/m 30 november 2025.
SPRONG subsidie
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Regieorgaan SIA. Met het SPRONG-programma stimuleert het Regieorgaan SIA de samenwerking tussen onderzoeksgroepen van verschillende hogescholen die de potentie hebben om binnen 8 jaar uit te groeien tot een krachtige SPRONG-groep.
Projectpagina Avans
Aangezien dit een samenwerking is van Fontys en Avans, is er ook op de website van Avans een projectpagina te vinden m.b.t. de Circulaire Sprong. Bekijk deze pagina hier.
Partners
Resultaten
Podcast
Beluister hier de podcastserie van de Circulaire Sprong. Een podcastserie over de praktijk van Living Labs in de transitie naar een circulaire economie. Wat doen ze in die Labs? Wie zijn betrokken? Waar gaan ze over en hoe maken ze samen Brabant circulair?
Projecten
Ecodorp Boekel
Project in samenwerking met Ecodorp Boekel.
Bijeenkomsten
Themabijeenkomst 4 Governance & Besluitvorming - 1 februari 2024
Over de ontwikkeling van reflexieve governance naar een lerend ecosysteem.
Consortiumbijeenkomst - 10 oktober 2023
Online bijeenkomst om de partners van de Circulaire Sprong op de hoogte te houden van de voortgang van het project.
Themabijeenkomst 3 Sociale Innovatie & Gedrag - 22 juni 2023
Over de ontwikkeling van reflexieve governance naar een lerend ecosysteem.
Themabijeenkomst 2 Energietransitie - 8 maart 2023
Over wat de energietransitie (on)mogelijk maakt.
Themabijeenkomst 1 Circulair Ondernemen MKB - 30 november 2022
Diverse lezingen en workshops over circulair ondernemen in het MKB.
Kennisfestival van de kleine verhalen - 2022
Een festival over de rol van wetenschap, kunst, cultuur, psychologie en samenleving in de circulaire economie.