Sprint naar content

Over het project

Het recyclen van consumentenproducten – zoals karpetten- is een belangrijke stap in de transitie naar een circulaire economie. De techniek om karpetten te recyclen is er. Maar voor een succesvol retoursysteem is meer nodig. In dit KIEM project wordt een circulair businessconcept voor recyclebare bio-based ontwikkeld.

Onderdeel van:

Wat houdt het project in?

Het recyclen van consumentenproducten – zoals karpetten- is een belangrijke stap in de transitie naar een circulaire economie. De techniek om karpetten te recyclen is er. Maar voor een succesvol retoursysteem is meer nodig: We moeten weten uit welke materialen het product bestaat (productpaspoort) en het retoursysteem moet economisch rendabel zijn. Bovenal moeten eindgebruikers de afgedankte kleden daadwerkelijk retourneren.

Projectdoelstelling

Centraal staat de vraag hoe consumenten gemotiveerd en gefaciliteerd kunnen worden om afgedankte karpetten te retourneren. In het project wordt de kennis over consumentengedrag geïntegreerd met technische kennis over het recycle-proces en kennis over circulaire businessmodellen.

Periode

Voor dit project, dat loopt van 1 februari 2022 tot en met 31 januari 2023, werkt het Fontys Expertisecentrum Circulaire Transitie samen met Arapaha BV (ontwerper van bio-based consumentenproducten), Donkersloot Trade (producent van exclusieve karpetten), Phenomena (agentuur en distributeur van vloerkleden) en CuRe Technology (expert op het gebied van recycling van o.a. vloerkleden). Daarmee is de hele keten (ontwerp, productie, verkoop, gebruik en recycling) vertegenwoordigd.

Resultaat

Het eindproduct is een repliceerbaar businessconcept voor het recyclen van duurzame consumentenprojecten, dat gedeeld wordt met andere ondernemers.