Maak Ruimte voor Werk
In dit project wordt onderzocht hoe gemeenten ruimte voor maakbedrijven in steden kunnen behouden en ontwikkelen.
Lopend
Het lectoraat wil nieuwe bouwstenen en innovaties opsporen om een ondernemende regio te blijven. Bovendien wil het een praktijkbijdrage leveren aan het begrip en de verklaring voor pijlers van duurzame economische groei in de (Brainport) regio.
Onder leiding van lector dr. Cees-Jan Pen werken docent-onderzoekers aan diverse onderzoeksprojecten. De onderzoeksthema's worden bovendien ingebed in het onderwijs, waardoor ook studenten bijdragen aan het onderzoek van het lectoraat.
Luister naar Cees-Jan Pen: Bedrijventerreinen spreken vaak maar weinig tot de verbeelding. Veelal zijn het terreinen aan de rand van een gemeente, waar bezoekers alleen komen als ze er echt moeten zijn. Maar dat beeld is langzaam aan het veranderen. Niet alleen zijn bedrijventerreinen goed voor maar liefst een kwart van alle werkgelegenheid.
Het lectoraat wil enerzijds een praktijkbijdrage leveren aan het begrip en verklaring voor pijlers duurzame economische groei (Brainport)regio en anderzijds het praktijkgericht opsporen van nieuwe bouwstenen/innovaties rondom digitalisering en klimaatverandering om een veerkrachtige regio te blijven.
Op basis van de ontwikkelingen in de regio en gesignaleerde trends focust het lectoraat zich op drie onderzoeksthema’s:
Een economisch model dat uitgaat van oneindige groei past niet bij een wereld met eindige resources. Toch is dit ons gangbare economische model. Een groeiende wereldbevolking en toenemende klimaatproblematiek vragen om vernieuwende strategieën en economische modellen om in de nabij toekomst in onze energie- en grondstoffenbehoefte te kunnen blijven voorzien. Deze hernieuwde aanpak kan worden samengevat als het concept circulaire economie (CE).
Het lectoraat legt de nadruk van het onderzoek op de vestigingsplaatsvoorwaarden (basics) die in de regio en het stedelijk gebied in het bijzonder, op orde moeten zijn. Voor het onderwerp ‘Quality of life’ werkt het lectoraat meer op het terrein van de ‘supplyside’ vestigingsplaatstheorieën. Kortom: banen volgen mensen, in plaats van andersom. Mede daarom krijgt ‘quality of life’ en het bredere ‘waardebegrip’ zoveel aandacht in ons onderzoek. Dit samen is het regionaal ecosysteem waarom Brainport onder meer de slimste regio is en een uniek samenspel kent van ondernemers, overheid, onderwijs en omgeving. Stedelijke innovatiemilieus, zoals creatieve broedplaatsen en campussen, maken integraal onderdeel uit van dit ondernemende ecosysteem en zijn daarom nadrukkelijk onderwerp van onderzoek door het lectoraat.
Big data zal de dagelijkse praktijk van het mkb steeds ingrijpender gaan veranderen. De omvangrijke datasets uit bedrijfsbronnen bevatten een schat aan informatie. mkb-bedrijven kunnen profiteren van slim gebruik van big data bijvoorbeeld ter versterking van hun marktpositie en ter verbetering van technologieontwikkeling. Organisaties kunnen dankzij big data ook op grote schaal steeds beter maatwerk leveren aan klanten. En big data zal steeds belangrijker worden om goede beslissingen te kunnen nemen. Nog weinig mkb-ers passen echter het enorme potentieel van big data toe.
Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken. Aan die zes thema’s zijn in totaal tien centra gekoppeld waarbinnen het onderzoek vorm krijgt. De centra bestaan uit centres of expertise (CoE’s) en kenniscentra (Kc’s).
De ondernemende regio is verbonden aan de onderstaande 3 CoE's:
Het lectoraat voert zowel binnen als buiten Fontys samen met partners projecten uit op de onderzoeksthema's die aan bod komen binnnen 'De ondernemende regio'. Hieronder vind je een overzicht van activiteiten en projecten vanuit het lectoraat De Ondernemende Regio.
In dit project wordt onderzocht hoe gemeenten ruimte voor maakbedrijven in steden kunnen behouden en ontwikkelen.
Lopend
In dit project wordt onderzocht hoe individuen en organisaties regionaal precies met elkaar samenwerken.
Lopend
In dit project wordt onderzocht richt zich op het verbeteren van de levenskwaliteit in de grensregio Noord-Limburg en de aangrenzende Duitse gebieden.
Lopend
In dit project wordt onderzocht hoe gemeenten broedplaatsen kunnen ondersteunen met een duurzaam huisvestingmodel en samenwerking.
Lopend
Dit onderzoek richt zich op de voorgenomen ontwikkeling van een deelschuur in Buurtschap te Veld in Eindhoven Noord.
Lopend
In dit project wordt onderzocht hoe een woning en alles daaromheen van invloed is op eenzaamheid onder jongeren.
Lopend
Dr. Cees-Jan Pen werkt al jaren op het grensvlak van economisch onderzoek en praktijk en streeft ernaar bruggen te slaan tussen beide werelden. Hij houdt zich bezig met vitale binnensteden, transformatie, herbestemming en leegstand.
Lees meer over Cees-Jan Pen Bekijk publicatiesWil je artikelen van voor 2023 lezen? Kijk dan hier!
Wil je colums en opninies van voor 2023 lezen? Kijk dan hier!
Sleutel voor grote transities op vaak ‘vergeten’ bedrijventerreinen: ‘Dit moet lokaal op de agenda’
Logistiek van morgen, begint vandaag.
Wil je meer van vóór 2023 bekijken of beluisteren? Kijk dan hier!