Project

Echografie bij infuusprikken

Bij sommige patiënten is het aanbrengen van een infuus een pijnlijke en lastige aangelegenheid. Rick  van Loon heeft met zijn onderzoeksproject als doel om in 95% van de gevallen de eerste prik-poging succesvol te laten zijn.

Rick: “Ik heb een model ontwikkeld waarmee je kunt bepalen of een patiënt makkelijk of moeilijk te prikken is. Het Adult Difficult Intravenus Acces (A-DIVA) model. Dit kun je vooraf toepassen. Als blijkt dat een patiënt moeilijk te prikken is, kun je iemand vragen die meer ervaring heeft om te prikken of je kunt besluiten om echogeleid te prikken. Dit voorkomt dat we een patiënt onnodig vaak moeten prikken. De onderzoeksresultaten leidden uiteindelijk tot een publicatie in Medicine, waardoor internationale aandacht ontstond. Het model, dat is ontwikkeld voor chirurgische patiënten, wordt nu op andere afdelingen, extern in andere Nederlandse ziekenhuizen én internationaal gevalideerd: in Zwitserland, de Verenigde Staten en Australië.”

Zijn eerste onderzoek krijgt nu een vervolg in de vorm in een promotietraject waarin hij wordt begeleid door dr. Angelique Dierick, lector bij Fontys en werkzaam in het Catharina ziekenhuis. De vervolgstudie gaat over echogeleid prikken, met als doel om ook niet-specialisten te bekwamen in deze techniek. “Het is mijn droom dat geen enkele patiënt ‘misgeprikt’ wordt.”


Partners

Sfeerafbeelding Fontys
Logo TU eindhoven


Contact

Foto van persoon

R. (Rick) van Loon

Docentonderzoeker