IAMM (Industrial Additive Manufacturing in Metals)
Fontys, Windesheim en Saxion, de drie hogescholen met 3D-metaalprinters, hebben zich verenigd in het initiatief IAMM (Industrial Additive Manufacturing in Metals) om samen en met universiteiten, brancheverenigingen, kenniscentra en tech-bedrijven metaalprinten de komende jaren als vervaardigingstechniek te bevorderen. Niet alleen de techniek, maar ook alles in de keten wat er mee samenhangt. IAMM is gericht op praktijkonderzoek naar innovatieve ontwikkelingen én vernieuwende toepassingen van 3D-metaalprinten.
Wat is de uitdaging?
3D-printen, ook wel additive manufacturing genoemd, is de afgelopen jaren snel populairder geworden. Veel bedrijven hebben vaak een filamentprinter staan en printen er modellen en hulpstukken mee. Metaalprinten is een stuk lastiger. Omdat de kosten hoger zijn, is een goede inbedding in de keten van groot belang, niet alleen in technologisch, maar ook in commercieel opzicht. "De ontwerper en de werkvoorbereider moeten elkaar makkelijk weten te vinden. Beslissingen die de ontwerper neemt hebben namelijk grote gevolgen verderop in de keten",
vertelt Rein van der Mast, onderzoeksleider 3D-printen in Metalen bij Fontys Engineering.
Samenwerkingspartners
De betrokken hogescholen hebben in de afgelopen jaren geïnvesteerd in faciliteiten voor en onderzoek naar 3D-metaalprinten, samen met talloze bedrijven en instellingen. Door intensief samen te werken is er een slagvaardige onderzoeksgroep ontstaan met een groot geografisch bereik in Nederland, diverse faciliteiten en specialisaties. Binnen de groep wordt samengewerkt met verschillende regionale fieldlabs en de volgende Centres of Expertise: GreenPAC, TechForFuture en HTSM Fontys. Het netwerk is verbreed door samenwerking met Flam3D, de netwerkorganisatie voor 3D-printen in de Benelux.
Sprong-aanvraag
Het regieorgaan SIA honoreerde op vrijdag 16 december 2022 de SPRONG-aanvraag van penvoerder Windesheim (lectoraat Kunststoftechnologie), Saxion en Fontys. SPRONG is een subsidieregeling, die samenwerking stimuleert tussen de hogescholen op het vlak van onderwijs en onderzoek met derden, waaronder het bedrijfsleven. Voor de komende vier jaar gaat IAMM met de subsidie en 50 procent cofinanciering aan de slag. Inmiddels is een groot aantal organisaties aangehaakt bij dit initiatief, waaronder brancheverenigingen, kenniscentra, universi-teiten en vooraanstaande (hightech) bedrijven.
NIEUWS
- Terugblik Holland High Tech Event 2022
Meer informatie
Heeft u interesse in 3D-metaalprinten en wilt u meer weten over de samenwerkingsmogelijkheden? Neem dan contact op met een van de hogescholen: