Holistic Social Retrofit
Dit onderzoeksproject richt zich op renovatieoplossingen die sociaal acceptabel, klimaatbestendig, betaalbaar en schaalbaar zijn.
Lopend
Het lectoraat Moral Design Strategy wil met een verfrissende methodologie een bijdrage leveren aan het menselijker maken van een smart society. De moraliteit van het individu speelt hierbij een centrale rol. Door ons onderzoek kan de ontstane afstand tussen individu en maatschappij verkleind worden. Zodoende kunnen we bijdragen aan een bestendigere organisatievorming in zowel het publieke als private domein.
In toenemende mate vertrouwen we een deel van ethische besluitvorming aan smart-technology toe. Technologie heeft vaker dan ooit een ethische lading. Dit kan soms verregaande consequenties hebben voor consumenten, burgers of organisaties. Hoe zeker moet een algoritme zijn van haar zaak om een burger van fraude te beschuldigen? En wanneer moet een veiligheidscamera de politie inschakelen wanneer het een vechtpartij denkt te voorspellen? Hoeveel risico mag een chat-bot die financieel advies geeft een klant laten lopen? En welke data moet een HRM-bot prioriteit geven in het maken van een perfecte match tussen een sollicitant en een functieprofiel? Wie mag bepalen hoe een algoritme op een sociaal media platform omgaat met desinformatie?
En als we dit alles dan weten: hoe kunnen we deze kennis dan omzetten naar zinnige ontwerpen en strategie? Wat betekent dit voor de missie en visie van een organisatie? En hoe kan een organisatie vervolgens op een transparante manier vaststellen dat het morele ontwerp ook daadwerkelijk datgene doet zoals dat oorspronkelijk bedoeld was? Dergelijke vragen leiden tot belangrijke uitdagingen op het gebied van morele autoriteit, ethische besluitvorming, en morele strategievorming. Om deze maatschappelijke vraagstukken verder op te pakken, gaat het lectoraat Moral Design Strategy hier onderzoek naar doen.
Dit onderzoeksproject richt zich op renovatieoplossingen die sociaal acceptabel, klimaatbestendig, betaalbaar en schaalbaar zijn.
Lopend
Onderzoek binnen 7 Nederlandse gemeenten, waarbij ethische commissies en besluitvorming rond Smart Cities ontwikkelingen worden onderzocht.
Lopend
Studenten werken samen aan inclusieve richtlijnen voor Human-Centered XR-design voor Europa
Lopend
Dit onderzoek wil aanbevelingen doen voor lokale overheden en burgergroepen om hun juiste aandeel te hebben in ontwikkeling van digitale technologie.
Lopend
In dit onderzoek wordt de impact van de transitie naar quantumcomputers onderzocht, om zo bij te dragen aan een Nederlands ecosysteem voor quantumveilige cryptografie.
Lopend
Samen met 11 partners gaat Fontys de uitdagingen en kansen onderzoeken die ontstaan doordat eXtended Reality steeds verder in de maatschappij toegepast wordt
Lopend
Mr. dr. Bart Wernaart heeft jarenlange ervaring als jurist en docent ethiek aan de Fontys Hogeschool. Als lector wil hij een brug slaan tussen technologie, maatschappij en ethiek. De nadruk ligt op de individuele moraliteit die als input gebruikt kan worden voor design. Door onze digitale samenleving menselijker te maken, wil hij bijdragen aan het verkleinen van de afstand tussen individu en organisatie. Zodoende kan zijn lectoraat bijdragen aan een bestendigere organisatievoering in zowel het publieke als private domein.
Lees meer over Bart Wernaart Bekijk publicaties Lectorale rede 20 januari 2022Ben je benieuwd naar de meer artikelen, kijk dan hier!
In deze podcastserie over digitale transformatie gaat Fontys Economie en Communicatie in gesprek met bedrijven uit verschillende sectoren. Zij delen in deze podcast hun visie, ervaring en resultaten op het gebied van digitale transformatie. Hoe zien zij digitale transformatie en wat is nodig om hier sturing aan te geven en digitale transformatie toe te passen?
In deze eerste podcast gaat Bart Wernaart in gesprek met Senior Vice President and CIO van ASML René Botter. Wat betekent digitale transformatie voor het bedrijfsmodel van ASML en de strategie? Hoe geeft ASML sturing aan digitale transformatie, wat zijn de steeds snellere en wellicht ook ingrijpendere technologische ontwikkelingen en de mogelijke invloed van de corona-crisis hierop? Hoe hangt nieuwe technologie bovendien samen met ethische vraagstukken en wat is de visie van ASML hierop?
In deze podcast over digitale transformatie gaat Bart Wernaart in gesprek met Paul Bessems, voorzitter van Weconomics Foundation. We maken kennis met de zienswijze van Weconomics Foundation op digitale transformatie, en hoe de stichting een bijdrage wil leveren aan het te lijf gaan van ‘digital waste’.
In deze podcast over digitale transformatie gaat Fontys docent Marc de Groot in gesprek met growth hacker Chris Out. Chris runde jarenlang een agency en bracht onlangs het boek ‘Structuring for Extreme Revenue Growth’ uit. In dit gesprek horen wij zijn visie op hoe digitale transformatie een rol speelt in het huidige bedrijfsleven en hoe je dat commercieel in kunt zetten. Ook geeft Chris tips voor onze studenten en vertelt hij over zijn ervaringen als docent op het gebied van digitale transformatie.
Hoe werkt het proces van digitale transformatie bij kleine zorgaanbieders? In deze podcast horen we hier alles over wanneer Fontys docent Marc de Groot in gesprek gaat met Hanco van Tol, directeur van Zorgverkeer. Wat zijn de meest voorkomende uitdagingen in het proces van digitale transformatie? En welke adviezen heeft Hanco voor onze studenten? Luister naar deze aflevering om het te ontdekken.