Sprint naar content
Project

Werkgeluk

Onderwerpen als werkgeluk krijgen vaak pas de aandacht die ze verdienen in tijden van onrust en crisis. Terwijl het juist dan ontzettend moeilijk is om er goed voor te gaan zitten. Want er ligt veel druk op organisaties door allerlei tekorten, tijdgebrek en niet zelden een hoog ziekteverzuim. Daarom zou werkgeluk juist in rustige tijden aangekaart moeten worden. Op zulke momenten hebben we de tijd om goed na te denken over hoe wij en onze collega’s presteren in spannende tijden en wat we daar precies voor nodig hebben. 

Fontys onderzoekt: werkgeluk

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Fontys onderzoekt: werkgeluk

Docent-onderzoeker Rosalie Reichardt doet onderzoek naar werkgeluk, bekijk de video

Welke impact maakt dit project?

Rosalie Reichardt doet al zes jaar onderzoek naar werkgeluk. “Eigenlijk al voordat het hot and happening was,” zegt de Fontys docent, coach en onderzoeker. “Waar ik al vrij snel achter kwam, is dat het begrip werkgeluk te pas en te onpas gebruikt wordt. Het doel van dit onderzoek is om te laten zien waar het bij werkgeluk daadwerkelijk om gaat, namelijk om het leren kennen van jezelf. Wie ben ik? Wat is voor mij belangrijk? Hoe komt het dat ik me aan die ene collega zo kan storen, terwijl ik daar bij een ander totaal geen last van heb? Wat zegt dat over mij, meer nog dan over de ander?” Het onderzoek richt zich tot studenten, docenten en het werkveld.

Samen met Werkgeluk Instituut Nederland is er een meetinstrument ontwikkeld waarmee duidelijker moet worden wat we precies verstaan onder werkgeluk en welke elementen dat werkgeluk beïnvloeden. “Leiderschap blijkt van grote invloed te zijn. Vandaar ook dat leidinggevenden een belangrijke rol spelen in mijn onderzoek. Kennen zij hun mensen echt? Weten ze wat zij nodig hebben om het beste uit zichzelf te kunnen halen en om hun talenten optimaal te kunnen inzetten? Wanneer voelen zij zich gesteund, veilig en betrokken bij de organisatie?”

Projectdoelstelling

Het onderzoek is erop gericht in kaart te brengen wat werkgeluk nu echt is. Het gaat met name om de verbinding tussen jezelf en de ander. Het richt zich op studenten, docenten en mensen uit het werkveld. Werkgeluk bepaal je voor een groot deel zelf.

“We zijn te snel geneigd om anderen de schuld te geven als dingen niet goed gaan. Terwijl het juist zo belangrijk is om naar jezelf te kijken, om te zien wat jij aan de situatie kunt veranderen. En op die manier je werkgeluk weer terug te vinden.”

Rosalie Reichardt | Onderzoeker

Resultaat

Er wordt gestreefd om mensen te helpen bij het bevorderen van hun werkgeluk, zowel individueel als in teamverband. Om een breed publiek te bereiken, worden verschillende methoden gebruikt, zoals het publiceren van podcasts, blogs en artikelen, het geven van lezingen, workshops en trainingen, en het organiseren van evenementen. Daarnaast wordt er ook begeleiding geboden aan studenten in de rol van jobcoach.

Periode

Onbepaalde tijdIn deze periode kun je via het LinkedIn profiel van Kenniscentrum Leven Lang Ontwikkelen de ontwikkelingen volgen van dit project.

Podcast: werkgeluk de baas

In de podcastserie ‘werkgeluk de baas’ gaat Rosalie Reichardt (onderzoeker bij Fontys Hogeschool op het gebied van werkgeluk en leiderschap) in gesprek met diverse experts en ondernemers over zaken als geluk, ongeluk, werkgeluk, mindset en leiderschap. Ook delen we in elke aflevering tips om in je eigen organisatie, team en privéleven aan de slag te gaan met werkgeluk. Met openhartige gesprekken en persoonlijke verhalen.


Partners

Sfeerafbeelding Fontys
Werkgeluk Instituut Nederland


Contact projectleider

Foto van persoon

drs. R.T. (Rosalie) Reichardt-Mulder

Docentonderzoeker