Mentale gezondheid en werkgeluk

Wat doet de coronacrisis met onze mentale gezondheid, en welke invloed hebben we daar zelf op? Iedereen vindt een andere manier om met corona en de nieuwe werksituatie om te gaan. Niet iedereen wordt zwaarmoedig van de coronacrisis, maar we moeten de gevolgen die het virus en de maatregelen ertegen op onze mentale gezondheid hebben niet onderschatten. Misschien voel je het zelf, thuis binnen je gezin of merk je het aan het contact met collega’s en studenten.

Werkzame doelen stellen

Dit vraagt om verschillende (mentale) aanpassingen. Werkzame doelen stellen kan helpen je werkdag zo productief mogelijk in te delen. Hieronder vind je praktische tips over het stellen en effectief formuleren van doelen, die je tijdens je thuiswerkdagen kan toepassen.

  Happy Hubble en workshop werkgeluk

  Op afstand werken is voor velen goed te doen, maar wel echt even wennen. De fysieke aanwezigheid van collega’s en studenten is een groot gemis en de digitale vorm van werken brengt ons wel in verbinding, maar voelt toch echt anders. Deze tijd dwingt ons om stil te staan, en dit verandert mogelijk je eigen kijk op het thema geluk. Je kan de Happy Hubble gebruiken om je gedachten hierover te laten gaan. De Happy Hubble, heeft de vorm van een zogenaamde leperello: een in harmonicavorm gevouwen boekje. Op de Happy Hubble staan de vier stappen die je kunt nemen om jouw persoonlijke werkgeluk te vergroten. De Happy Hubble helpt je om jouw perspectief op geluk in kaart te brengen en ernaar te handelen

  De 'eerste ronde', waarin maar liefst 84 collega's een Happy Hubble hebben aangevraagd, was zeer succesvol. Op dit moment zijn we de mogelijkheid aan het bekijken om een 'tweede ronde' te organiseren. Mocht dit mogelijk zijn, dan kan je dit formulier invullen om een Happy Hubble thuis te ontvangen.

  Verdere tips

  Voor verdere tips is het interessant om bijgevoegd TROUW-artikel te lezen. Tenslotte kan je bekijken wat er in jouw stad, dorp of wijk gebeurt. Zijn er mensen in jouw straat waar je met de gevraagde corona-afstand toch even praatje kan maken of samen een kopje koffie kan drinken? De contacten die zo dichtbij zijn kunnen nu enorm helpen.  

  Tips bij een somber of gespannen gevoel

  Zorgt deze periode voor meer spanningen en somberheid? Op de site van de Rijksoverheid vind je verschillende tips hoe je hier mee om kunt gaan. Blijf niet met deze gevoelens rondlopen en praat hierover met iemand.

  .

  Zelfhulpapps bij angst en stress

  Er zijn verschillende gratis e-health applicaties die je zelf thuis kunt gebruiken om met (corona)stress om te gaan. Onderstaande apps worden door onze psychologen aangeraden.

  Therapieland

  Therapieland biedt een online programma aan voor ’omgaan met corona stress’. Op veel dingen die nu gebeuren heb je zelf geen invloed. In het aangeboden programma kun je kijken waar je nog wel zelf invloed op hebt. Het geeft concrete tools die helpen om beter om te gaan met lastige gedachten en gevoelens waarmee je kunt worstelen. De tools kunnen helpen om tot rust te komen en aandacht te hebben voor dingen die belangrijk voor je zijn.  Het programma is gratis te volgen voor iedereen.

  Link to: Therapieland

  Mindshift

  MindShift gebruikt strategieën op basis van cognitieve gedragstherapie (CBT) om je te helpen ontspannen en opmerkzaam te zijn, effectievere denkwijzen te ontwikkelen en actieve stappen te gebruiken om uw angst onder controle te krijgen. De app is te downloaden via de iOS of Andriod appstore.

  Link to Andriod: Mindshift

  Link to iOS: Mindshift

  Youper

  De emotionele gezondheidsassistent Youper helpt je bij het onderzoeken van jouw negatieve gedachten en gevoelens en geeft advies en suggesties over hoe je deze gedachten kunt sturen in een positieve richting.

  Link to: Youper

  What's up

  Nog een goede app die je helpt om te gaan met symptomen van stress, angst en depressie. Het helpt je ook om nuttige en contraproductieve gewoonten te identificeren

  Link to Andriod: What's up

  Link to iOS: What's up

  Sanvello

  Sanvello is een populaire app voor stressklachten, angst en depressie. Op basis van cognitieve gedragstherapie en mindfulness worden deze klachten aangepakt.

  Link to Andrios: Sanvello

  Link to iOS: Sanvello

  InsightTimer

  InsightTimer biedt een gratis app voor het beter leren omgaan met slaapproblemen, angst en stress.

  Link to: Insight

  .