Sprint naar content

Leraar Maatschappijleer (deeltijd)

Leraar Maatschappijleer (deeltijd)

Jouw toekomst

De volgende stap in je loopbaan of een nieuw maatschappelijk avontuur. Het onderwijs is de toekomst.

Waar kun je werken?

Na de opleiding Leraar Maatschappijleer in deeltijd ben jij klaar voor het tweedegraads werkveld. Met jouw diploma geef je les in jouw vak op het vmbo of mbo. Ook buiten de klas zijn er mogelijkheden.

Studenten lerarenopleiding Maatschappijleer deeltijd

Welk werk kun je doen?

Na de opleiding kun je aan de slag als:

Als leraar maatschappijleer werk je op het vmbo. Maatschappijleer is een verplicht vak voor alle leerlingen in de bovenbouw. Je geeft les over politiek en recht en over hoe de verzorgingsstaat werkt. Jij laat leerlingen in gesprek gaan over criminaliteit, immigratie of de invloed van sociale media.

Maatschappijkunde is een keuzevak in het vmbo in het examenpakket. Als docent leer je jouw leerlingen met nog meer diepgang kijken naar het functioneren van de maatschappij. Je bereidt je leerlingen voor op het examen over politiek, rechtsstaat en maatschappelijke vraagstukken.

Als docent aan het mbo geef je les in het vak burgerschap. Jij leert je leerlingen hoe ze in de maatschappij kunnen meedoen. Zoals stemmen bij de verkiezingen, maar ook als werknemer, zzp’er of kritisch consument.

Jij schrijft graag én je vindt het leuk om na te denken over welke onderwerpen belangrijk zijn voor leerlingen. Als educatief schrijver werk je mee aan boeken of vakbladen voor het vak maatschappijleer. Jij ontwikkelt educatief materiaal en helpt met het verbeteren van teksten.

Jouw kennis van de maatschappij kun je overal wel gebruiken. Heb je wel eens gedacht aan een baan als educatief ontwikkelaar of onderzoeker? Uitdagend les- en toetsmateriaal ontwikkelen of onderzoek doen naar de kwaliteit van het onderwijs? Ook zo draag jij bij aan goed onderwijs!

Doorstuderen na je studie

Studeer je graag nog verder? Met de vakmaster word je leraar maatschappijleer in bovenbouw havo/vwo. Ook kun je jezelf specialiseren met een andere educatieve master, een korte cursus of versneld een extra lesbevoegdheid halen voor een ander schoolvak. Er is keuze genoeg!

Je vindt de mogelijkheden op www.fontys.nl/educatie.

Toekomst in cijfers

29

eerstejaars

4.1

studenttevredenheid, 1 (zeer ontevreden) - 5 (zeer tevreden)

29.1

behaalt een diploma voor deze opleiding

Meer cijfers

Ervaring student

Ik wil leerlingen uitdagen hun mening bij te stellen als ze er toch anders over denken

Levi

Student Lerarenopleiding Maatschappijleer Tilburg

Waarom heb je voor de opleiding Leraar Maatschappijleer gekozen?

“Ik heb eerder mijn bachelor Geschiedenis gehaald en geef het vak al jaren met veel plezier. Toch vond ik het hoog tijd voor iets nieuws. Voor een extra vak erbij, waardoor ik breder inzetbaar ben. Deze twee vakken blijken een waardevolle combinatie te zijn. Geschiedenis is het maatschappijleer van het verleden. En het leuke aan het vak maatschappijleer is dat ik het met de leerlingen over de actualiteit en de waan van de dag kan hebben.”

Hoe combineer jij je studie met werk en privé?

“Dat is soms heel lastig. Vooral tijdens drukke tentamenperiodes is het even moeilijk. Gelukkig is dat maar één tot twee weken per periode, dus vier momenten in het jaar. Dan zijn een aantal saaie weken, vooral voor de mensen om mij heen, maar dat heb ik goed afgestemd met mijn vriendin en vrienden. Voor mijn studie plan ik eigenlijk helemaal niks. Het is heel simpel: is mijn studie af, dan is het tijd voor leuke dingen. Is het niet af, dan werk ik nog even door. Het voordeel van een baan in het onderwijs is dat ik eigenaar ben over mijn eigen agenda. Als ik druk ben met mijn studie, dan laat ik mijn studenten hun toets een weekje later doen. Dat scheelt mij nakijkwerk en geeft mij rust en ruimte om mijn vrije tijd optimaal voor mijn studie te benutten.”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“Je krijgt de ruimte om je eigen draai te geven aan de opdrachten. Weliswaar binnen de kaders, maar wel met een hoge mate van vrijheid. Bijvoorbeeld bij de cursus vakdidactiek leer je bepaalde theorieën te gebruiken. Ik had daar mijn eigen opvatting over, dus heb ik bij mijn docenten de vraag weggelegd of ik uitgedaagd mag worden om mijn eigen visie en gedachten in de opdracht te verwerken. Dat pakte mijn docenten goed op. Ze stimuleren juist dit soort initiatieven. Zolang je onderbouwt waarom je een bepaalde keuze maakt, is het helemaal prima.”

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?

“Door leerlingen nieuwsgierig te maken. Zodat ze nieuwe dingen blijven ontdekken en zichzelf vragen blijven stellen als: wat vind ik hiervan? Waarom denkt iemand daar anders over? Ik wil leerlingen leren hun mening te geven. Maar ze ook uitdagen om hun mening bij te stellen als ze er toch anders over denken. Ik wil dat ze als participerende burgers van school komen en daar leent een vak als maatschappijleer zich perfect voor.”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

“Je moet nieuwsgierig zijn, jezelf blijven uitdagen. Een groot voordeel van maatschappijleer is dat de opleiding bestaat uit diverse vakken. Van concrete vakken als rechten tot abstracte vakken als sociologie. Het een ligt je vast meer dan het ander, maar probeer net als studenten nieuwsgierig te zijn, dan heb je de helft gewonnen. Wat vooral belangrijk is in het onderwijs: blijf dichtbij jezelf! Probeer leerlingen een onderdeel van jouw als persoon te laten zien en speel vooral geen rol.”

Deadline: 1 september of 1 februari

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Maatschappijleer

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Doe dit uiterlijk vóór 1 september.

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink
    Bij enkele opleidingen is instromen gedurende het studiejaar mogelijk.
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • 1 februari

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 februari.

    Hoe werkt dat aanmelden?
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 10 februari 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Leraar Maatschappijleer

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag over de opleiding in Tilburg

Stel je brede vraag aan Fontys Educatie