Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.
Je dompelt je onder in pedagogiek en didactiek, waarbij je leert hoe je effectief lesgeeft en studenten gemotiveerd houdt. Met docenten, medestudenten en professionals werk je aan pedagogische en didactische vraagstukken.
Daar leer je met én van je medestudenten alles over pedagogiek.
Dit mag een betaalde of onbetaalde baan zijn.
Je eerste jaar vormt de basis, waarin je basiskennis en je beroepshouding en vaardigheden ontwikkelt. Je volgt twee verplichte modules:
Je brengt je pedagogisch handelen met een kind/jongere in kaart en onderzoekt de kwaliteit van deze pedagogische relatie. Je verantwoordt je pedagogische handelen.
Binnen jouw werkplek verdiep je je in vragen en behoeften van ouders/ opvoeders op het gebied van opvoeding. Vervolgens ga je specifieker/ dieper in op de individuele ondersteuning die een kind/ jongere nodig heeft.
In de postpropedeuse volg je keuzemodules en verplicht onderwijsaanbod. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit: Jeugdhulp, Preventie, Pedagogisch Handelen en Jeugd Anno Nu. Je leert de kunst van het lesgeven en wat het leraarschap buiten het klaslokaal inhoudt. Zo onderzoek je wat er speelt binnen de school en hoe jij daar een bijdrage aan kunt leveren. Aan het einde van je opleiding voer je zelfstandig een praktijkgericht onderzoek uit binnen het (v)mbo werkveld.
Door je stages in het voorbereidend en middelbaar beroepsonderwijs doe je de benodigde ervaring op. Jouw rol in de klas en binnen de school wordt steeds zelfstandiger. Heb je een baan in het onderwijs, dan kun je deze ook inzetten als leerwerkplek.
Je werkt aan je eigen ontwikkeling en wordt daarbij door de opleiding en je werkplekbegeleider ondersteund.
Met je diploma kun je in het gehele tweedegraadsgebied lesgeven.
Samen met je studentcoach stel je een persoonlijke leerroute op, waarbij je de benodigde kennis en kunde aantoont.
Door jouw kennis en ervaring uit jouw loopbaan in te brengen, kun je je studie sneller doorlopen. Bijvoorbeeld als je al een lesbevoegdheid, relevante vakkennis of een bachelordiploma hebt.
Neem contact op met de opleidingscoördinator voor meer informatie over jouw mogelijkheden.
Bij Fontys geloven we dat iedereen talenten heeft, die waardevol zijn voor de toekomst. Tijdens je studie ontdek je waar je goed in bent, ontwikkel je jouw vaardigheden en leer je deze in te zetten voor het leraarschap. Je ontwikkelt een stevige basis aan inhoudelijke kennis en vaardigheden, door te werken aan echte vraagstukken. Het onderwijs is flexibel, wat betekent dat je keuzes kunt maken, die bij jou en je interesses passen.
Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.
Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.
We helpen je graag verder.