Sprint naar content

Leraar Techniek (deeltijd)

Leraar Techniek (deeltijd)

Jouw toekomst

Jij vernieuwt het onderwijs met techniek.

Waar kun je werken?

Jij kent het techniekonderwijs als geen ander. Met jouw lesbevoegdheid kun je in het tweedegraads werkveld werken als docent technologie & toepassing in de afstudeerrichting die je gekozen hebt. Dit is aan onderbouw van havo/vwo, het vmbo en het mbo. Maar ook buiten het onderwijs wachten er technisch en educatieve uitdagingen op jou.

Een klas studenten Leraar Techniek

Welk werk kun je doen?

Na de opleiding kun je aan de slag als:

Iedereen die is afgestudeerd is bevoegd om les te geven in het tweedegraads gebied Technologie & Toepassing. Afhankelijk van je afstudeerrichting geef je les in het domein Mens & Natuur of in Informatica. Als leraar techniek begeleid je je leerlingen om allerlei toffe projecten in elkaar te zetten.

Werk jij liever achter de schermen mee aan het verbeteren van onderwijs? Dan kun je aan de slag als curriculumontwikkelaar. Je denkt na over lessenreeksen en schrijft content voor educatieve boeken. Je werkt bij een uitgever of overheidsinstelling.

Met jouw kennis van techniek en informatica, kun jij aan de slag als onderwijsadviseur. In dat geval werk je mee aan het vernieuwen van onderwijs. Je zoekt antwoord op vragen zoals: hoe kan IT gebruikt worden in de klas? En welke kennis hebben leerlingen in de toekomst nodig?

Vind jij het leuk om meer mensen enthousiast te maken over techniek? Als coördinator van STEM-ofwel STEAM programma's ontwikkel je activiteiten om dat te doen. Misschien richt je je wel vooral op meisjes? De techniek kan wel wat powervrouwen gebruiken. Voor deze baan werk je samen met scholen, de overheid én instellingen zoals musea.

Werk je liever met volwassenen? Dan is een baan als trainer iets voor jou. Je helpt mensen werken met techniek, zodat hun technische vaardigheden passen bij het werk dat ze doen. Van brede technische training tot werken met specifieke systemen.

Doorstuderen na je studie

Studeer je graag nog verder? Specialiseer je met een educatieve master, verdiep je in je vakgebied met een cursus of haal versneld een extra lesbevoegdheid voor een ander (bèta) schoolvak. Er is keuze genoeg!

Je vindt de mogelijkheden op www.fontys.nl/educatie.

Ervaring van oud student

Ik wil veel context bieden zodat leerlingen vanuit hun intrinsieke motivatie gaan leren

Ard

Alumnus Lerarenopleiding Techniek Tilburg

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“Mijn passie voor techniek bracht mij bij deze opleiding. De lerarenopleiding Techniek (Science & Technology) heeft een nieuwe opzet waarin je je vaardigheden leert te bewijzen in plaats van de traditionele toetsopzet. Ik ben groot voorstander van bruikbare kennis en vaardigheden toetsen en dat is iets wat in deze opleiding terugkomt. Ondanks dat ik in Delft woon, heb ik ervoor gekozen om deze studie aan Fontys in Tilburg te gaan volgen. Deze opleiding staat namelijk erg goed aangeschreven.”

Hoe combineer jij je studie met werk en privé?

“Ik ben heel blij dat ik de opleiding in deeltijd volg. Hierdoor heb ik naast mijn studie veel praktijkervaring opgedaan, wat ik echt nodig had voor het samenstellen van mijn portfolio. Tijdens de opleiding werd ik overspoeld met tips waarop ik mijn lessen kon afstemmen. Tips betreft de omgang met de leerlingen, maar ook hoe je ze vaardigheden kunt bijbrengen. Dat heeft mij enorm geholpen om een betere docent te zijn.”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“Vooral door mij bewust te maken van dingen die voor mij heel ‘gewoon’ zijn. Een voorbeeld: een beroep doen op je netwerk om gastlessen te organiseren binnen je eigen lessen. Je kunt hiermee meer context geven aan je manier van onderwijs en externe deskundigen aan het woord laten. Dat is zo belangrijk. Maar ook de mate van zelfstandigheid waarmee je leert te werken. Zelf het initiatief nemen, geen genoegen nemen met middelmatig maar juist toewerken naar de top. Maar zeker ook aan de bel durven trekken als je hulp van docenten nodig hebt. Docenten staan altijd voor je klaar. Deze manier van onderwijs past heel goed bij mij!”

Hoe wil jij met deze bachelor nog meer het verschil maken in het onderwijs?

“Ik wil het verschil maken door mijn leerlingen goed te leren kennen. Een klik opbouwen met leerlingen en mijn lesaanbod daarop aanpassen. Ik wil veel context bieden zodat leerlingen vanuit hun intrinsieke motivatie gaan leren, doordat ze kijken naar hun toekomstperspectief. Het is juist leuk om deze lesstof te vertalen naar hoe het er in de wereld aan toe gaat. Daarin komt het initiatiefrijke van netwerken weer terug en je boodschap aanpassen op de wens van leerlingen.”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

“Vooral: leer van elkaar! Ga met elkaar in conclaaf. Zorg ervoor dat je mensen binnen je studie opzoekt waarmee je een klik hebt en opdrachten kunt bespreken. Hoe interpreteer jij het? Zoek samenwerking met de school waarvoor je werkt. Zij kunnen je begeleiden om versneld je diploma te behalen. Wees initiatiefrijk: the sky is the limit!”

Deadline: 1 september of 1 februari

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Techniek

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Doe dit uiterlijk vóór 1 september.

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink
    Bij enkele opleidingen is instromen gedurende het studiejaar mogelijk.

    Toelating & aanmelden

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • 1 februari

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 februari.

    Hoe werkt dat aanmelden?
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 10 februari 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Leraar Techniek

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag over de opleiding in Tilburg

Stel je brede vraag aan Fontys Educatie