Sprint naar content

Logopedie (deeltijd)

Logopedie (deeltijd)

Jouw opleiding

Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.

Zo ziet je studie eruit

De deeltijdopleiding Logopedie is een afwisselende studie, waarin je met verschillende werkvormen leert. Je hebt 1 vaste dag per week les, op de campus of online. Daarnaast ga je vooral in de praktijk aan de slag. Daar pas je de opgedane kennis meteen toe op echte cliënten.

Studenten van de opleiding Logopedie voeren een hoortest uit bij een oudere man in een geluidsdichte cabine, onder begeleiding van hun docent.
  • Je hebt 1 vaste dag per week les, dat kan zowel online als op de campus zijn.

  • Je bereidt zelf de lessen voor en doet aan zelfstudie.

  • Je gaat leren op een werkplek in de logopedische sector.

Opbouw van de komende vier jaar

In de opleiding Logopedie in deeltijd krijg je een brede basis als logopedist. Je volgt verschillende modules van elk 10 weken. Elk jaar heb je een vaste lesdag, waar je samenkomt met medestudenten en werkt aan opdrachten uit de praktijk. Ook op je werkplek doe je veel kennis en vaardigheden op.

Student Logopedie helpt een baby.
jaar 1
Eindhoven

Jaar 1: propedeusefase

Het eerste jaar is de propedeusefase van de opleiding. Je volgt dit jaar 4 modules van elk 10 weken. In elke module staat een andere praktijksituatie centraal. Daar werk je individueel, in kleine groepjes of klassikaal aan.

Theorie en praktijk

Je leert zowel op school (of online), als in de praktijk waar je werkt.

Student Logopedie behandeld een cliënt
jaar 2
Eindhoven

Jaar 2

Ook in het tweede jaar werk je iedere periode rond een nieuwe praktijksituatie. Deze situaties worden steeds complexer en uitdagender. Je gaat ook in de praktijk aan de slag. Zo leer je je kennis en vaardigheden toepassen op echte cliënten. Daarnaast ga je je ook oriënteren op de profileringsthema's die je vanaf het derde jaar van de opleiding Logopedie kunt kiezen.

Logopedist die een man op ziekenhuis bed behandeld
jaar 3
Eindhoven

Jaar 3

In jaar 3 ligt de focus nog meer op leren in de praktijk. Je volgt ook een minor. Dit jaar leer je 1 dag per week in de praktijk.

Minor: Voor je minor heb je enkele mogelijkheden. Je kunt je verdiepen op een thema uit de gezondheidszorg of je kennis verbreden door een andere minor te volgen binnen Fontys of op een andere hogeschool.

Student Logopedie helpt een baby.
jaar 4
Eindhoven

Jaar 4: afstuderen

Dit jaar ga je afstuderen! Dat doe je met praktijkleren en een praktijkgericht onderzoek.

  • Prakijkleren: Je kunt bij verschillende instellingen praktijkleren. Wil je je grenzen verleggen? Ook een stage in het buitenland is mogelijk!
  • Praktijkgericht onderzoek: Je werkt aan een vraag of probleem uit het werkveld. Zo kun je zelf een product of dienst ontwerpen.

Ervaringen van studenten

"Het mooie van het beroep van logopedist is dat je ontzettend breed wordt opgeleid en dus ook op heel veel verschillende werkplekken terecht kunt komen."

Chantal

Oud-student

Wat was voor jou de belangrijkste drijfveer om te starten met de opleiding?

Ik werkte al een aantal jaren als pedagogisch behandelaar bij de vroegbehandeling van Kentalis. Binnen de vroegbehandeling worden kinderen met een (vermoeden van een) taalontwikkelingsstoornis behandeld. Hierdoor is mijn interesse in onder andere spraak- en taalproblemen ontstaan. Omdat ik me graag verder wilde ontwikkelen en tevens op zoek was naar een nieuwe uitdaging, greep ik de kans om de deeltijdopleiding logopedie te volgen met beide handen aan.

Waarom koos jij voor logopedie? Waarom is het zo’n boeiend vakgebied?

Het mooie van het beroep van logopedist is dat je ontzettend breed wordt opgeleid en dus ook op heel veel verschillende werkplekken terecht kunt komen. Door middel van stages kun je ervaren welke doelgroep en welke logopedische ‘problematieken’ je het meeste aanspreken. Ook al wist ik van tevoren met welke doelgroep ik wilde werken, de verschillende vakken en stages hebben mij laten inzien dat er nog veel meer werkplekken zijn waar ik graag zou willen werken.

Met welke doelgroep(en) werk jij vooral?

Ik werk met peuters met een (vermoeden van een) taalontwikkelingsstoornis. Voordat ik aan de opleiding begon wist ik eigenlijk al dat deze doelgroep me het meest aansprak. Tijdens mijn werk als pedagogisch behandelaar had ik al ervaren hoe leuk en interessant deze doelgroep is. Ik was dan wel op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar wilde graag met dezelfde doelgroep werken.Mijn werk is heel afwisselend. De ene dag behandel ik de peuters tijdens één op één momenten in een logopedieruimte, een andere dag werk ik in de behandelgroep. Ook heb ik regelmatig overleg met ouders of andere professionals. Tevens verzorg ik workshops rondom de taalontwikkeling aan bijvoorbeeld kinderdagverblijven.

Het is best wel een grote stap, zo’n switch maken. Hoe ziet de begeleiding vanuit Fontys er uit? Op welke manier wordt rekening gehouden met wat je al weet en kunt?

Ik vond het spannend om de switch te maken, omdat ik al een tijd geen langere opleiding had gevolgd. Tevens was ik benieuwd hoe ik dit kon combineren met een jong gezin. Ik ben echter ontzettend blij dat ik deze stap genomen heb.In het begin van de opleiding heb ik een POP (Persoonlijk Ontwikkelplan) gemaakt en aan de hand van dit plan werd gekeken welke competenties en vaardigheden ik nog moest verwerven. Middels het indienen van verslagen, projecten, opdrachten, stages, filmpjes en toetsen heb ik laten zien dat ik de competenties behorende bij een logopedist had behaald. Regelmatig had ik gesprekken met mijn leercoach. Samen bekeken we onder andere de opdrachten/projecten en bespraken we de stappen die ik moest ondernemen om het einddoel te bereiken. Ik vond het erg prettig om gedurende de opleiding te zijn gekoppeld aan een ervaren en betrokken leercoach!

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die nog twijfelen over de (deeltijd)opleiding Logopedie? Waarom raad jij de opleiding aan?

Als je je breed wil ontwikkelen met tevens specialistische kennis op het gebied van stem, spraak, taal, slik of gehoor is dit een echte aanrader. Het is fijn dat je de theorie meteen kunt koppelen aan de praktijk. Dit zorgt ervoor dat de kennis veel beter beklijft. Tevens vond ik het erg prettig dat ik niet alle lesstof van de voltijdse opleiding hoefde te volgen, maar dat ik een lesprogramma kon volgen afgestemd op mijn voorkennis en ervaring. Ik geniet nog dagelijks van de opgedane ervaring van de opleiding in mijn huidige werk!

Chantal Verstappen-Killaars

Deadline: 1 juli

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Logopedie

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Doe dit uiterlijk vóór 1 juli.

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink
    Lees alles over de toelatingseisen voor Logopedie.

    Toelating & aanmelden

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Logopedie

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Eindhoven