Sprint naar content

Circulaire Economie

Startmoment(en)
September, Februari
Locatie
Eindhoven
ECTs
30
Duur
20 weken
Contacturen
15-20 uur per week
 • In het kort
 • Inhoud
 • Wat verwachten wij van jou?
 • Minor voorlichtingen
 • Inschrijven
 • Contact

Wat is circulaire economie?

De wereldbevolking groeit en de voorraad grondstoffen die bedrijven nodig hebben voor hun productie raakt ‘op’. Het wordt steeds belangrijker om die bestaande voorraad beschikbare grondstoffen zo efficiënt mogelijk te (her)gebruiken. Een circulaire economie is gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van die bestaande grondstoffen in de verschillende schakels van de productieketen. Dus vanaf de winning van grondstoffen tot aan consumptie.

Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om waardebehoud door:

 • product-hergebruik: re-use, waarbij bijvoorbeeld een afvalcontainer wordt hergebruikt als zitmeubel;
 • herstel van onderdelen: re-furbish, denk bijvoorbeeld aan je mobiele telefoon;
 • gebruik van grondstoffen: recycling.

Het afval van het ene bedrijf fungeert als input voor het andere bedrijf. De cirkel is rond. We noemen dit daarom een ‘circulaire’ economie. Hiermee ontstaat er dus een nieuwe, op lange termijn houdbare economie met nieuwe kansen voor bedrijven: nieuwe markten, nieuwe concepten, nieuwe verdienmodellen, meer samenwerking. Dus hoe dan ook, minder  “take-make-waste”-praktijken.

Wij zijn op zoek naar gamechangers: studenten die de wereld circulair willen maken en zich daarvoor willen inzetten! Maar ook als je graag nog meer te weten wilt komen over circulariteit ben je bij deze minor aan het goede adres.

Ben jij een gamechanger? Bekijk dan snel onderstaande video om écht een indruk te krijgen van deze minor:

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Je bezoekt 5 a 6 toonaangevende bedrijven met circulaire ambities. Zo werd in het verleden een bezoek gebracht aan bedrijven zoals Signify (het voormalige Philips Lighting), Renewi, Eneco, BAM, Gispen, Auping, ASML, Philips Medical Systems en IKEA. Al die bedrijven hebben circulaire vraagstukken. Naar één van die opdrachten gaat de voorkeur van het groepje studenten uit waarbij jij bent ingedeeld. In zo’n groepje zitten studenten met diverse (opleidings)achtergronden. Na een succesvolle pitch wordt die opdracht aan jouw groepje toegekend. Bij het uitvoeren van dat onderzoek word je begeleid door een coach van het betreffende bedrijf én van de minor. Vooraf heb je veel circulaire kennis opgedaan bij vakken zoals Inleiding Circulaire Economie, New Business Models, Engineering Design, Gedragsverandering & psychologie, Veranderkunde en Ethiek & Economie. Diverse werk- en toetsvormen passeren daarbij de revue. Ook zijn er diverse gastcolleges en worden er debatten gehouden. Met de opgedane kennis ga je met elkaar die ene onderzoeksopdracht aan. Tevens word je begeleid door een persoonlijke coach die aandacht besteedt aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Je volgt de minor op campus Rachelsmolen te Eindhoven in gebouw R3/R4. Het aantal contacturen bedraagt ongeveer 15 à 20 uur per week.

Wij zoeken gamechangers!

 • Heb je een creatieve, innovatieve houding?
 • Ben je in staat om traditionele business-concepten en verdienmodellen kritisch tegen het circulaire licht te houden?
 • Kun je omdenken?
 • Wil je leren om binnen een bedrijf als circulaire kartrekker te fungeren?
 • Wil je stimuleren dat er binnen een bedrijf geld wordt verdiend zonder onverantwoord gebruik van grondstoffen?
 • Ben je maatschappelijk betrokken?

Lever een bijdrage aan een economie waarin niet langer lineaire, maar circulaire uitgangspunten worden gehanteerd! Schrijf je in voor onze minor Circulaire Economie. Meer informatie over inschrijven vind je onder het kopje 'Inschrijven'.

Heb jij al nagedacht over je minorkeuze? Wil je jezelf verder in je vak verdiepen, of juist iets totaal anders doen? Je minorkeuze kan best lastig zijn. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat écht bij jou past. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen en je studie nog persoonlijker maken. Maar hoe kies je dan? En waaruit kun je kiezen?  

(Online) minor voorlichtingsweek
Om je te helpen met je keuze organiseren we een (online) minor voorlichtingsweek in november. Tijdens deze voorlichtingen kom je meer te weten over de inhoud van de minoren en kun je eventuele vragen stellen. Vanaf oktober kan je je hier inschrijven voor de voorlichtingsweek.  

De minor start twee keer per jaar: in september en februari. Per minorronde is er plek voor maximaal 60 studenten, zorg dus dat je je op tijd inschrijft. Neem voor meer informatie rondom inschrijven contact op.

Inschrijven voor deze minor?

Eugène Thijssen, minor-coördinator

+31 06 50242288
minorce@fontys.nl
Rachelsmolen 1, Eindhoven

Leslocatie

Rachelsmolen 1, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Rachelsmolen 1, Eindhoven

Contact

Voor inhoudelijke informatie neem contact op de minor coördinator Eugène Thijssen:

minorce@fontys.nl