Minor Taal en Cultuur

Startmoment(en)
September, Februari
Locatie
Eindhoven, Tilburg, Venlo, Sittard
ECTs
30
Duur
20 weken

 • Over deze minor
 • Meer over deze minor
 • Praktische informatie
 • Minorregeling

Ga over grenzen heen met de minor Taal en Cultuur

De minor Taal en Cultuur gaat gaat over grenzen heen! De minor wordt aangeboden in de varianten Chinees, Duits, Engels, Frans, Nederlands en Spaans.

 • Maak een reuzesprong! Met een minor Taal en Cultuur van 30 ects in 1 taal maak je een forse sprong in je taalvaardigheid. Met goeddoordachte programma’s zijn de talen Duits, Engels, Frans, Nederlands, Spaans of Chinees te volgen op verschillende locaties van Fontys. Na afloop heb je grondige kennis opgedaan van de taal, cultuur en samenleving van het doeltaalgebied en kun je daarmee als professional uit de voeten. Let op: de minors in Tilburg Sittard en Venlo gaan alleen van start bij voldoende aanmeldingen.
 • Mix and Match! Flexibiliteit vind je in de combi-minor waarbij je twee talen op verschillende niveaus kunt volgen (2x15 ects). Met het juiste instapniveau combineer je de minor Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans en Chinees in een semester.
 • Duits was lange tijd de missende taal binnen het assortiment van de minor Taal en Cultuur. Op veler verzoek is onze buurtaal nu ook opgenomen in het assortiment:
  • Steek je neus buiten de deur! De avonturier kiest Chinees en gaat goed voorbereid Chinees studeren in Guilin, China! (30 ects).

  Ieder beroep heeft baat bij effectieve communicatie, en ongeacht welke major je dus doet, heb je profijt van het ontwikkelen van je (vreemde) taalvaardigheid. Je leert je ideeën, meningen en informatie over te brengen in je eigen of vreemde taal, zowel mondeling als schriftelijk.

  Daarnaast leer je wat de kenmerken zijn van de cultuur van het taalgebied en leer je om te gaan met culturele verschillen in beroepsspecifieke situaties. Je werkt met actuele, betrouwbare bronnen in de door jou gekozen taal die zoveel mogelijk worden toegespitst op je major. Ook kun je zelf kiezen of je het accent op het verwerven van taalvaardigheid legt of meer diepgang zoekt in de beroepscultuur van het doeltaalgebied. Je kunt, in de meeste gevallen, na afloop van je minor deelnemen aan een internationaal taalexamen op een van de erkende ERK niveaus. Iedere student krijgt een minorcoach. Deze coach geeft inhoudelijke begeleiding bij de zelfstudie opdrachten, begeleidt de voortgang en voert indien nodig overleg met je Studieloopbaan begeleider. De lessen, workshops en trainingen worden door verschillende, enthousiaste taaldocenten verzorgd.

  Training van vaardigheden in beroepscontextVast aanbod van vaardigheden modulen
  Verdieping van beroepsvaardigheden en kennis van doeltaalcultuurVariabel aanbod van workshop modulen
  Verbreding door toepassing van vaardigheden in de beroepscontextOnderzoeksmodule zelfstandig uit te voeren o.b.v. docent (verplicht)

  Praktische informatie

  Voertalen: Nederlands en Engels Locaties:

  • Eindhoven: Chinees, Duits, Engels, Frans, Nederlands, Spaans en alle Mix & Match-varianten
  • Sittard: Duits en Engels
  • Tilburg: Engels en Spaans
  • Venlo: Engels

  Periode 1 en 3 van de minor Chinees (15 ect) vindt plaats in Eindhoven, periode 2 en 4 (15 ect) in Guilin, China.  Als je bent ingeschreven ontvang je van de minor Taal & Cultuur nadere informatie en een uitnodiging voor een intake gesprek of toets zodat je in de juiste groep terecht komt.

  Minorregeling

  Je kunt hier de minorregeling voor studiejaar 2019-2020 downloaden. Het doel van de minorregeling is je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing er uit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de tekst in de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Contact

  Contactpersoon: Tineke Ausems (t.ausems@fontys.nl, tel: 08850 74928)
  Email adres: minortaalencultuur@fontys.nl

  Meer informatie

  Kijk op de site minor Taal en Cultuur