Chinese taal en cultuur

China is een belangrijke speler in de wereldeconomie. De vraag naar professionals met Chinese taalvaardigheid is de afgelopen jaren enorm gestegen. Ook in tal van andere Zuidoost-Aziatische landen wordt het Mandarijn Chinees langzamerhand de populairste vreemde taal. Met kennis van de Chinese taal en cultuur ben je anderen dus een stap voor op de arbeidsmarkt.

De minor bestaat uit twee delen. Je begint met een basiscursus in Nederland van 10 weken onder begeleiding van een aantal ervaren docenten. In de tweede periode ga je 10 weken intensief taalonderwijs volgen in aan de Guangxi Normal University in Guilin, China. Daar tref je een rijk gevarieerd internationaal gezelschap van o.a. Vietnamese, Thaise, Koreaanse, Japanse, Indonesische, Russische, Canadese, Duitse en Amerikaanse studenten. Met hen volg je de lessen Mandarijn en verblijf je op de campus van de universiteit. Beide periodes zijn ook los te volgen en te combineren met andere talen van de minor Taal en Cultuur.

Eindhoven Emmasingel 28

Emmasingel 28, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Emmasingel 28, Eindhoven
 • Programma

  De Minor Chinese Taal en Cultuur begint in september en februari. Je hebt hiervoor geen voorkennis van de taal nodig! In periode 1 zal je in Eindhoven intensief lessen volgen die verzorgd worden door ervaren docenten. Je leert hier, in de Witte Dame in Eindhoven, Chinees lezen, spreken, schrijven en natuurlijk alles over de Chinese cultuur. Daarnaast zal je tijdens periode 1 beginnen aan een praktijkopdracht waarin je je major verbindt met de Chinese taal en cultuur. Voorbeelden daarvan zijn: onderzoek naar minderheden in de regio, studie naar ontwikkeling van landelijke en stedelijke gebieden of Engels geven op een middelbare school.

  In periode 2 van het semester, november of mei, vertrek je dan met je medestudenten naar Guilin, China. Gedurende periode 2 volg je een programma aan de Guangxi Normal University waar je je kennis van de taal en cultuur verder ontwikkelt en deze meteen in de praktijk kunt brengen. Je verblijft in het mooie karstgebied in het zuiden van China. Daar verwerf je een stevige basiskennis van het Mandarijn. Het biedt je bovendien de kans de cultuur van het land zelf te ervaren en inzicht te krijgen in de mogelijkheden om relaties te leggen tussen Oost en West. Daarnaast is een aantal maanden studeren in China natuurlijk een mooie levenservaring.

  De taalvaardigheidstrainingen in Guilin sluit je af met ‘finals’ en hier rond je ook de praktijkopdracht af. Naast het verplichte programma, worden er in Guilin keuzelessen aangeboden zoals kaligrafie en tai chi.

  Mix and Match

  Wil je wel Chinees leren maar niet naar China? Dan kun je je ook alleen inschrijven voor periode 1 of 3 in Eindhoven en in periode 2 of 4 een andere taal van de minor kiezen.

  Spreek je al redelijk Chinees? Dan kun je je ook alleen inschrijven voor de periode (2 of 4) in China. Hiervoor ontvang je dan 15 credits.

  Als minorstudent Chinees word je begeleid door je minorcoördinator. Ook in Guilin heb je een vaste persoon als aanspreekpunt, die contact onderhoudt met de minorcoördinator in Nederland.

  Sfeerafbeelding Fontys

  “Ik heb zelf een Chinese achtergrond en sprak al een beetje Chinees. Dankzij het verblijf in China, pikte ik de taal snel op en heb ik mijn vocabulaire flink uitgebreid”.

  Jasmin Tchang, Honours Traject, student Sport, Management en Ondernemen (Hogeschool van Amsterdam)

 • Voor wie?

  Heb je een meer dan gemiddelde belangstelling voor Azië en China en ben je niet bang voor een uitdaging? Beschik je daarnaast over een flinke portie doorzettingsvermogen, dan is deze minor misschien iets voor jou. Het leren spreken en schrijven in het Mandarijn vereist heel wat tijd en discipline. Ook heb je veel aanpassingsvermogen nodig om een periode in een geheel andere cultuur te leven en te functioneren.

  Is Chinees niet te moeilijk voor een westerling? Chinees leren is zeker een uitdaging, het heeft een eigen schrift en in de uitspraak zijn vier tonen mogelijk. Aan de andere kant heeft deze taal geen vervoegingen, verbuigingen, lidwoorden, tijden enz. Met voldoende discipline voor alle lessen en opdrachten, verwerf je een basis waarmee je je kunt redden in het Mandarijn. Sinds 2006 hebben bijna 50 Nederlandse studenten dit programma succesvol gevolgd en afgerond met een certificaat en ook vaak een HSK diploma.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Leerdoelen

  Na deze minor:

  • Kun je je redden in het Mandarijn met een basis aan mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid. Je sluit af op A1-niveau.
  • Heb je basiskennis van en ervaring opgedaan in de (beroeps)cultuur van het taalgebied.
  • Ben je in staat een beroepsproduct op HBO-niveau op te leveren waarin je laat zien hoe je major een toepassing heeft in het taalgebied.

  Na positieve afsluiting, ontvang je naast het minorcertificaat en bijbehorende cijferlijst, ook een certificaat van deelname aan het onderwijs van GXNU.

  Een beperkt aantal studenten heeft aan het einde van het verblijf voldoende niveau om deel te nemen aan de erkende HSK vaardigheidstesten* op niveau B1/B2 (lager wordt niet getoetst). Lukt dat niet, dan is er in Nederland nog de mogelijkheid om HSK vaardigheidstesten af te leggen.

  *De Hanyu Shuiping Kaoshi (HSK) is het door China ingevoerde vaardigheidssysteem voor beheersing van het Chinees als vreemde taal. Het heeft de niveau’s A1/A2, B1/B2 en C1/C2 en is vergelijkbaar met het Europese Referentiekader voor talen (ERK). Zie voor meer informatie: http://www.confuciusinstituut.nl.

  Sfeerafbeelding Fontys

  “Het dagelijks leven in China is totaal anders, dan wat ik hier gewend ben. Ik heb een kijkje in de keuken kunnen nemen en dat is me erg goed bevallen”.

  Jasmin Tchang, Honours Traject, student Sport, Management en Ondernemen (Hogeschool van Amsterdam)

 • Contact & Inschrijven

  Ben je Fontys-student: schrijf je in via ProgRESS
  Ben je geen Fontys-student: schrijf je in via Kies op Maat

  Informatiebijeenkomst

  Meer weten over de minor Chinees? Voorafgaand aan de inschrijving ben je van harte welkom op de informatiebijeenkomst die plaatsvindt in Eindhoven. Alle vragen over het programma, de reis en het verblijf in China, enz. worden hier beantwoord. Ook maak je kennis met de coördinator en een oud minor-student. Kijk op Informatiebijeenkomst Chinese Taal & Cultuur >> voor de datum van de eerstvolgende bijeenkomst. Of neem contact op met de coördinator Serge Koster via serge.koster@fontys.nl.

  Toelating

  We gaan ervan uit dat je geen voorkennis hebt. Studenten die voorkennis hebben krijgen een intakegesprek om te zien of deze minor van toegevoegde waarde is op hun reeds bestaande kennis. De examencommissie van je eigen hogeschool moet instemmen voor deelname aan de minor.

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met minortaalencultuur@fontys.nl of telefoon 08850 70181.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Praktische informatie

  Startdatum & duur

  De minor wordt twee keer per jaar aangeboden nl. in semester 1 (september-januari) en semester 2 (februari-juli). In periode 2 of 4 verblijf je in Guilin voor het Chinese lesprogramma.

  Duur: één semester.

  Uitvoerende instantie

  Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS), Mgr. Claessensstraat 4, Sittard

  Lesplaats

  Periode 1 en 3: De Witte Dame, Eindhoven:

  Periode 2 en 4: Guangxi Normal University, Guilin, China. Je wordt op de campus van de universiteit gehuisvest in het nieuwe elf verdiepingen hoge gebouw van het International Education Center, waar ook de lessen worden gegeven.

  CEF-eindniveau’s

  A1

  Studiepunten

  30 ECTS

  Ingangseisen

  De examencommissie van je eigen hogeschool moet instemmen voor deelname aan de minor

  Guangxi Normal University, International Education Center

  Sfeerafbeelding Fontys