Engelse taal en cultuur

Minor Engels

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Engels is de taal van de wereld. Het is de taal van de technologie en van internet. Wanneer we elkaars taal niet spreken, schakelen we over op het Engels. Het Engels is van iedereen. Toch moeten we wel eens grinniken als we luisteren naar politici, topsporters, mensen van het koningshuis en CEO’s, als we ze op televisie Engels horen spreken. Wij Nederlanders overschatten onszelf dus soms. Jij wilt dat anders. Je kunt je best redden in het Engels, maar voor een echt gesprek heb je meer nodig. Als aankomend professional met internationale ambities, wil je serieus genomen worden door vloeiend je ideeën voor het voetlicht te brengen tijdens je sollicitatiegesprek of presentatie.

Bij de minor Engelse Taal en Cultuur is dat het doel. Je leert vloeiend Engels met de juiste uitspraak, een variëteit aan woorden en afwisselende complexiteit in zinsbouw. Daarnaast werk je aan je lees- en schrijfvaardigheid. Veel studies en beroepen maken immers gebruik van Engelstalige bronteksten en literatuur.

Sfeerafbeelding Fontys

“Ik wil graag de internationale markt op. Om klanten goed te woord te staan, wilde ik mijn grammatica verbeteren van mijn Nederlandse accent af. Mijn Dinglish (Dutch English) is nu beschaafd Engels”

Marc Basten, student ICT&Business

 • Programma

  Met de minor Engelse taal en cultuur maak je een flinke stap naar het vloeiend Engels. Het programma is intensief, maar heel gestructureerd. Je weet waar je aan toe bent en wat je moet doen om je certificaat te behalen. De 30 credits minor wordt aangeboden op drie niveaus, zo sluiten we altijd aan op jouw instapniveau. De Mix and match varianten van 15 credits kun je volgen met een  A2 of B2 startniveau en combineren met bijvoorbeeld Nederlands of Duits.

  Er is veel aandacht voor mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid en daarvoor biedt het programma aansprekende en actieve werkvormen. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met online nieuwsbronnen en via een media-diary bouw je je vocabulaire op. Via diverse workshops komen de Angelsaksische levenswijze en de boeiende Engelse culturen tot leven. Er is een afwisselend aanbod van cultuurworkshops en workshops over o.a. ‘Job Applications’, ‘Poetry and Literature’ en ‘Presenting in English’.

  Met de 30 credits minor ga je met je groep vier dagen naar Londen of Dublin om te proeven van het leven in een Engels taalgebied. Je verkent de stad en voert er een reeks activiteiten uit samen met je studiegenoten en je docenten. Je interviewt een professional uit het beroepenveld van je major over het beroep en het werken in Engeland. Denk bijvoorbeeld aan iemand van een bank of ziekenhuis. Op deze manier werk je aan een praktijkopdracht die resulteert in een beroepsproduct waarin je laat zien hoe je major van toepassing kan zijn op de Engelse taal en cultuur. De studiereis is optioneel en niet verplicht.

  Toetsing van de lessen en workshops verloopt via tentamens, presentaties en individuele opdrachten.

  In het programma is ook ruimte voor gesprekken met je minorcoach. Hij of zij begeleidt je bij de onderzoeksopdrachten, kijkt samen met jou naar je voortgang en heeft waar nodig contact met je studieloopbaanbegeleider.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Voor wie?

  Het vaardig worden in een taal betekent intensief bezig zijn met taal. De minor biedt dan ook een programma waarin je continu actief bezig bent. Het vraagt van je dat je deelneemt aan alle bijeenkomsten en dat je je taalvaardigheid in de praktijk oefent via verschillende opdrachten.

  De 30 credits minor wordt twee keer per jaar aangeboden nl. in semester 1 (september/januari) en semester 2 (februari/juli). Er zijn verschillende instapniveaus. Een studiereis naar Dublin of Londen is optioneel en niet verplicht! Duur: 20 weken / één semester.

  Mix and match varianten:

  • 15 credits minor TC Engels I: start in  periode 1 en 3, instapniveau A2. Duur: 10 weken / één periode.
  • 15 credits minor TC Engels II: start in periode 2 en 4, instapniveau B2. Duur: 10 weken / één periode.
  Sfeerafbeelding Fontys
 • Leerdoelen

  Na deze minor:

  • Heb je je mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid stevig uitgebreid.
  • Heb je basiskennis opgedaan in de (beroeps)cultuur van het taalgebied.
  • Ben je in staat een beroepsproduct op HBO-niveau op te leveren waarin je laat zien hoe je major een toepassing heeft in het taalgebied.

  Na het succesvol afronden van de minor kunnen studenten in de meeste gevallen deelnemen aan een internationaal taalexamen op een van de erkende CEF-niveaus (Common European Framework). Voor Engels zijn dat de internationaal erkende Cambridge certificates.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Contact & Inschrijven

  Ben je Fontys-student: schrijf je in via ProgRESS
  Ben je geen Fontys-student: schrijf je in via Kies op Maat

  Toelating

  Na je inschrijving volgt een intaketoets.

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met minortaalencultuur@fontys.nl of telefoon 08850 82255.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Praktische informatie

  Startdatum & duur

  De 30 credits minor wordt twee keer per jaar aangeboden nl. in semester 1 (september/januari) en semester 2 (februari/juli) voor verschillende instapniveaus. Een studiereis naar Dublin of Londen is optioneel en niet verplicht! Duur: 20 weken / één semester.

  Mix and match varianten

  • 15 credits minor TC Engels I: start in  periode 1 en 3, instapniveau A2. Duur: 10 weken / één periode.
  • 15 credits minor TC Engels II: start in periode 2 en 4, instapniveau B2. Duur: 10 weken / één periode.

  Uitvoerende instantie

  Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS), Mgr. Claessensstraat 4, Sittard

  Leslocatie

  Eindhoven, Tilburg en 's-Hertogenbosch

  CEF-eindniveaus

  B1/B2/C1

  Studiepunten

  30 ECTS

  Ingangseisen

  De examencommissie van je eigen hogeschool moet instemmen voor deelname aan de minor

  Sfeerafbeelding Fontys