Duitse taal en cultuur

Minor Duits

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Drie goede redenen om Duits te leren?

1.       Ongeveer twintig procent van de EU-burgers heeft Duits als moedertaal. Dat is dus één op de vijf EU-burgers. Behalve in Duitsland zelf wordt er Duits gesproken in Oostenrijk en Zwitserland, maar ook in (delen van) Italië, België, Luxemburg en Liechtenstein. Handig dus voor op vakantie en voor een internationale carrière. Daarnaast is Duits in veel landen een populaire tweede taal, bijvoorbeeld in Oost-Europa.

2.       Een kwart van al onze buitenlandse handel vindt plaats met Duitsland. Onze export naar Duitsland is zelfs groter dan die naar Groot-Brittannië en Frankrijk bij elkaar. Volgens Nederlandse ondernemers zou de export naar Duitsland nog kunnen toenemen wanneer we in Nederland beter Duits zouden spreken.

3.       Iedereen spreekt Engels, maar met Duits heb je een voorsprong. In veel beroepen speelt de Duitse taal een grote rol. Niet alleen in de grensstreek en ook niet alleen in het toerisme en de horeca. Ook in de logistiek, de zorg, de techniek, de luchtvaart en zelfs in de culturele sector heb je grote voordelen met Duits. Wist je bijvoorbeeld dat er in Nederland wel 3400 Duitse dochterbedrijven zijn gevestigd die op zoek zijn naar Nederlandse werknemers die een goede kennis van Duits hebben? (bron: Machmit.nl).

Het accent van de minor ligt op de taalverwerving van het Duits. Bij taalvaardigheid gaat het echter niet alleen om het kunnen spreken in de andere taal, maar ook om kennis over de juiste woordkeus en talige gewoonten van de gesprekspartner. Over het algemeen zijn Nederlanders zich er bijvoorbeeld heel goed van bewust dat de Duitsers niet zo snel tutoyeren en zeer doelgericht handelen.

Daarnaast is er uiteraard veel aandacht voor de Duitstalige maatschappij. Deze benader je vanuit verschillende invalshoeken; cultureel, historisch, sociaal maatschappelijk, economisch en politiek.  Onze oosterburen mogen weliswaar qua taal en cultuur enigszins op ons lijken, de interculturele valkuilen zijn echter groter dan gedacht. Zakelijk gezien zijn Duitsers op een aantal vlakken heel anders dan Nederlanders.

Met de minor Duitse taal en cultuur verbeter je in relatief korte tijd je Duitse taalvaardigheid aanzienlijk én raak je thuis in de Duitse (beroeps)cultuur. Of je nu Vastgoed en Makelaardij studeert, International Business, Werktuigbouwkunde, Journalistiek of Dans; de minor Duitse taal en cultuur vergroot je wereld.

Sfeerafbeelding Fontys

Wist je bijvoorbeeld dat er in Nederland wel 3400 Duitse dochterbedrijven zijn gevestigd die op zoek zijn naar Nederlandse werknemers die goed Duits spreken?

 • Programma

  Met de minor Duitse taal en cultuur maak je een flinke stap naar het vloeiend Duits. Het programma is intensief, maar heel gestructureerd. Je weet waar je aan toe bent en wat je moet doen om je certificaat te behalen. De 30 credits minor kun je volgen met een instapniveau van A2+ of B1. De Mix and match varianten van 15 credits kun je volgen met een  A2 of B2 startniveau en combineren met bijvoorbeeld Nederlands of Engels.

  Voor luisteren, lezen, spreken, schrijven in het Duits biedt het programma aansprekende actieve werkvormen. Daarnaast komt de taal tot leven door het bekijken en recenseren van films, televisie-uitzendingen en documentaires. Je doet verschillende opdrachten en via een vocabulairedossier maak je de groei van je woordenschat zichtbaar. De lessen worden voornamelijk in het Duits gegeven en je zult zelf mondelinge en schriftelijke presentaties in het Duits houden. Je wordt daarin begeleid door ervaren docenten, van wie een aantal Duits als moedertaal heeft. Met de minor Duits ga je ook op (meerdaagse) excursies naar Duitsland om de cultuur te proeven en meteen je taalvaardigheid toe te passen. De studiereis is optioneel en niet verplicht

  Daarnaast werk je gedurende het semester aan een beroepsopdracht. Deze resulteert in een beroepsproduct waarin je laat zien hoe je major van toepassing kan zijn op Duitsland of een ander Duits taalgebied. Kies een stad of een prachtig Duits dorp dat nog niemand kent; hoe geef je toerisme daar een kans? Of welk product kun je bedenken dat je op de Duitse markt wilt brengen, en hoe pak je dat aan? Een student Communicatie kan samen met een student Commerciële economie een beurs organiseren voor promotie van de Moezel. Deze praktijkopdracht rond je af met een verslag en een gesprek.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Voor wie?

  Bij de start gaan we ervan uit dat je minimaal twee jaar Duits hebt gevolgd op de middelbare school. Wanneer het wat langer geleden is dat je Duitse les hebt gehad, dan is dat meestal geen probleem. Wat je geleerd hebt, komt sneller terug dan je denkt. Door een intake voor aanvang krijgen we een goed beeld van jouw startniveau en verwachtingen.
  Bij de minor Taal en Cultuur Duits kun je kiezen uit diverse mogelijkheden:

  • 30 credits minor: Dit is een programma van 20 weken (een semester) waaraan je kunt deelnemen als je minimaal een A2+ of B1 startniveau hebt. De minor sluit dan aan bij jouw voorkennis zodat je effectief naar een hoger niveau toe werkt.

  De Mix and Match varianten zijn te combineren met de talen Engels of Nederlands:

  • 15 credits minor Duits1: instap niveau A2+/B1, aanbod in periode 1 en 3
  • 15 credits minor Duits 2: instap niveau B1/B2, aanbod in periode 2 en 4
   Sfeerafbeelding Fontys

  • Leerdoelen

    Na deze minor:

    • Heb je een mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid op B1-niveau.
    • Heb je basiskennis van en ervaring opgedaan in de (beroeps)cultuur van het taalgebied.
    • Ben je in staat een beroepsproduct op HBO-niveau op te leveren waarin je laat zien hoe je major een toepassing heeft in het taalgebied.

    Na het succesvol afronden van de minor kunnen studenten in de meeste gevallen deelnemen aan een internationaal erkend taalexamen op een van de erkende ERK-niveaus (Europees Referentie Kader voor Talen). Voor het Duits is dat het ‘Goethe examen’. Het examen hiervan staat onder auspiciën van de Duitse overheid.

    • Contact & Inschrijven

     Ben je Fontys-student: schrijf je in via ProgRESS
     Ben je geen Fontys-student: schrijf je in via Kies op Maat

     Toelating

     We gaan ervan uit dat je in het verleden twee jaar Duits hebt gehad (bijv. op de middelbare school). Voor aanvang van de minor geeft een intaketest je startniveau aan binnen het A2-niveau. Heb je meer dan twee jaar Duits gevolgd, dan kun je wellicht Duits II volgen voor 15 credits.

     Meer informatie

     Neem voor meer informatie contact op met minortaalencultuur@fontys.nl of telefoon 08850 82255.

     Sfeerafbeelding Fontys

    • Praktische informatie

     Startdatum & duur

     De 30 credits minor wordt twee keer per jaar aangeboden nl. in semester 1 (september/januari) en semester 2 (februari/juli). Dit is een programma van 20 weken (een semester) waaraan je kunt deelnemen als je minimaal een A2+ of B1 startniveau hebt.

     Mix and match varianten

     • Duits I: instap niveau A2+/B1, aanbod in periode 1 en 3. Duur: 10 weken / één periode; 15 credits
     • Duits II: instap niveau B1/B2, aanbod in periode 2 en 4 . Duur: 10 weken / één periode; 15 credits

     Uitvoerende instantie

     Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS), Mgr. Claessensstraat 4, Sittard

     Lesplaats

     Eindhoven

     ERK-eindniveaus

     B1/B2/C1

     Studiepunten

     30 credits

     Ingangseisen

     De examencommissie van je eigen hogeschool moet instemmen voor deelname aan de minor

     .

     Sfeerafbeelding Fontys