Sprint naar content

Duitse taal en cultuur

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Drie goede redenen om Duits te leren?

  1. Ongeveer twintig procent van de EU-burgers heeft Duits als moedertaal. Dat is dus één op de vijf EU-burgers. Behalve in Duitsland zelf wordt er Duits gesproken in Oostenrijk en Zwitserland, maar ook in (delen van) Italië, België, Luxemburg en Liechtenstein. Handig dus voor op vakantie en voor een internationale carrière. Daarnaast is Duits in veel landen een populaire tweede taal, bijvoorbeeld in Oost-Europa.
  2. Een kwart van al onze buitenlandse handel vindt plaats met Duitsland. Onze export naar Duitsland is zelfs groter dan die naar Groot-Brittannië en Frankrijk bij elkaar. Volgens Nederlandse ondernemers zou de export naar Duitsland nog kunnen toenemen wanneer we in Nederland beter Duits zouden spreken.
  3. Iedereen spreekt Engels, maar met Duits heb je een voorsprong. In veel beroepen speelt de Duitse taal een grote rol. Niet alleen in de grensstreek en ook niet alleen in het toerisme en de horeca. Ook in de logistiek, de zorg, de techniek, de luchtvaart en zelfs in de culturele sector heb je grote voordelen met Duits. Wist je bijvoorbeeld dat er in Nederland wel 3400 Duitse dochterbedrijven zijn gevestigd die op zoek zijn naar Nederlandse werknemers die een goede kennis van Duits hebben? (bron: Machmit.nl).

Taalverwerving

Het accent van de minor ligt op de taalverwerving van het Duits. Bij taalvaardigheid gaat het echter niet alleen om het kunnen spreken in de andere taal, maar ook om kennis over de juiste woordkeus en talige gewoonten van je gesprekspartner. Over het algemeen zijn Nederlanders zich er bijvoorbeeld heel goed van bewust dat de Duitsers niet zo snel tutoyeren en zeer doelgericht handelen.


Duitstalige maatschappij

Daarnaast is er uiteraard veel aandacht voor de Duitstalige maatschappij. Deze benader je vanuit verschillende invalshoeken; cultureel, historisch, sociaal maatschappelijk, economisch en politiek. Onze oosterburen mogen weliswaar qua taal en cultuur enigszins op ons lijken, de interculturele valkuilen zijn echter groter dan gedacht. Zakelijk gezien zijn Duitsers op een aantal vlakken heel anders dan Nederlanders.


Vergroot je wereld

Met de minor Duitse taal en cultuur verbeter je in relatief korte tijd je Duitse taalvaardigheid aanzienlijk én raak je thuis in de Duitse (beroeps)cultuur. Of je nu Vastgoed en Makelaardij studeert, International Business, Werktuigbouwkunde, Journalistiek of Dans; de minor Duitse taal en cultuur vergroot je wereld.

Sfeerafbeelding Fontys

Wist je bijvoorbeeld dat er in Nederland wel 3400 Duitse dochterbedrijven zijn gevestigd die op zoek zijn naar Nederlandse werknemers die goed Duits spreken?

  • Leerdoelen
      • Je oefent je lees- en luistervaardigheid, schrijf- en spreekvaardigheid van het Duits in de lessen.
      • Je leert de grammatica en bouwt een thematische woordenschat op.
      • Je verdiept je in de cultuur van het taalgebied.
      • Je wordt je bewust van je leerproces door het ontvangen van feedback van docenten.
      • Je onderzoekt hoe jouw beroepsgroep (major) in het taalgebied vertegenwoordigd wordt.
      • Afhankelijk van je startniveau sluit je af op een niveau vergelijkbaar met B1-C1 van het ERK.
      • Je kunt trainen voor het officiële Goethe examen dat landelijk wordt afgenomen.

      • Programma

        De minor Duits is een fulltime programma van een semester verdeeld over twee periodes, die elk worden afgerond met een aantal toetsen.

        Na het basisprogramma werk je in de tweede periode aan de verdieping van het geleerde uit periode 1 en neem je deel aan een (virtuele) excursie naar een Duitstalig land. De instructietaal is Duits.

        Het leren van een taal betekent intensief bezig zijn met taal: spreken, luisteren, schrijven en lezen. We verwachten dat je actief deelneemt aan de bijeenkomsten en dat je je taalvaardigheid oefent met verschillende opdrachten. Je coach kijkt samen met jou naar de studievoortgang en heeft, indien nodig, contact met je studieloopbaanbegeleider.

        Duits I

        Het programma biedt een goede variatie van aansprekende, actieve werkvormen. Bij de vakken Lesen/Hören, Schreiben en Sprechen ligt de nadruk op het vergroten van jouw taalkennis en het verbeteren van algemene taalvaardigheden. Middels workshops richten we ons op de cultuur van Duitsland.

        Toetsing
        • schriftelijke toets lezen en luisteren
        • mondelinge toets
        • schriftelijke toets schrijven
        • portfolio producten

        Duits II

        In periode 2 werk je aan verschillende tekstsoorten die van pas kunnen komen in je toekomstige beroep. In een beroepsproduct laat je zien hoe je major van toepassing kan zijn op Duitsland of een ander Duits taalgebied. Middels workshops richten we ons op de cultuur van Zwitserland en Oostenrijk.

        Toetsing
        • schriftelijke toets lezen en schrijven
        • portfolio producten
        • schriftelijk verslag en mondelinge toets over product
        • vlog over bezoek aan Duitstalige stad

        Excursie

        Met de minor Duits maak je een (meerdaagse) excursie naar een Duitstalig land om de cultuur te proeven en meteen je taalvaardigheid toe te passen. Onder begeleiding van je docent maak je een groepsplanning en ter plaatse leg je je belevenissen vast in een vlog en voer je een gesprekje met een ‘local’.

        Let op: alleen als je de volledige minor van 30 EC volgt, kun je deelnemen aan de buitenlandexcursie. Deelname aan de studiereis is niet verplicht. Voor thuisblijvers is er een alternatief programma. Hier kunnen ook kosten aan verbonden zijn.

        Sfeerafbeelding Fontys

      • Ingangseisen

        De examencommissie van je eigen opleiding moet instemmen met deelname aan de minor. Met andere woorden: je moet voldoen aan de eisen die jouw opleiding stelt om te starten met een minor.

        Enige tijd voor start van de minor Duits neem je deel aan een digitale intaketest om je startniveau te bepalen. Deelname aan deze intaketest is verplicht om de minor te kunnen volgen.

        Vereiste voorkennis voor de minor Duits (30 EC) of Duits I (15 EC)

        Je kunt op je eigen niveau deelnemen wanneer je voorkennis hebt variërend van A2-C1. We gaan ervan uit dat je in het verleden minimaal twee jaar Duits hebt gehad (bijv. op de middelbare school).

        Twijfel je of je voldoende of juist teveel voorkennis hebt? Bij twijfel over je startniveau ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek en/of korte intaketest.

        Vereiste voorkennis voor Duits II (15 EC)

        Dit is het tweede gedeelte van de minor Taal en Cultuur Duits van 30 EC. Je kunt deze ook combineren met een andere taal van de minor Taal en Cultuur in de mix-en-matchvariant.  

        Het instapniveau is minimaal B1. Dat betekent dat je de volgende vaardigheden beheerst:

        • Je kan de hoofdpunten van teksten over actuele zaken of onderwerpen begrijpen.
        • Je kan onvoorbereid deelnemen aan een gesprek over onderwerpen die betrekking hebben op het dagelijks leven.
        • Je kan een eenvoudige samenhangende tekst schrijven over onderwerpen die vertrouwd zijn.
        • Je beheerst de basisgrammatica (werkwoordvervoeging).

        Mix-en-matchvariant

        Wil je je verdiepen in twee talen? Dat kan. Met onze mix-en-matchvariant volg je de eerste periode van het semester één taal en de tweede periode een andere taal van onze minor. Let op de toelatingseisen per taalvariant. Duits I start in september en februari en Duits II start in november en april. Deze programma's komen overeen met de twee periodes van de 30 EC minor. 

      • Contact & Inschrijven
        Ben je Fontys-student: schrijf je in via ProgRESS
        Ben je geen Fontys-student: schrijf je in via Kies op Maat

        Meer informatie

        Neem voor meer informatie contact op met Minor Taal en Cultuur

        08850 82255
        minortaalencultuur@fontys.nl
      • Praktische informatie

        Startmomenten

        Dit is een fulltime minor van 30 EC met startmomenten in september en februari.

        Rooster

        • De 30 EC minor bestaat uit twee periodes van tien weken, waarvan acht lesweken en twee tentamenweken.
        • De lessen zijn drie dagdelen op locatie en één dagdeel online. Op deze dagdelen wordt ook coaching aangeboden.
        • Om je studiesucces te kunnen garanderen, is er een aanwezigheidsverplichting voor de lessen en de coachingsmomenten.

        Leslocatie

        Eindhoven

        De minor Taal en Cultuur vind je op de derde verdieping van De Witte Dame, Emmasingel 28 in Eindhoven. De locatie bevindt zich op tien minuten loopafstand van station Eindhoven Centraal.

        Sfeerafbeelding Fontys